Last news in Fakti

20 Октомври, 2023 09:52 6 128 24

Обзаведено или недовършено жилище да си купите

  • мирослав язов-
  • жилища-
  • обзаведено-
  • необзаведено

През последните 2-3 години все повече купувачи се ориентират към завършени и обзаведени апартаменти

Обзаведено или недовършено жилище да си купите - 1
Снимка: Shutterstock

Новото строителство набира скорост. Не е тайна, че през последните години все повече хора се ориентират именно към имоти от първичния пазар. Въпросът, който стои пред тях, обаче е дали да придобият жилището на шпакловка и замазка или то да е напълно обзаведено и буквално да влязат „по чехли“ в него.

„През последните 2-3 години все повече купувачи се ориентират към довършени и обзаведени апартаменти, вместо сами да се занимават с довършването и обзавеждането на жилището“, казва собственикът на посредническа агенция Мирослав Язов.

Какви са предимствата на необзаведените и недовършени апартаменти? „Клиентът може да си направи жилището, както той си иска и теоретично струва по-малко. Казва „теоретично“, защото ремонтът на един апартамент е неясно число. Много често сметката излиза извън нормите. Често много дълго време отнема, за да се довърши едно жилище, но българинът, решава, че недовършения апартамент му е по-евтин. Общо взето гледа цена“, допълва Язов.

Какви са недостатъците? Не е ясно колко ще струва довършването на жилището, както и за колко време. „Много е разтегливо понятието, кога купувачът, сам ще си довърши ремонта на апартамента“, сочат наблюденията на посредника.

„Не си мислете, че вземайки по-евтиното жилище, което е недовършено и необзаведено, сте направили хубава сделка. Де факто влизате в едно приключение, което може да се окаже и доста неприятно“, предупреждава Язов. В момента цените на труда и материалите са високи. Майстори няма. Довършването на едно жилище може да отнеме от 6 месеца до 1 година.

При покупката на обзаведено жилище, влизате веднага в него. „Знаете какво купувате и не го чакате. Да – струва повече, но си спестявате време и главоболия. При тях най-големия проблем е какво е ползвано като довършителни работи и обзавеждане. Най-голямата глупост, които всички правят, дори при довършването е бюджета. Не може да си поставиш бюджет 20 000 лв. и да искаш всичко да ти бъде ТОП изпълнение“, уточнява Язов.

Купувайки обзаведено жилище, дори да платите малко повече, знаете, че спестявате време. Това време, което някой е отделил, за да довърши жилището, също ви е печалба. То също струва някакви пари. В другия случай – купувате жилище и започвате да ремонтирате и поне 1 година живеете в доста некомфортна среда.

„Има много добър вариант и това е „интериорният дизайнер“. Той дава списък с довършителните работи, списък, какви материали ще се ползват. Дава цена и срок на изпълнение. Това е някакъв супер оптимален вариант за мен. Първо знаеш предварително колко ще струва, какви материали ще се ползват. Знае се кога и за колко време ще се извърши ремонтът. След това носи гаранция за всичките изпълнения. В същото време периодът е кратък – 3 месеца. За това време може спокойно да се изчака да се завърши жилището“, казва Язов.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 може и да ви подарят

    11 4 Отговор
    В годишната имотна декларация на Прокуратурата на Република България се появи чудноват актив - знаменитата Къща в Барселона, бивше любовно гнездо на Мис Бикини, където първо мляко е засукала недоказана наследница на Бойко Борисов.
  • 2 честен ционист

    28 5 Отговор
    Въпросът трябва да е друг: стар апартамент, или нов, ама недовършен. Само в България между другото новите апартаменти се продават на шпакловка и замаска, без ВИК и окабеляване. Все едно купуваш пещера.

    Коментиран от #21

  • 3 Е46ца

    2 14 Отговор
    По-добре напълно готов и обзаведен.Цената му е по-ниска от стар апартамент на ремонт , а й квадратите ще са му повече 100%.Такава аномалия като цените на имотите в БГ другаде няма!!!!
  • 4 Продавам апартамент

    11 3 Отговор
    И не смятам да му правя ремонт. Мои приятел си купи къща готова и обзаведена. Изхвърли всичко, събори стени, промени я по свои вкус. Но плати за ремонта и обзавеждането на предишния собственик и си беше излишен разход.
    Нека които иска купува да си направи ремонта и мебелировката по свое виждане.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Аз Кочо

    15 10 Отговор
    Най добре да не се купува на този етап.
    Пазарът ще върви надолу в близките години
    Времето е от значение.
    Покупка в правилен момент е печалба, в грешен момент е загуба.

    Коментиран от #11

  • 7 Българин

    12 3 Отговор
    И къкъв то да купиш България е карут
  • 8 умен

    12 11 Отговор
    Ако слушате Кочо, никога няма да си купите апартамент! Ако можете да си позволите да купите и да не ви е на предела на доходите -КУПУВАЙТЕ. Наема никога няма да падне! С всеки платен наем изплащате чужд апартамент вместо ваш собствен!

    Коментиран от #10, #12, #17

  • 9 Кратък отговорн

    8 2 Отговор
    Нито едното , нито другото, в момента е време за продажби
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Аз Кочо

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "умен":

    Никога не съм казвал че да се купи имот е грешка!
    Казвам че времето на покупката е определящо.
    Хората които купиха след 2020 ще бъдат на загуба. Тези които ще купят след няколко години най вероятно ще са на печалба.
    Но нека всеки прави каквото си иска. Всеки си знае най добре

    Коментиран от #18

  • 13 Аз Кочо

    11 4 Отговор

    До коментар #11 от "Уйе":

    В момента наемите са по тънки от ипотеката.
    Освен това самото закупуване те вкарва с 10 пр назад, данъци, такси, комисионни, ливъридж и не на последно място обзавеждане, ремонти, застраховки и амортизация плюс 200 процента надценен имот. Това важи за бг и за цял свят.

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мен

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Вуй":

    Какво е в реалният живот бе, сме шеко?
    Какво разбираш ти бе от реалният живот?!
    Пълен не гра. Мот Ник с и ти и нищо повече
  • 17 Гошо

    7 6 Отговор

    До коментар #8 от "умен":

    Наема никога няма да падне!

    Хехехе, че наемът не се вдигал от 2010 бе.
    А с инфлацията е паднал няколко пъти!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хръм

    4 1 Отговор
    Недейте да купувате жилища и къщи, под наем си е най-добре, евтинко, чистичко, можеш да го потрошиши да си замонеш. Не е за всеки да изкара една торба пари и да е в собствен имот. Знаете ли колко е неприятно да ти кажат 25000 лв за кухня без техниката? А баните колко са скъпи? Не ви трябват такива проблеми с дизайнери, чакане, нерви, после пък ти е приятно да живееш в жилище по твой вкус и е мъка, мъка...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Реститутка

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Абсолютно! Новия дом, за който сосбственика много често тегли кредит трябва да бъде обзаведен и готов за нанасяне! А не тепърва да се занимава човек с майстори от малцинствата, които постоянно го лъжат и мамея за материали, да кърти, да избира плочки, ламинати, паркети и т.н. Идеата на новото строителтво е да е уредено, а не да не ти работи асансьора и щом се нанесеш да се разминаваш с цигани майстори във входа, където всичко да е в найлони и картони. И тази мантра, че така правиш мечтания дом е пълна глупост- никога няма материалите, които искаш налични, чакаш доставки, разправяш се с майстори... накрая ти писва и се примиряваш с всички дефекти по довършителните работи и така и не живееш в мечтания дом. Пълен абсурд!
  • 22 Кислорода

    10 0 Отговор
    убива човека за 80 години, просто ако го няма умирате веднага.
    Не си продавайте прекрасните имоти на село за да си купите 50 кв.м. в кочината София.
    На 60 год. ще съжалявате много.
  • 23 Аз Кочо

    4 0 Отговор
    Тези дни трябва да излязат данните за броя на сделките с имоти за третото тримесечие на 2023.
    Ще е интересно да се види резултата.
  • 24 На бръснара брат му

    3 1 Отговор
    Моята комисионна е 3 % от купувача и продавача. И аз един живот живея. Купувай народе ! Кожи без кожи,дерем яко.