Last news in Fakti

6 Август, 2003 00:00 442 0

С пари от ЕС ще се ускори газифицирането на три общини

  • финансиране-
  • овергаз-
  • изграждането
Община Велико Търново кандидатства пред ЕС за финансиране на изграждането на автоматична газоразпределителна станция и на отклонението от северния магистрален газопровод чрез предприсъединителните фондове. Общината е акционер в дъщерната фирма на Овергаз Инк Раховец газ 96 АД със седалище в Горна Оряховица, което взе на концесия изграждането и ползването на вътрешната газоразпределителната мрежа в трите съседни града - Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Отклонението под високо налягане е собственост на Булгаргаз, но дружеството не планира изграждането му и преговаря за това с Овергаз Инк.
Предприсъединителните фондове на ЕС дават възможност за финансиране на подобни инфраструктурни обекти. Ако Великотърновската община спечели финансиране на такъв проект, без да натоварва общинския бюджет, ще стане съсобственик заедно с държавата на магистралното отклонение и автоматичната газоразпределителна станция заедно с останалите две общини, които подкрепят проекта. Този вариант би помогнал да се ускори газификацията на трите града, чийто проект се отлага вече 10 г. От Раховец газ имат пълна готовност за изграждане на вътрешната мрежа, текат и последните уточнения и обезщетения за терените под газопровода. От Овергаз също са предложили схема за финансиране.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА