Last news in Fakti

23 Февруари, 2022 09:36 1 582 2

Подписка против продажбата на исторически къщи от община

  • пловдив-
  • исторически сгради-
  • културно наследство

Институцията не трябва да ги продава, а да ги реставрира

Подписка против продажбата на исторически къщи от община - 1
Снимка: М. Богданова ©

Започна петиция срещу решението на общината да продаде две стари пловдивски сгради. Те са заложени в годишната програма за управление и разпореждане на Община Пловдив с цел продажба. Общински съветници и граждани обаче смятат, че вместо да ги продава, общината трябва да предприеме спешни мерки за тяхната консервация и реставрация.

"Бъдещето на Пловдив като град на културно-историческото наследство е застрашено. За поредна година в програмата за управление и разпореждане с имоти общинска собственост се предвижда продажба на сгради с архитектурно-историческа стойност, сгради, разказващи за други времена и притежаващи неповторим дух и очарование, сгради, които общината е занемарила и съществува реална опасност да ги загубим завинаги. Това са все сгради, за които общината трябва да предприеме спешни мерки за консервация и реставрация, а не да бяга от отговорност, като ги продава" пише в петицията.

"Едни и същи паметници на културата вече трета година поред се вкарват в програмата за продан, вместо да се стегнат, защото процедурите в НИНКН били трудни и бавни. Значи общината с целия ѝ ресурс не може да изготви проект и затова вече трета година се каним да продадем архитектурно-историческото си наследство, без да си мръднем пръста да го запазим от срутване? След още три години такова бездействие вместо да разполагаме с прекрасна къща, привличаща погледи (като на снимката), ще продаваме прекрасен парцел на нейно място" коментира общинският съветник Веселина Александрова.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Към журналистката

    6 0 Отговор
    Моля коригирайте си информацията. Не става дума за две, а за ооне 10 исторически къщи на топ локации в Пловдив, които Обшината бърза да продаде на свои хора преди НИНКН да ги е вписало като защитени в подготвящия се за актуализация списък на недвижими културни ценности. Голям срам за гербаджийската община Пловдив.
  • 2 КапиТал

    0 1 Отговор
    Капитал дами и господа, той е пуска демократични бомби с обеднен уран и после казва, че всичко било за да цъфнат и вържат нещата по тези земи. С най-голямото си лицемерие казват после, че това се е и случило. Ние се сдушихме за 3-ти път с тези хора (явно двете световни войни не бяха достатъчни да разберем, че правим грешни избори във важни моменти) и сега пак ще плачем 45 години защо сме защитавали чужди интереси и сме изгубили цяла война. Но наглите после твърдят, че като загубиш войни как може да не си печеливш )