Last news in Fakti

20 Август, 2003 00:00 685 0

Британска компания Gort Securities се оказа от АДИС

  • securities-
  • имоти-
  • american-
  • надпреварата-
  • момента-
  • компания-
  • realty-
  • септември-
  • английската-
  • останалите-
  • агенцията-
  • investors-
  • приватизация-
  • gort securities-
  • american realty-
  • realty investors-
  • american realty investors-
  • world trade company-
  • компания gort
Лобирането - вероятният купувач на АДИС е American Realty Investors, твърдят близки до процедурата. Имало сериозно и успешно лобиране. В края на юли имаше съмнения, че фаворит на Агенцията за приватизация е британската Gort Securities. Според експертите обаче най-добрият кандидат-купувач е William Pears Group. Сега кампанията отново не е фаворит. Неофициално се коментира, че Соломон Паси лобирал за израелската компания Ballymore Properties.

Британската компания Gort Securities няма да участва във финалния етап от надпреварата за приватизация на Агенцията за дипломатически имоти в страната /АДИС/, съобщиха от офиса на фирмата. Вчера изтече крайният срок, в който останалите в надпреварата пет участника трябваше да внесат необходимите 5 млн. EUR депозит. От агенцията отказаха информация кои фирми са внесли сумата. Gort Securities е четвъртият участник в конкурса, който се отказва. Преди това се оттеглиха други три фирми от общо седемте, одобрени за подаване на индикативни оферти - ирландската Ballymore Properties, американската Pacific Architects и българската Тракия АД, част от Напредък холдинг. Така в надпреварата засега остават италианската Miroglio, израелската BSR Europe, American Realty Investors от САЩ и английската William Pears.

Официалният мотив на Gort за оттеглянето е, че на пазара в момента действал силен елемент на "ирационално изобилие", което въздейства неадекватно върху сегашната цена на недвижимите имоти от високо качество на местния пазар заради временното слабо предлагане на такива имоти. Gort се надява този краткосрочен дефицит ще бъде преодолян чрез пазарни механизми. Въпреки своето оттегляне по време на целия досегашен процес на приватизация компанията е удовлетворена от начина на водене на процедурата. Представителите на Gort Securities били впечатлени от високата класа на мениджърския екип на АДИС. Английската компания е създадена през 1997 г. и е специализирана за инвестиции в недвижими имоти. Доскоро тя е работила само във Великобритания, но вече стъпва и на източноевропейските пазари.

Според добре осведомени източници, оценката на АДИС е 78 млн. лв.Прогнозата е, че може да достигне до 72 млн. лв., защото не е правена преоценка, свързана с амортизационните отчисления. Ликвидационната оценка на АДИС е 30 млн. EUR.

По-рано от Gort Securities направиха изявление, че реалната цена на АДИС е 25 хил. USD, но ако курсът на щатския долар не беше паднал до нивото, което е в момента. За англичаните целта на закупуването на АДИС беше като отправна точка за навлизането на регионалния пазар на недвижими имоти.

В активите на АДИС са включени 350 апартамента, 8 резиденции, 700 гаражни места. Приходите за м. г. са 10 млн. лв., разходите - 8 млн. лв. В. "Пари" пръв писа, че чуждите посолства у нас следят активно хода на сделката за АДИС - от оценката до подбора на купувачите. Наблюдатели коментират, че в момента най-силно и най-успешно е американското лобиране.


Сроковете

До 22 август останалите в надпреварата кандидати трябва да заявят посещения в информационната зала, която ще бъде отворена до 15 септември. До 9 септември трябва да представят писмени становища по проектодоговора за продажбата на АДИС. Крайните оферти се приемат до 23 септември.


Собственици и инвестиции

Отказалият се Gort Securities е собственик на софийския хотел Radisson SAS, след като го купи от World Trade Company. Допреди няколко години собственик на World Trade Company беше American Realty Trust. В момента групировката е сред кандидатите за АДИС чрез American Realty Investors. Източници, близки до сделката, допускат, че двата кандидата за АДИС са с едни и същи интереси.


Връзката Велчев

В началото на април управляващият директор на английската компания Gort Securities Хенри Гуин Джоунс обяви в София, че паневропейският фонд Sigma, създаден преди около месец, ще инвестира по Българското Черноморие в закупуването на стари или в строежа на нови хотели. Тогава стана ясно, че Gort Securities е съакционер в Sigma с под 10% от капитала. Данни за останалите участници във фонда, неговата регистрация и инвестиционни намерения не бяха съобщени. Пак през април стана ясно, че трима българи управляват новия фонд и сред тях е Георги Велчев, брат на финансовия министър. По-младият от братята в една от редките си медийни изяви е цитиран да казва, че по никакъв начин компанията няма да работи с държавата и няма да участва в приватизацията на държавни активи. Заради роднинските връзки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА