Last news in Fakti

5 Октомври, 2022 15:29 3 815 3

Строят се три пъти по-малко жилища от необходимото

  • турция-
  • жилища-
  • дефицит-
  • цени

Недостигът на апартаменти в Турция повишава цената на жилищните парцели

Строят се три пъти по-малко жилища от необходимото - 1
Снимка: М. Богданова ©

Броят на разрешителните за строеж на жилищни единици в съседна Турция през първата половина на 2022 г. е едва 262 000. За да се задоволят жилищните нужди на хората, всяка година на пазара трябва да се появяват поне 800 000 нови апартамента, коментират анализатори.

В опит да се справи с нарастващия недостиг на жилища, правителството обяви стартирането на няколко големи проекта. На първо място десетки хиляди социални жилища се планира да бъдат построени във всяка от 81-те провинции на страната. Освен това в Турция ще стартира още един голям жилищен проект под ръководството на инвестиционната компания Emlak Konut Real Estate.

Турското правителство също обяви, че свободните офис площи в цялата страна се превръщат в жилищни сгради. Това ще помогне за справяне с нарастващите цени на жилищата и наемите, тъй като на пазара ще излязат 50 000 нови жилищни единици.

Недостигът на жилищния пазар се влошава от 2019 г. През 2016 г. 1 млн. жилищни имота са получили разрешителни за строеж, а година по-късно този брой нараства до 1,4 млн. единици. През следващите години броят на разрешителните за строеж постепенно намалява, като през 2019 г. достига 320 000. През 2020 г. обаче броят на разрешителните е нараснал до 555 000. През 2021 г. 721 000 жилищни единици са получили съответните разрешителни.

Турският статистически институт (TÜİK) съобщава, че през второто тримесечие на 2022 г. броят на издадените разрешителни за строеж, както и броят на жилищните единици, са намалели със 7,5% и 15,3% на годишна база.

Пълният цикъл на строителство на една сграда в Турция е около 2 години. Поради тази причина все още не са навлезли на пазара жилищни имоти, разрешението за строеж на които е издадено през 2019 г.

Цените на жилищните парцели скачат главоломно. Тъй като цените на апартаментите се покачват, клиентите са все по-склонни да купуват земя като алтернативна инвестиционна възможност. Това от своя страна води до оскъпяване на тези имоти.

С 83% са скочили средните за страната цени на парцелите, подходящи за жилищно строителство. А в някои популярни провинции, като Истанбул, Измир, Анталия, Мугла и черноморската провинция Ризе, растящите цени на жилищната земя са поскъпнали с над 100%.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    10 1 Отговор
    Стоят си верно е. Неизползвани ...
  • 2 При нас най добрата инвестиция си...

    7 2 Отговор
    Остава закупуването на парцели за вечен покой!Печалбата е в пъти...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.