Last news in Fakti

9 Април, 2003 00:00 689 0

Консорциумът за Бургас-Александруполис се отложи по искане на "Лукойл-България"

  • българия-
  • българия-
  • лукойл-
  • лукойл българия-
  • развитие валентин церовски-
  • регионалното развитие валентин
Учредяването на българския консорциум "Трансболкан ойл пайплайн" за строежа на петролопровода Бургас-Александруполис се отложи за 17 април по искане на "Лукойл България", която очаква одобрение от съвета на директорите на руската компания-майка. Това съобщи Калин Рогачев, началник на кабинета на министъра на регионалното развитие Валентин Церовски. Решението на руската "Лукойл" се очаква до седмица. По думите на Рогачев на вчерашното учредително събрание компаниите били изненадани от искането на "Луйкол България". Досега документи за внесен капитал са представили "МG енергетика и природни ресурси", "Лукойл България", "Монолит-3", "Индустриален холдинг България" (участващ вместо "Химремонтстрой"), КЗУ, "Магнум 07" и "Трансстрой Бургас", която е регистрирала специална компания за участието си - "Трансстрой ойл пайплайн". Седемте дружества ще притежават по 14.3% в бъдещия консорциум.
Според различни източници исканото отлагане от "Лукойл България" се свързва с факта, че Русия все още не е подписала меморандума, парафиран от България и Гърция. През януари двете страни подписаха документа, който не определя дяловото участие на трите държави в нефтопровода. В същото време при визитата си в България президентът Владимир Путин заяви, че президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов е координатор от руска страна на проекта. Според проектоустава на консорциума при сливане на компании в него те могат да получат повече от 25% от капитала по решение на общото събрание на дружеството. Уставът предвижда още, ако участник в консорциума реши да се оттегли, да предложи първо акциите на останалите акционери.
Вчера министърът на регионалното развитие Валентин Церовски замина за Солун заедно със съветника си Минко Герджиков, за да се срещне с гръцкия министър на развитието Акис Цохадзополус и да обсъди бъдещето на проекта. Неотдавна гръцката страна обяви, че ще подкрепи България в искането й за помощ от 120 млн. евро от Европейския съюз за строителството на петролопровода.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА