Last news in Fakti

11 Април, 2022 09:51 4 862 16

Гаранция ли е, че ако купите „на зелено“, ще получите жилището

  • строителство-
  • цени-
  • на зелено

Наблюдава се отлив на купувачи на такъв тип имоти

Гаранция ли е, че ако купите „на зелено“, ще получите жилището - 1
Снимка: М. Богданова ©

Преди 4 години Богомил Бояджиев купува два имота с цел инвестиция. Продава единия и го заменя с друг. „Преди година и половина трябваше да бъде готов първият апартамент, който купихме. Още не е готов. А апартаментът, който купихме след това, понеже и двата ги купихме на зелено, още не е започнал строежът му“, казва Бояджиев, цитиран от bTV.

За нелоялни практики на инвеститори сигнализират и брокери. „Основният проблем е, че се променя пазарната цена, на която са купили имота и тази, на която могат да го придобият“, смята Георги Валеьов, брокер на недвижими имоти. „Да проучат добре инвеститора. Има предприемачи, които разчитат на продажбите „на зелено“, за да продължават да строят сградите“, казва Добромир Ганев, председател на УС на Националното сдружение „Недвижими имоти“.

Покупката на имоти с кредити расте, но интересът към жилища „на зелено“ намалява, отчитат кредитни консултанти. „50% е паднало търсенето. Има опасност материалите, които се ползват за строителството, да не дойдат навреме. Доста от строителите започнаха да залагат клаузи в самите договори, че цената може да се промени в хода на сделката“, коментира Елена Михайлова, кредитен консултант.

„Има една спекулативна инфлация в резултат от войната в Украйна, където търговци държат по складове продукция с оглед продажба на по-висока цена. Когато тя се нормализира, ние очакваме с 20% жилищата да са по-скъпи“, прогнозира инж. Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

В същото време строителството не е спряло, но има замразени обществени поръчки. „Средната цена в София за първото тримесечие е 1350 EUR/кв.м, преди година 1200 EUR/кв.м. Имаме 12.5% годишен ръст на цените. Преди войната са били под 1300 EUR/кв.м средно“, обяснява Михаил Чобанов, собственик на агенция за недвижими имоти и строителен предприемач. От бранша очакват пазарът да се нормализира до 2 месеца.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mastro

    8 4 Отговор
    2600 лв квадратен метър ...
  • 2 hmmm

    28 1 Отговор
    Аз не разбирам защо масово не се водят дела срещу строители. Например срещу фирма Грийн лайф, която масово прецаква клиентите си и разваля договори...
  • 3 Гоуст

    24 1 Отговор
    От едната страна строителя си удължава сроковете, а от друга разваля договори или индексира неправомерно и накрая винаги крайният потребител плаща увеличението. Строителя няма да си намали заложената печалба. Кой закон или какви мерки се предприемат, за да защитят купувачите? Форс мажор ли беше... Или това е за "наще" фирми
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Локо Сф1956

    23 2 Отговор
    Единствено в България се купуват имоти на зелено. В другите европейски страни предприемача представя проекта и сроковете на банка от която взима кредит. Банката след одобрението дава кредит за нулевия цикъли първи етаж. След построяването им, се прави проверка и след одобрението се дава кредит за следващите етажи и т. н. Но, в България не е така. Защо. И оттук, идва-, дългове, задължения за погасяване кредити и т. н. за купувачите....
  • 6 123456

    29 1 Отговор
    Ще напиша цифрите , за да ги осмисля .Апртамент с нормална квадратура за едно семейство е около 100 - 140 квадрата . Слагаме го средно 115 квадратни метра по 2600 лева на квадрат е равно на 299 000 лева . Нищо не казвам , просто осмислям сумите . За мен 300 000 лева не са малко пари , за вас не знам .
  • 7 Друго си е без Мимето

    3 1 Отговор
    Може ли да уволните Милена и в рубрика имоти да се пуска статии на Антония ?
  • 8 пхфэкщс

    13 2 Отговор
    Плащаш 300 хил., но не започваш да живееш там. Тепърва започват "довършителните работи", т.е. 300 хил. е някъде около половината.

    А относно статията, следващата трябва да бъде със заглавие, "Гаранция ли е, че ще се намокрите ако стоите голи под дъжда".
  • 9 3856

    18 1 Отговор
    Ревливия спекулант Богомил, обиколи медиите. Иска да лапа със спекула, препродажба без добавена стойност, но когато поети риск го боднал по дупето, рееев болиии. Така е спекулантите, реват. Балона се спука. То на пазара половината са спекуланти, свърши се далаверата.
  • 10 Иииии

    11 0 Отговор
    С 30%са спаднали продажбите в София спрямо изминалото тримесечие. Пазара пада ама балъци колкото искаш за кредит. Ще еинтересно ако в задаващата се рецесия останат безработни
  • 11 Ку-ку

    3 0 Отговор
    Преди години имах нещастието да си купя на зелено апартамент в хубав квартал. Строителят го строи 10 години. Събра парите на хората и ги инвестира да строи апартаменти в Банско. След краха на имотния балон продължи строежа, но много бавно. За качеството да не говорим.
    Добре, че имах индивидуален договор и не му платихме последните две вноски заради неустойка за несвършена навреме работа.
    Представям си как бихме се оправили ако живеехме под наем.
  • 12 Ку-ку

    3 8 Отговор
    Жилищата ще поскъпват поради общата инфлация. Сега не се наблюдава типичен имотен балон, както беше преди години.
    А инфлацията ще бъде доста яка, защото ЕЦБ напечата и раздаде доста пари. И продължават да печатат. За всичките тези възстановителни планове няма откъде да се вземат пари.
    Хората започнаха да купуват имоти и парцели къде ли не само и само да вложат парите си.
    Ако имате по-малко налични пари, по-добре ги похарчете сега за трайни стоки, които могат да ви потрябват в бъдеще.

    Коментиран от #13

  • 13 Лумпен

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ку-ку":

    Инфлацията 2008г в Бг е 12%. Прочети малко история, погледни малко статистика и ще видиш че винаги преди рецесия има висока инфлация. А при рецесия, цените на активите се сриват както 2009г. Стига сте плашили хората, няма да забогатеете с няколко комисионни повече.
  • 14 хаха

    0 1 Отговор
    По закон имат 5 години срок да я завършат, да не говорим и за фосмажорни обстоятелства :) Това, че на някой му е обещан 2 годишен срок не означава, че съображението е спрямо клиента. Като има капризи да седи да мрънка и да го боли глава кат не може да чака.
  • 15 Гаранция че няма

    1 0 Отговор
    Лично потърпевш от 2008г.Все още чакам жилището си във варна.Но уви вече ми е ясно ,че хвърлих едни 50к евра по това време на вятъра.
  • 16 Дърво

    1 0 Отговор
    Интереса към жилищата в София изцяло намалява с цели 30% спрямо декември. Честито!