Last news in Fakti

25 Януари, 2003 00:00 1 940 0

Единственият коз на жк „Люлин-10“ е метрото

  • “люлин-
  • долара-
  • “пиротски”-
  • януари-
  • които-
  • август-
  • “люлин 10”-
  • бул “пиротски”-
  • средната офертна цена
, Панелките по протежение на улица “С. Димитров-Шабан” са по-малко търсени от клиентитеЖк “Люлин-10”

се намира
в западните райони на столицата. Този микрорайон е разположен в североизточните части на най-големия панелен комплекс в София. На запад от него се намира жк “Люлин-9”. От изток се простира Западният парк, а на север кв. “Модерно предградие”. На юг от жк “Люлин-10” е разположен жк “Люлин-7” и бул. “Пиротски”.
Комплексът е типична железобетонна джунгла.

Зеленината е оскъдна
като в полупустиня. Около и в микрорайона все още няма заводи, цехове, работилници или автосервизи, които да емитират вредни газове в атмосферата.
Във вътрешността на квартала

улиците са теснии неудобни за движение
На някои места имат дупки или трудно различими гърбици, ограничаващи скоростта. В жк “Люлин-10” както и в другите панелни квартали се поддържат само пътните артерии, по които се движи масовият градски транспорт. В комплекса в най-добро състояние са бул. “Пиротски” и улиците “Търново” и “Симеон Димитров-Шабан”. Най-нов е бул. “Пиротски”, под който е разположено трасето на столичния метрополитен. Той има по четири ленти за движение, но любителите на високите скорости са разочаровани от многото светофари, които не са синхронизирани на “зелена вълна”.
Едно от големите предимства на жк “Люлин-10” е наличието на много и разнообразни търговски обекти. Повечето от тях са разположени в големите ЕПК-блокове, намиращи се по протежение на бул. “Пиротски” и бул. “Добринова скала”.

Транспорт
От и за жк “Люлин-10” може да се пътува с трамвай 8, тролейбуси 6 и 7, автобуси 112, 310 и метрото.
В комплекса

преобладават панелките
които са 2 вида - с вътрешни и с външни балкони. Сградният фонд в включва блокове, тип ЕПК и две нови тухлени кооперации. Най-предпочитани от клиентите са жилищата, разположени в блоковете намиращи се в непосредствена близост до трасето на метрополитена и на границата с жк “Люлин-9”.

Конюнктура
В средата на август 2002 г. гарсониерите в жк “Люлин-10” са се предлагали за продажба средно за 9 010 долара. Към края на януари 2003 г. средната офертна цена бележи повишение до ниво от 9 880 долара. При двустайните апратаменти се наблюдава спад - от 12 950 на 12 640 долара. Нелогично, но най-малко търсените тристайните жилища увеличават офертните си цени от 16 430 долара през август, на 17 510 в края на януари.
Комплексът е с добри комуникации (оттук минава и метрото), което го прави търсен за наемане на жилище. Средните офертни цени за наемане на гарсониера от август 2002 г. до януари са се увеличили от 79 на 85 долара. За двустайните средната офертна цена се запазва на ниво от 92-95 долара, а при тристайните апартаменти нивото се задържа на 112-115 долара.
Жк “Люлин-10” е типичен панелен комплекс със своите предимства и недостатъци. Главният му плюс са добрите комуникации и не много високите цени на жилищата. Недостатък е, че жилищният фонд в по-голмата си част е панели и ЕПК, градени преди повече от 15 години.

Васил ТАШЕВСКИ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА