Last news in Fakti

19 Февруари, 2024 13:37 3 408 1

Най-голямата строителна фирма подаде иск срещу най-големия одитор в света

  • evergrande-
  • pricewaterhousecoopers-
  • строител-
  • одитор-
  • компания

PwC одитира над 10 години фалиралата Evergrande

Най-голямата строителна фирма подаде иск срещу най-големия одитор в света - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ликвидаторите на китайския разработчик Evergrande ще заведат дело за небрежност срещу една от най-големите одиторски компании в света, британската PricewaterhouseCoopers (PwC), съобщи Financial Times.

PwC прекара над 10 години в одит на фалиралия разработчик. Според ликвидаторите на Evergrande одиторът е извършил пристрастна оценка на финансовите резултати на компанията за 2020 г., което може да е повлияло на управленски решения, довели до фалит. FT обаче изразява съмнения дали ликвидаторите на Evergrande имат доказателства за вината на PwC.

Изданието посочва и зачестилите през последните години опити на ликвидационни групи да търсят отговорност от одиторите, за да съберат средства за покриване на дългове към чуждестранни инвеститори.

Колапсът на Evergrande

Строителната компания Evergrande, която заемаше една от водещите позиции на китайския пазар на недвижими имоти, след няколко години на растеж и активно заемане, през 2021 г. обяви неизпълнение на плащанията към кредитори и подизпълнители. Опитвайки се да избегне фалита, компанията започна да разпродава активи.

Съдебното производство беше започнато през юни 2022 г. от един от кредиторите, Top Shine Global, който се опита да получи 862,5 милиона хонконгски долара (около 110 млн. USD) от Evergrande. Решението за ликвидация на бизнеса на Evergrande беше отлагано седем пъти от властите, тъй като компанията поиска повече време за преговори с кредиторите: последният път това се случи на 4 декември 2023 г.

На 17 юли 2023 г. Evergrande публикува два финансови отчета, за 2021 и 2022 г., много късно. Според последния от тези документи общият обем на дълговите задължения на разработчика до края на 2022 г. е намалял в годишно изражение с 5,5%, възлизайки на 2,437 трилиона юана (около 340 милиарда долара).

На 29 януари 2024 г. съдът в Хонконг разпореди ликвидацията на Evergrande. Сривът на компанията провокира сериозна криза на китайския пазар на недвижими имоти: общата площ на новите проекти, стартирани през 2022 г., в края на годината е намаляла с 39,4% на годишна база до 1,206 млрд. кв.м.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чекайте

    4 4 Отговор
    Дори в еднопартийната държава можело да има строителни пирамиди.