Last news in Fakti

31 Август, 2023 10:33 8 034 12

Още един гигант при недвижимите имоти е пред фалит

  • country garden holdings-
  • evergrande-
  • китай-
  • финанси

Country Garden следва Evergrade

Още един гигант при недвижимите имоти е пред фалит - 1
Снимка: Shutterstock

Общото между китайските Evergrade и Country Garden е, че и двете са сред най-големите компании в строителната сфера и двете изпитват невероятни финансови затруднения. Първата вече подаде молба за защита от фалит в Ню Йорк преди половин месец, а сега се очаква това да направи и втората.

Country Garden е известна с факта, че е сред най-големите компании в сферата на недвижимите имоти в Китай, но това не ѝ гарантира, че ще може да изпълни задълженията си по облигации следващия месец, съобщава агенция Саіхіn Glоbаl. Трите облигации са с падеж, който започва през септември. Те са с комбиниран баланс от близо 1 млрд. USD.

В края на финансовата година, която е на 31 март, стана ясно, че строителната компания е приключила 2022-ра с нетна загуба, което се случва за пръв път за последните 10 години. Тя е в размер на 878.5 млн. USD. Към юли на текущата година са отчетени продажби за 17.8 млрд. USD за първото полугодие на текущата година, което е 30% спад спрямо същия период на 2022 г.

Country Garden е създадена през 1992 г. от Янг Гуоцян, който е започнал кариерата си като работник на редица строителни обекти. През 2005 г. той прехвърля акциите на компанията на дъщеря си Янг Xyeйaн, а 2 години по-късно компанията е листвана на Xoнĸoнгcĸaтa фoндoвa бopca. Същата година Forbes обявява Xyeйaн за най-богатата жена в Азия с нетно състояние от 16 млрд. USD.

Oт юни 2021 г. нeтнoтo бoгaтcтвo нa Янг ce e cpинaлo c 84%, до 28,6 млрд. USD.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Китайците още по-яко ще

    24 9 Отговор
    го закъсат. Кажете една страна в БРИКС, която да е добре!

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Мхм

    10 10 Отговор
    Не се разбира това Китайска фирма ли е или американдка и ако е китайска какво прави в Сащ

    Коментиран от #4, #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Човек

    18 3 Отговор

    До коментар #2 от "Мхм":

    Как какво прави китайска компания в САЩ? Набира капитал, както всички азиатски компании. Кой мислиш, че извади Азия от средновековието? Западът, с неговите технологии и капитали. Сега същите тия азиатци му скачат и щели да му го връщат. За кое по-точно? Че ги вкара в цивилизацията и ги извади от масовия глад, който там беше редовно явление? Защо мислиш, че са дребни на ръст? Векове недохранване до това водят. Храни куче да те лае.
  • 5 Аз Кочо

    15 4 Отговор
    Пазарите на всички активи вървят и ще вървят надолу в близките години. Китай не прави изключение.
    Проблемът : най лошата инфлация от 40 години насам

    Коментиран от #12

  • 6 Пешо

    4 12 Отговор

    До коментар #1 от "Китайците още по-яко ще":

    Русия и всички останали в новата организация.
    Ние като сме в ес и сме слуги на САЩ сигурно сме перфектно илибтибвзимаш бая сухо от посолството и нпотата

    Коментиран от #10, #11

  • 7 Къща

    5 1 Отговор
    пари не връща.
  • 8 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мхм":

    Външния дълг на Китай вече доближава 300 процента от БВП !! И е в долари , а не в юани !! И не е държавни облигации , а дългове на китайски банки и фирми към западни банки и инвеститори !! Което значи , че няма да има разговори с МВФ или някаква друга организация и опрощаване на част от тях като за Гърция примерно , а директни фалити и разпродаване на активите в полза на кредитора !! И Китай нищо не може да направи , щото просто няма такива пари , че да изкупи дълговете на собствените си банки и фирми , голяма част държавни !! И не може да си ги напечата , а всеки опит да не ги признае значи конфискация на всички китайски активи по света и пак ще дължи още толкова за векове напред !!
  • 9 СУПЕР

    2 1 Отговор
    СУПЕР !!! СКОРО И ТРЕТАТА !!!
  • 10 Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пешо":

    Освен, че си глупав си и неграмотен, те вървят ръка за ръка, така е!
  • 11 Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пешо":

    Освен, че си глупав си и неграмотен, те вървят ръка за ръка, така е!
  • 12 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Аз Кочо":

    Даже ме е яд , че си давам зор да отговарям на такива простотии , ама ще вземеш да решиш , че си написал нещо умно !!! При инфлация цените вървят НАГОРЕ , "експерте" наа...кан , поне това вземи вдени !!