Last news in Fakti

31 Май, 2022 08:33 30 391 39

Пет опасности пред пазара на недвижими имоти у нас

  • мирослав язов-
  • жилища-
  • цени-
  • строителни материали-
  • ново строителство

Всяко четвърто жилище ново строителство в Пловдив седи празно

Пет опасности пред пазара на недвижими имоти у нас - 1
Снимка: М. Богданова ©

Първата опасност е „празни имоти“. Много имоти се купиха и много от тях стоят празни. „Всеки четвърти имот в Пловдив от новото строителство седи празен и заключен. В един момент тези имоти могат и да излязат на пазара. Може на хората да им трябват пари. Може просто да решат да кешират, да реализират една горница на парите и тогава ще стане много интересно. Тогава ще видите какво означава пазар на купувача, като вече има доста избор“, казва собственикът на агенция за недвижими имоти в Пловдив Мирослав Язов. Пазарът на празни имоти трябва да се следи. „Ние като компания, която се занимаване и с управление на етажна собственост, виждаме, че тези имоти са много и в никакъв случай не са мит“, допълва той.

Ако през 2021 г. е имало 17 000-18 000 сделки и ако 1/3 са били с нови имоти – 5000 имота. Това означава, че само през 2021-ва 1500-1600 имота седят празни. Повечето от тях са двустайни. „И изведнъж като изскочат на пазара ще стане интересно“, предупреждава Язов.

Втората опасност са цените на строителните материали. Цените на някои материали скочиха със 170%. Дървеният материал е един от тях. Специално за новото строителство и за тези, които са си купили жилища и са решили да ги довършват и за тези, които са решили да правят някакъв вид ремонт, първоначалните им разчети колко би им излезнало, няма да бъдат оправдани. „Доходността пада. Цените на строителните материали, доста объркаха нещата. Много строители решиха да прекратят временно изграждането, тъй като действително е много скъпо да се стори“, казва Язов.

Третата опасност е политиката на община Пловдив. Наскоро съветниците върната 12 ПУП-а с отговор: „чакаме общия устройствен план (ОУП) на града, за да може да ги пуснем“. „Аз съм участвал в изготвянето на този ОУП като консултант още преди 3-4 години. Още го чакаме. Не е ясно колко ще го чакаме, но той много обърка нещата на града“ е мнението на Язов. Планът засяга основно къщи и нови строежи. Така например, към момента в община Родопи не издават строителни разрешения – липса на вода, канализация, на устройствени планове.

Четвъртата опасност са лихвите по ипотечните заеми. Американската Централна банка за пореден път вдигна лихвите. Планират се общо шест увеличения през текущата година. В момента 30-годишната фиксирана лихва по ипотечните заеми в САЩ е 5%. Най-вероятно ще се повиши. Почти всички централни банки вдигат лихвените проценти, с изключение на Европейската централна банка, която твърдо е решила през тази година да не вдига лихвите, към която сме и ние. Нищо обаче не може да се каже със сигурност – светът е глобален и изключително малък. „Според мен, няма да могат да си позволят толкова дълго време да държат ниски лихви. Инфлацията, която галопира навсякъде из еврозоната и тя ще трябва да се спре в един момент. Лихвите са ключов играч на пазара на недвижими имоти. В момента, в който лихвите тръгнат нагоре, половината купувачи изчезват и всички нови строежи и нови оптимисти угасват“, прогнозира Язов.

Петата опасност е алчността. „Колкото и да е полезна, идва един момент, в който се прекалява и става вредна за всички. Намираме се в момент, в който алчността е най-вредител на пазара на недвижими имоти. В момента алчността е у всички- У продавача – да продаде не на 1000 EUR/кв.м, а на 1500 EUR/кв.м. Алчността у купувача – не, ние трябва да си купим имот, защото инфлацията ще изяде парите ни. Алчността у инвеститори – давай квадратура, давай нови строежи (тук отиваме на по-ниско качество). Алчността трайно се е настанила у всички и тя много пречи“, категоричен е анализаторът, който припомня, че подобен проблем е имало преди 15 години в Слънчев бряг. Може да стане такъв и в Пловдив, въпреки че предимството на града е, че в него има движение на работна сила и се товарят нови заводи, но това също не е безкрайно.

„Много хора са купили имот с надеждата, че парите са им запазени, но има случаи, в които това не е точно така“, заключава Язов.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 91 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 владимир

    34 165 Отговор
    всеки имот за под 500 000 евро си е изгоден! след няколко месеца ще се молите зса такива цени!

    Коментиран от #15

  • 2 Пич

    155 6 Отговор
    В такава ситуация , се купуват имоти , само ако имаш " готови " пари ! Ако ползваш кредити , ще глътнеш водица !
  • 3 инвеститор

    154 18 Отговор
    за 500 000 евро, ще си купя имот в Лондон, и няма да си чупя и късам обувките в дупките тука, а това е най малкото, що се отнася за разликите в качеството на живота

    Коментиран от #12, #23

  • 4 Долу

    111 8 Отговор
    Тъмните прозорци са 20-30% из цялата страна в големите градове - всичките от пишман инвеститори искащи да правят пачки, само дето нищо не правят, смятат си ех сега тристайните вървят по 150к евра леле колко съм богат, ама богат ще си акто го продадеш, а не като правиш едни сухи сметки на харийска. А най-гадното е че вече няма кой да ги купува на такива цени, само тези с мръсните пари.
  • 5 Тенчо

    121 5 Отговор
    Купувай, купувай народе! Кутийки и коптори на по 1000-2000 евро на квадрат, без канализация, без инфраструктура, некачествено строителство, но за сметка на това в мръсния прашен град. Ще се усетят хората скоро и ще започнат да се връщат по селата, само да им спретнат още няколко локдауна ...
  • 6 Димо

    125 7 Отговор
    След години тези имоти ще се продават на кило!Който е ходил в Египет е видял бума на строителството преди двадесет години и как тези имоти сега са с цена 10 хиляди долара в крайморски градове.Стоят празни,занемарени и пред събаряне.Тук съдбата им ще е същата.Няма кой да живее в тези имоти.Ние намаляваме с 50 хиляди всяка година.

    Коментиран от #17

  • 7 Благо

    85 3 Отговор
    октомври почва изтрезняването...
    (така казаха от ЦБ, американците вече се задъхват, вдигат лихвите...и при нас ще доиде...особено като застуди.... яко ще го усетим....)
  • 8 Айде сега ще се обиждаме

    69 3 Отговор
    на алчност. А вие да не би да сте самаряни, гледате как да одерете клиента отвсякъде !
  • 9 бл.134 в Zап. парк

    61 16 Отговор
    Няма опастност , не говорете глупости.Българския народ след китайския и еврейския е най стария в света. Патил е и знае , че може деца да нямаш но 5-10 апарта в южните квартали са си нужни !
  • 10 Гост

    65 16 Отговор
    Не може да нямаш пари за хляб, и да мрънкаш,че са ти скъпи имотите.Защо всички искате да живеете В София,Пловдив,Варна. В другите градове и села имотите са на добри цени,но не,всички се бутът в тези градове и ревът,че им е скъпо

    Коментиран от #14

  • 11 Христо Божилов

    29 48 Отговор
    Не купувайте панелки. Като почне Путлер да ги разцепва с артилерия, ще ви стане ясно че съм бил прав
  • 12 БСП за България и Радев

    20 25 Отговор

    До коментар #3 от "инвеститор":

    Да ама стоиш в България, а герберасте? Много сте силни на думи и в интернет, ама не ви стиска да се евакуирате.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гост2

    83 6 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Проблемът е, че се откриват работни места в големите градове. Никой не иска да иде във Враца или Монтана да си направи завод, защото няма нито летище, нито свестен път до там. Какво ще я прави продукцията? Как ще закара материалите? Като дойде да си види завода, ще пътува половин ден по раздрънканите пътища..... Има го и другият момент, че квалифицираните кадри вече са напуснали малките градове и няма да се върнат, защото няма какво да работят там. И идва въпросът - кое е първо, яйцето или кокошката.

    Коментиран от #31

  • 15 БалонЯшЪгърми

    58 7 Отговор

    До коментар #1 от "владимир":

    Само след броени месеци ще важи препърва опасност - имоти на кило за без пари, два за три и един бадава!
  • 16 Гост

    64 4 Отговор
    Най лесно е да дойдеш в София и да караш такси,да бачкаш в строителството и др.Едно приятелче над 20г. беше в София и какво ли не работи.От няколко години се върна в родния си край и се занимава с земеделие и е много добре,но там се бачка яко
  • 17 проста

    45 4 Отговор

    До коментар #6 от "Димо":

    За 35000 Е си купи един познат в ИСПАНИЯ 80 кв.

    Коментиран от #26

  • 18 Анонимен

    52 0 Отговор
    А алчността на брокерите, да захлебят добре и като са на процент да вземат повече- съветват да се вдигат цените. Една агенция H2U дори така се нагуши, че вече строят сгради
  • 19 Балонаджия

    34 4 Отговор
    Що народ измря от Ковид, а децата се махат от страната
  • 20 Лиса

    18 37 Отговор
    Тия приказки ги слушам от 2009г, когато започна предишната криза, как цените били балон и скоро ще се спука. Да ама не! Нищо такова не става, няма и да стане. Няма начин, щом растат цените на материалите и заплатите на строителите. Преди един фаянсаджия взимаше 15-20лв/м2, сега под 35-40лв/м2 няма да ти даде и да се снимаш с него!
  • 21 Брокер

    14 38 Отговор
    Докато чакате да се спука балона, ще ви мине живота ха ха ха
  • 22 кочо

    36 2 Отговор
    Абсолютно съгласен с автора, с изключение на това че ЕЦБ заяви че започва вдигане на лихвите от юли 2022
  • 23 лорд Фаунтлерой

    14 22 Отговор

    До коментар #3 от "инвеститор":

    за 500 000 в Лондон................???? може в някое пакистанско предградие на 70км. от истинския Лондон.
  • 24 брокер

    44 8 Отговор
    Пловдив отдавна падна под 300 000 души и продължава да се обезлюдява.
    Това строителство в бавно западащ град е абсурдно и се дължи на почти безплатните общински терени, раздадени от гербаджийските корумпета в общината на свързани с тях фирми.

    Коментиран от #34, #39

  • 25 фАНТОМасс

    19 3 Отговор
    На бат Бойко и мис Бикини не им пука ! Тя се обзаведе с къщурка в Барса , а той си има чекмеджета с евро и злато ! Какво повече да искат ! ?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Анонимен

    7 5 Отговор
    Масово си купуват българите къщи на изплащане на запад. Всеки си башка луд. Дали в София или в Лондон. Лондон ще предпочетете, защото гладни няма да останете, а в София.. По ок роб навън. 500 000 евро къщи, но заплатите зса с пъти х 10. Спокойствие, работа, тук е диктатура при бай ви ганю, няма сигурност за работа, деца, внуци. Който се върна от вън загуби. И те по няколко жилища с пари от запад. Риск печели риск губи. И земя купиха. Утре едно земетресение и всичко, както в Туркийе на земята. Има хора с много пари и си ги вложиха и след време ще ги продават на двойни цени, а не да чакат лихви ниските. Хората са объркани, като овцете без пастир или пастира не става за такъв по света.
  • 28 16160

    21 1 Отговор
    Много ново строителство в Пловдив са заключени. Някои имат много пари не крадени, но от друга страна, децата им останаха не омъжени, все нещо куца на хората. Най добре са цингарелите, на квартира, в една стая 4 души, понякога и мнозина, ден за ден и хубаво правят, а българина работи и накрая държавата, ако реши му отнема всичко с много лишения и труд.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Заключение

    26 5 Отговор
    Как се лекува алчността. Мерак с пари се гаси са казали хората. След вдигане на лихвите ще има хора които ще изплатят копторите които накупиха три четири пъти спрямо реалната им пазарна стойност. Ще има строителни фирми, които ще продават на загуба, ще има и много които ще фалират. Собствениците на коптори скоро ще разберат че много по-доходно е парите им да са в банката и да вземат 5-7% лихва, ще се почувстват прекарани и ще наводнят пазара с имоти, центе тръгват силно надолу. Но най лошото идва когато банките започнат да фалират поради лошо обезпечени кредити. Тогава ще загубят и тези които не са уавствали в строителния балон. Ето така се лекува алчността с пари.
  • 31 Селянинът с кололото

    8 9 Отговор

    До коментар #14 от "Гост2":

    Дъщерята си купи ново строителство 120, мл4, и за 5 години го изплати, сега я канят на работа в Севлиево????
  • 32 Гост

    9 12 Отговор
    До 30 - коя банка дава 5% - 7%лихва бе веселяк.Лихвите са 0,015 ха ха ха

    Коментиран от #33

  • 33 Заключение

    10 3 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    Към нова година ще разбереш коя банка дава над 5% лихва.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.