Last news in Fakti

28 Април, 2022 17:27 2 958 4

Сблъсък между строителни предприемачи и общински съветници

  • пловдив-
  • пуп-
  • строители-
  • съветници-
  • мррб

Спорът в Пловдив възникна след писмо на министъра на регионалното развитие относно ПУП-овете

Строителни предприемачи от града под тепетата дойдоха на обявената пресконференция от „Демократична България“ Пловдив относно ситуацията с писмото на регионалния министър Гроздан Караджов, който прави тълкования общинският съвет да спре разглеждане на ПУП-ове. Четиримата общински съветници от формацията бяха насрочили брифинг, за да изкажат своята позиция за случващото се, като те бяха пресрещнати от Илиян Филипов и други строителни предприемачи от града, уточнява Trafficnews.bg.

Те влязоха в остър дебат още преди пресконференцията, като Филипов неколкократно заяви, че ДБ ще предизвикат абсолютен хаос със строителството в Пловдив и ще блокират работата на целия бранш.

Причината за това е искано тълкувателно писмо от съветниците на „Демократична България“ дали може да се приемат ПУП-ове при положение, че екологичната оценка на новия ОУП е била върнато от РИОСВ. Тълкованието на министър Гроздан Караджов е, че не са изпълнени кумулативно изискванията на чл. 133 от ЗУТ и местният парламент не трябва да разгледжа подобни устройствени планове.

Според Филипов това тълкувание няма правна стойност, като единственият орган в България, който може да се произнася дали един акт е противозаконен е съдът.

Той заплаши с масови протести, ако местният парламент спре да разглежда ПУП-ове. От ДБ пък заявиха, че вината за цялата ситуация е в кмета на Пловдив Здравко Димитров и неговата администрация, като те са сигнализирали за този проблем още преди месеци и подчертаха, че единственото нещо, на което те държат е законосъобразността, тъй като, ако тези ПУП-ове са незаконосъобразни, утре те ще паднат в съда и това ще е още по-голям проблем за строителния бизнес в Пловдив.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3121

    17 3 Отговор
    Ей тъпанари лакоми, стига сте презастроявали града , че въздух не остана. Нямате наяждане ей.
  • 2 6684

    9 1 Отговор
    ще стане като в Сифия всички високо-планински селяни от родопите и средна гора ще се намърдат в Пловдив
  • 3 Петър

    4 1 Отговор
    Демократична България са способни да създават само хаос и нищо друго!
  • 4 Йеронимус БОШ

    0 0 Отговор
    Хищниците - строители и алчните и корумпирани общинари !!! Сблъсък на паразити !