Last news in Fakti

18 Януари, 2023 16:43 4 339 6

Изсветлява ли строителният сектор

  • строителство-
  • проверка-
  • инспекция по труда

Инспекцията по труда извърши 145 проверки за 2 седмици

Изсветлява ли строителният сектор - 1
Снимка: Shutterstock

За двете седмици на инспекторите по труда извършиха 145 проверки в 105 обекта със 770 работници, полагащи труд на тях. Установени са 15 случая на работещи без трудов договор. Най-голям брой нарушения са констатирани по отношение липсата на ограждения, сигнализация и осветяване на изкопите. Установени са и нарушения, свързани с неукрепването им. По време на проверките 23 работници са заварени да полагат труд без задължителните лични предпазни средства. Издадени са 17 акта за спиране на необезопасени обекти и работни места, застрашаващи живота и здравето на работещите. Съставени са 27 акта за установяване на административни нарушения на работодатели, допуснали нарушения на трудовото законодателство.

Строителството е сред акцентите в контролната дейност на Инспекцията по труда в последните години, тъй като това е един от най-рисковите сектори както по отношение на безопасността и здравето при работа, така и за прилагане на различните форми на недеклариран труд, включително и работата без трудов договор. За 2022 г. са извършени 5585 бр. проверки на строителни обекти от общо 42 396 бр. Установените нарушения са 29 112 бр., от които 19 411 бр. са свързани със здравословните и безопасни условия на труд. Случаите на работа без трудов договор в сектор „Строителство“ са 808 бр., което е една четвърт от установените във всички икономически дейности 3398 бр.

Инспекцията по труда използва повода да напомни на работниците, че липсата на трудов договор, както и съгласието да бъдат осигурявани на непълно работно време или върху по-нисък осигурителен доход от реално получавания, ограничава правата им на социална закрила. Работещите без трудов договор при трудов инцидент не могат да се възползват от задължителната в сектора застраховка „Трудова злополука“, както и да претендират за неизплатени възнаграждения.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теслата

    10 1 Отговор
    Смешници. Какви обекти проверявате със средно 7 работника. Че то на село когато се строи къща има повече "работници". Ако приемем, че някъде са нормалните 15-20 се получава, че на други места са 2-3ма. Или другите, които са на обектите са казали, че си играят в пясъчника и не са строители.
  • 2 Бай Иван

    6 1 Отговор
    Ехе, то голяма разходка са си направили.
  • 3 гост

    9 1 Отговор
    Мижи да те лъжа си играят в строителният бранш.90% от работниците се осигуряват на много по-малко от това ,което получават.Държавата губи милиарди всяка година от окриване на данъци,но не иска да вкара в ред нещата.И винаги прецакани са тези ,които не могат да укрият доходи и се осигуряват на реалните .
  • 4 Гост

    2 1 Отговор
    145 проверки и само 15 хванати без договор?! Кого проверявахте? Лелките по детските градини ли?
  • 5 БРАВО

    2 2 Отговор
    на проверяващите. А знаете ли, вече няма понятието дюлгерин, като започне от темелите та до покрива.
    Бригадите, ако щете работниците, са по-тясно специализирани и ходят от обект на обект , как ще го хванеш такъв работник дали има или не договор, разписва ли се на ведомост, или се броят сухи пари след свършване на определената работа
  • 6 ИТ са паразити

    2 0 Отговор
    ИТ е най-паразитната структура в България. Това е рекет от страна на държавата към фирмите които формират БВП. Абсолютен рекет! Няма никаква работа държавата, в отношенията между работник и работодател...пълни пиявици. Шефът на ИТ за морската столица се разписва срещу 18К лева НЕТНО възнаграждение / 15К са бонуси заради написаните актове/и фирмите близки до партия ГРОБ,не се закачат, дори се заобикалят. Нагли са, казвайки,че хората нямали "социална защита", като се осигурявали на по-ниски заплати- Пълни глупости- ама пълни и на 3600,да се осигуряваш- здравните услуги са едни и същи- пенсия ще чакаш ,евентуално, постоянно се вдига възрастта. Отделно държавата прибира парите ако умреш- там няма наследяване.Трябва да проумеем ,че всичко държавно е лошо особено облечено, уж в полза на "хората", а всъщност управляващите партии само се възползват от властта. За да не ме обвините,че съм работодател веднага Ви казвам, че съм работник и държа,да си получа парите чисто,а не да ги наливам в държавата.