Last news in Fakti

10 Февруари, 2023 09:21 3 356 39

Тенденциите на пазара на имоти у нас

  • адрес недвижими имоти-
  • цени-
  • сделки-
  • гергана тенекеджиева

Сделките намаляват, а цените - не

Тенденциите на пазара на имоти у нас - 1
Снимка: М. Богданова ©

Успокояване на пазара след периода на рекордни ръстове и баланс между търсене и предлагане – това са основните тенденции, белязали пазара на жилища през 2022 година. В София спадът в активността е между 15% и 20% в зависимост от района и вида строителство. Ценовите нива вече задминаха своя пик, но за спад към момента не може да се говори.

„Понижение на цените у нас е много вероятно да има, но няма как да знаем дали, кога и с колко ще се случи това. Погрешни са очакванията, че спадът на нивата ще последва веднага след този на броя сделки. От една страна, рекордната активност не беше здравословна за пазара и в момента той се успокоява. От друга – икономическите процеси в България са относително бавни. За спад е рано да се говори, като той ще бъде плавен - в момента търсенето е все още малко по-голямо от предлагането”, коментира Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на АДРЕС Недвижими имоти.

По думите ѝ, част от оттеглилите се от пазара купувачи са именно тези, които очакват понижение на цените. Отдръпнали са се и хората без достатъчно заделени средства за самоучастие, както и онези, които не са сигурни, че биха се справили с очаквания ръст на лихвите по кредитите.

„Инфлацията вече се усеща в домакинствата - много от тях започнаха да определят доходите си като недостатъчни поради скока в цените на продуктите и услугите. Хората без спестявания логично спряха да се интересуват от покупка на имот в момента. Онези, които изчакват цените да паднат, не бива да забравят, че отлагането на тази стъпка ще доведе и до продължаващо „изяждане” на доходите им, а лихвите по кредитите все още не са започнали да растат. Тези, които имат нужда от имот в момента и разполагат със средства да го купят, продължават да са активни участници на пазара”, пояснява Тенекеджиева.

С 25% растат цените в София на годишна база. В Пловдив и Бургас покачването на нивата е с около 17%, а в Морската столица скокът е с над 30%. „Във Варна се отчита и най-малкият спад на сделките. Пазарът в града е динамичен, тъй като има предлагане на добри проекти както в градска, така и във ваканционна среда. Морската столица разполага с добри университети, развит туризъм, фактор е и миграцията между града и околните населени места. Варна се позиционира като място с рентабилни инвестиционни възможности”, пояснява Тенекеджиева.

Като нехомогенен може да се определи ръстът на цените в отделните квартали на столицата. В част от най-престижните райони като Иван Вазов и Изток нивата растат с по-малко от 10%. Най-осезаемо е покачването в квартали като Обеля и Хаджи Димитър – над 40%. В Изгрев, Лозенец, Център, Манастирски ливади повишението е между 20% и 30%.

„В кварталите с дефицит на ново строителство ръстът на цените бе по-умерен. Дори престижни райони с традиционно високи нива и ограничено предлагане на вторичния пазар не успяха да „догонят” т. нар. развиващи се квартали. Това е така, защото основен двигател на пазара през 2021 и 2022 г. бяха главно новите проекти. А терени за тях по-трудно се откриват в централната, стара градска част”, пояснява Гергана Тенекеджиева.

Без отстъпка се търгуват преобладаващата част от имотите в страната – 44% към края на годината. Тези сделки все пак намаляват – към януари 2022 г. без компромис в стойността са реализирани 56% от сделките. Въпреки това, на фона на растящите случаи на покупка с коментар, той рядко надхвърля 5000 евро.

С пари в брой продължават да се сключват повечето сделки у нас, сочат още данните на компанията. Средно 45% от всички покупки през годината са без външно финансиране. Най-често срещаният размер на кредита пък е този, покриващ между 81% и 100% от стойността на имота – близо 20% от сделките са реализирани с такъв заем.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Имотен

    16 45 Отговор
    Няма да паднат цените, ще се задържат на сегашните нива.
  • 2 Защо никой от надзорните

    35 1 Отговор
    органи и журналисти не пита - какъв бетон се произвежда в България? Влаганите добавки и пепелина влошават качеството на бетона, кой контролира този проце?. Всичко е оставено на съвестта на бетонопроизводители и строители.
    Не е ли време след турското земетресение някой да предизвика такава ревизия?
  • 3 Земетръско

    35 7 Отговор
    Работя като строител ако ще и без пари да ми дават апартамент ново строителство няма да вляза да живея в него. Всички построени високи сгради в България от новото строителство които са от 7 до 16 етажа са с пропадащи основи и нацепени носещи греди на най долните етажи. Дефакто вече са тръгнали да се срутват сами.

    Коментиран от #4, #11, #25

  • 4 Като строител

    10 16 Отговор

    До коментар #3 от "Земетръско":

    Сигурно живееш в царски палат щом имаш време да оставиш мистрията и да пишеш по форумите пък е видно че можеш да бъдеш и технически надзор на обекта.

    Коментиран от #8, #9

  • 5 Очаквам да се

    15 16 Отговор
    Включат специалистите които от 30 години пишат по форумите и очакват цените да паднат с 50 % за да си купят по 2 или 3 апартамента.Доживяхме да дойде тяхното време.
  • 6 !!!

    7 13 Отговор
    Цените стоят високи у нас основно заради надутите заплати в ИТ сектора. Там работят 50 000 човека които с доход за две години купуват апартамент, ако са работеща двойка купуват по няколко и не търсят само в София. Има и много хора на високи позиции в други сектори с космически заплати или собствен успешен бизнес. У нас банките са с рекордни печалби, имат пари и раздават ипотечни кредити. Не вярвам да вдигнат и лихвите с много. Идва дълга рецесия, обикновените хора започват да стават по предпазливи, започват да си правят сметка заради поскъпването на живота и отлагат покупка на каквото и да е. Ще има охлаждане на пазара имоти, но не много и определено не както през 2008 година!
  • 7 Глад ви чака измислени брокери

    35 1 Отговор
    Балона изгърмя и вече тичате или по точно падате надолу и платените ви статии няма как да стопират този процес! Вие дори нямате грам представа как се заработват 10 000 лева, а да не говорим да се спестят, вие мислехте че парите се рисуват! Брокери ненормалници!

    Коментиран от #12

  • 8 Земетръско

    10 9 Отговор

    До коментар #4 от "Като строител":

    Непозна умнико след като стана земетресението малко постегнаха контрола сега са минусови температури навън кой лее бетон и кой зида под нулата специалисте ??? А ти какво правиш във форума ???

    Коментиран от #26

  • 9 Земетръско

    14 6 Отговор

    До коментар #4 от "Като строител":

    Забравих специалисте по строителството, живея в къща с дървена конструкция и вечер си лягам спокоен да спя щото тия къщи ще издържат и на 20 по Рихтер даже и подсилих фундамента на къщата с още 20 см над предписаното по норма. А ти ако живееш в някоя висока сграда ново строителство слез долу в мазите и подземните гаражи и се погледай не се занимавай с глупости в форума.
  • 10 инженер-счетоводител

    4 22 Отговор
    Цените на старото строителство , тип панелка, няма да паднат , а ще вървят нагоре. Особено ако имота е на добро място, със добри съседи, добра инфраструктура и т.н. Към 2000-2600 евро квадратния метър.

    Коментиран от #15

  • 11 Перо

    2 9 Отговор

    До коментар #3 от "Земетръско":

    Гладна кокошка,просо сънува, мдаа
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ели

    5 9 Отговор
    Всеки казва апартамент скъп злато евтино ли е никой не казва отиваш на хотел евтино ли е апартаментите ще скочат цените
  • 14 Гост

    14 5 Отговор
    Какво да изчаквам бе? Цените в магазина се удвоиха а заплатата ми седи същата. Нямаме пари за гладни брокери и излишни имоти. Утре, като ни наложите насила еврото и какво ще стане с цените в магазините? Всички знаем какво стана в Хърватия. Пари за брокери нямаме. 60% от българите нямат спестявания в банката или са до 114 лв. Така казва една статистика.
  • 15 Гост

    9 4 Отговор

    До коментар #10 от "инженер-счетоводител":

    Само преди няколко дни писаха, че старите апартаменти били с опасни асансьори, отдавна не им сменяли въжета, спирачки, тинтири минтири. Панелите били с ръждясали връзки и нищо не било подменяно. Та, на какво отгоре някой ще се юрне да купува стар панел, ако е прочел това?
  • 16 Ева

    2 13 Отговор
    Ще видите септември колко ще са апартаментите след март ще има покачване яко кой купил купил сега са евтини апартаменти

    Коментиран от #17, #23

  • 17 МирО

    17 2 Отговор

    До коментар #16 от "Ева":

    Периодът от време горе долу е уцелен, но посоката за цената е сгрешена, с колко ще се сринат цените на жилищните имоти, немога да кажа (не съм гадател), но с тази криза в която сме влезли, войната на 500км от нас, с тези увеличаващи се природни катаклизми и т.н., то просто няма какво положително да се отбележи за последната година, за съжаление 2023 се очертава по - тежка и от 2022 - мисля, че малко хора ще са на вълна инвестиция в бетонни кутийки - ще гледът да оцеляват физически и да имат средства за рестарт (при необходимот на друго място)
    Та с колко ще паднат цените на жилищните имоти - 20 ... 40%... - ще поживеем ще видим.

    Коментиран от #18

  • 18 Ева

    2 7 Отговор

    До коментар #17 от "МирО":

    Ха ха ха - веселяк
  • 19 Бай иван

    10 0 Отговор
    Имотите се покачиха с 50% за една - две години и дават доходност 1-2%. Държавните облигации поевтиняха с 50-60% за година и дават доходност от 3-4-5-6% в зависимост от държавата. Защо да се изкупува върха на един пазар, вместо дъното на друг ?

    Коментиран от #30

  • 20 Ева

    1 9 Отговор
    Какво ли се мъча да ви убеждавам да купувате, то е видно че повечето драскащи са съдрани цървули. Няма ги тези интелигентните купувачи от село, които си продават всичко, даже кравите и идват в София. На такива да им целунеш краката, казваме ние в кантората.
  • 21 Чингиз хан

    14 1 Отговор
    Признанието за намаляване на броя на сделките от брокери означава, че положението е катастрофално.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Русенец

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ева":

    Един такъв, като тебе, така беше писал в обявата си миналата година - след Нова година 30% нагоре - да плаши гаргите. Е, още седи на същата цена.
  • 24 Ева

    1 3 Отговор
    Ти Русенецо и пак ,пак си голям веселяк
  • 25 Оценител на НИ

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Земетръско":

    Прав си
  • 26 Пред моя блок

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Земетръско":

    в Кр. вада днес на - 7 градуса лееха плоча от Миратгруп
  • 27 Ева

    7 1 Отговор
    Ха ха в Кр.вада си гледате в чиниите какво ядете и няма никаква инораструктура,а навремето нямаше канализация ха ха

    Коментиран от #28, #29

  • 28 Уфчар

    9 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ева":

    Ха ха ,навремето там си пасехме Уфсите ха ха
  • 29 То и сега

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ева":

    няма канализация.
  • 30 Къща

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бай иван":

    пари не връща
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Леко алчен продавач

    5 0 Отговор
    Търси наивни купувачи, моля само за сериозни обаждания
    P.S - Ева, вие не търсите ли нещо ?

    Коментиран от #33

  • 33 Ева

    1 5 Отговор

    До коментар #32 от "Леко алчен продавач":

    Аз пари си имам,имоти също.Бих се радвала да срещна истински мъж,а не лиглйо.Но като ви чета коментарите,виждам,че много се отказаха да са мъже.

    Коментиран от #34, #38

  • 34 Русата Златка

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "Ева":

    Ева, ти да не си Черната Златка

    Коментиран от #35

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ти ева ли си

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Селянин":

    или се чувстваш женствен

    Коментиран от #37

  • 37 Язе

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "Ти ева ли си":

    сум Гошо и .....ше те радвам лошо,лошо
  • 38 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #33 от "Ева":

    Не оставяте празно място след препинателен знак. Имате елементарни правописни грешки. С неграмотност ли ще го привличате, истинският мъж или някакси ще блеснете с акъл?

    Коментиран от #39

  • 39 Ъъъ

    4 1 Отговор

    До коментар #38 от "Гост":

    Тъй сме ние брокерите, ко ни има. Дай ся 3% комисионна.