Last news in Fakti

26 Февруари, 2003 00:00 1 065 0

Български е първият православен параклис открит на Антарктида

  • континент-
  • българия-
  • които-
  • антарктида-
  • православен-
  • ледения-
  • параклис-
  • ледения континент-
  • православен параклис
Заместник-министърът на външните работи Катя Тодорова и депутатът от НДСВ Мирослав Севлиевски откриха първия православен параклис на ледения континент. Той е с размери 3 на 3 м. Мястото, на което се намира е на 200-300 м. от българската полярна база на Антарктида.
С научната програма, която провежда, България има трайно присъствие в тази част на земята. Тя е и пълноправен член на атлантическия договор, което и позволява да построи православен параклис на т. нар. "нейна територия", обясни ръководителят на антарктическата експедиция доц. Христо Пимпирев. Общо 27 държави имат право да определят съдбата на този континент включително природните ресурси, експлоатацията, туризма, териториалните претенции, които съществуват.
В момента на Антарктида има една католическа църква, която е на чилийската база, разположена на съседния остров Кинг Джордж и един протестантски храм на полярната база Мак-Мърдо на САЩ. Полярни бази на континента имат и други православни държави. Русия има там трайно присъствие повече от 50 години, но на България се пада честта да построи първият православен параклис. Издигането на храма отговаря на всички изисквания и норми за всяка постройка, която се прави там, защото на Ледения континент съществуват строги екологични изисквания.
Антарктида е най-отдалеченият континент, от която и да е точка на Земята. Изключение прави само Южна Америка - 1100 километра делят нос Хорн от архипелага Южни Шетлъндски острови, част от които е и остров Ливингстън.
България е единствената балканска страна с полярна база и с традиции в полярните изследвания. Страната ни се намира на 13 000 километра от континента, на който името България се споменава с уважение, благодарение на учените и антарктиците, които работят на ледения континент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА