Last news in Fakti

14 Юли, 2003 00:00 1 177 0

НЕК дава старт на строежа на АЕЦ "Белене"

  • според-
  • белене-
  • строителството-
  • централата-
  • шкода-
  • реактори-
  • трябва-
  • техническото-
  • инженеринг-
  • задание-
  • компания-
  • енергийното-
  • ядрена-
  • министерство-
  • защото-
  • експерти-
  • обаче-
  • атомстройекспорт-
  • руската-
  • консорциума-
  • дневник-
  • началото-
  • реактор-
  • енпро-
  • които,
Националната електропреносна компания (НЕК) подготви възлагането на техническото задание за строителството на АЕЦ "Белене" на консорциум начело с "Риск инженеринг", в който са още "Енпро" и "Атоменергопроект". Това съобщи за "Дневник" източник от компанията. Техническото задание включва оценка на типовете реактори, безопасността, радиационната и физическата защита на бъдещата централа, както и социално-икономическото значение от строителството за региона и страната.
Заданието ще е основа за изработването на анализ за типа реактор, който ще се използва при строителството. Окончателното решение за технологията и реактора ще бъде взето от правителството вероятно в началото на следващата година, а впоследствие ще трябва да бъде подкрепено и от парламента.
Според експертни оценки стойността на проекта е около 10 млн. лв. От НЕК официално потвърдиха, че се формулират критериите, на които трябва да отговарят компаниите, за да изработят техническото задание. Енергийният министър Милко Ковачев заяви, че не е информиран за подобно решение на директорския борд, нито за стойността на проекта.
Според източника на "Дневник" предложението българското обединение да получи поръчката е дошло от зам.-председателя на съвета на директорите на НЕК Владимир Христов.
Като бивш служител на "Риск инженеринг" той е смятан за основен поддръжник на интересите на особено активната през последните две години в енергетиката компания. "Взехме решението за откриване на процедурата за техническото задание отдавна. Всичко, което се твърди за мен, не е вярно", каза Владимир Христов.
По неофициална информация в началото на годината той е внесъл предложение при министъра изграждането на централата в "Белене" да се възложи на руски изпълнител. Тогава Ковачев обяви международен конкурс и дори посети повечето от поканените компании, които заявиха интерес към доставката на оборудването. "Риск инженеринг" работи по други проекти с чешката "Шкода", като за участие в доизграждането на АЕЦ "Белене" е привлечено за партньор и дружеството й за ядрена енергетика.
Изпълнителният директор на "Атоменергопроект" Виктор Кирилов потвърди информацията. "Нашата компания участва заедно с "Енпро" и "Риск инженеринг", става дума за малко договорче. Единствено трите компании са готови да изпълнят задачата", каза Кирилов пред "Дневник". Според Евгени Балабанов, управител на "Енпро" и председател на "Булатом", договорът с консорциума още не е подписан и преговорите за него все още не били започнали. Двамата подчертаха, че задачата не е по силите на една компания и затова е създаден консорциумът.
Засега е неясно дали възлагането ще стане чрез обществена поръчка или пряко - на избрано от НЕК дружество. Според юристи е задължително да бъде проведена процедура по Закона за обществените поръчки, защото става въпрос за инфраструктурен проект.
Експерти обясняват възникването на консорциума за изработване на техническото задание с факта, че енергийното министерство преговаря с основните производители на ядрени реактори, предлагайки им да завършат АЕЦ "Белене" със сегашния чешки реактор "Шкода", изработен по руска технология. Идеята била френско-германската "Фраматом" например да достави автоматиката, а американската "Уестингхаус" - горивото за него. Малко вероятно е обаче производителите да приемат подобно предложение, защото всеки от тях би предпочел сам да дострои централата.
През април "Шкода", "Уестингхаус" и "Фраматом", канадската "Атомик енерджи оф Канада" и руската "Атомстройекспорт" заявиха официално интереса си да доставят оборудване за "Белене". От енергийното министерство все още проучват предложенията им.
Според анализ на "Атоменергопроект", което участва в консорциума с "Риск инженеринг", най-подходящи за българските условия са реакторите АR-600 и B-407, разработени от руската "Атомстройекспорт", както и В-392 - също руски. Други експерти обаче твърдят, че модификациите на канадските реактори "Канду" са силна конкуренция на руските и американските. В началото на май директорът на представителството на "Атомик енерджи оф Канада" в Румъния Джон Сарудис заяви, че ако втората АЕЦ у нас бъде построена с държавно финансиране, електроенергията й ще бъде по-евтина, отколкото, ако централата се изгради от частен инвеститор. Доставката и изграждането на атомна централа с един "Канду"-реактор струва между 1 и 1.5 млрд. долара. Руската "Атомстройекспорт" обяви, че ще предложи сравнително ниски цени за строителството.
От петте предложения единствените реактори, които се намират в промишлена експлоатация, са ВВЕР-1000/320, предложен от "Шкода", и "Канду-6", аналогични на първи блок в румънската "Черна вода", обясни директорът на дирекция "Ядрена безопасност" в енергийното министерство Йордан Георгиев. Според него площадката на "Белене" е подходяща за реактори ВВЕР 1000, каквото е предложението на "Шкода". По думите му, ако проектът ВВЕР 1000/320 е реализируем и може да бъде лицензиран, това е икономически и най-евтиният вариант. Според него изпълнителят на строителството ще бъде избран чрез конкурс, обявен от Държавната комисия за енергийно регулиране.
Продължаващата липса на финансова и икономическа обосновка за нова ядрена мощност в България поставя въпроса за необходимостта от изграждането й. Няма и изработена стратегия как ще се финансира строителството на централата. Според министерството на енергетиката частните инвеститори трябва да си поемат и финансирането, и осигуряването на пазарите за произведената електроенергия. Според експерти обаче инвеститори за такъв проект трудно ще се намерят, ако държавата не се ангажира с гаранции по кредитите за изпълнението му. "Белене" е мечта, защото изпуснахме възможността централата да е готова през 2008 г.", каза бившият директор на дирекция "Ядрена безопасност" в енергийното министерство Антон Иванов.
Според него трябва да бъде публикуван балансът на източниците, за да се види нуждата от нова мощност. Експертите не са единодушни и по въпроса дали трябва да бъдат проведени консултации с Европейската комисия за новата централа. Агенцията за ядрено регулиране е готова да започне процедура по лицензиране на площадката на АЕЦ "Белене", каза председателят на агенцията Емил Вапирев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА