Last news in Fakti

15 Септември, 2003 00:00 947 0

Новини

  • съвет-
  • труда-
  • съобщи-
  • общински-
  • радио-
  • жилища-
  • столичният-
  • задълженията-
  • хората-
  • около-
  • които-
  • българия-
  • топлофикация-
  • дарик-
  • левиев-
  • софия-
  • трябва-
  • сградата-
  • заместник-
  • кандидати-
  • недействителни-
  • заяви-
  • европа-
  • инспекциите-
  • социалната-
  • делото-
  • политика
Необходим е закон за жилищното кредитиране, твърди експертът Виктор Левиев
Закон за жилищното кредитиране определено трябва да се появи в България. В това бе категоричен Валери Левиев, председател на Почетния борд на Централноевропейската мрежа на агенциите за недвижими имоти. Той каза това пред Дарик радио по повод подготвения от Министерството на регионалното развитие и благоустройството проект.
Левиев посочи, че такъв закон съществува в централноевропейските държави като Чехия и Полша и по този начин се дава възможност на младите хора да ползват преференции при кредитиране. "Явно е, че те не печелят достатъчно много пари. Явно е, че тяхната кариера току що започва, така че държавата трябва да им помогне", коментира още той.
Валери Левиев уточни, че за момента са направени най-общи консултации по жилищната стратегия с Националното сдружение "Недвижими имоти". "Ние се надяваме да бъде поканена асоциацията като фактически единствения официален глас на тази индустрия в нашата страна", каза още той. Запитан дали това няма по някакъв начин да усложни изготвянето на жилищната стратегия, Левиев заяви, че важен е крайният резултат.

Недвижимите имоти в България са около четири пъти по-евтини от тези в Западна Европа, твърдят от Строителна фирма "Бокар"
"Мода при търсенето на жилища няма, днес строителството следва възможностите на хората. Най-търсени са малките жилища по две основни причини: цената като абсолютна стойност е по-малка и поддръжката е по-евтина. Хората с възможности се насочват към луксозни жилища. Доста голям е броят на хората, които търсят жилища от 70 кв.м. нагоре. Панелните жилища вече почти не се търсят, освен ако не решават някакъв спешен жилищен проблем". Това заяви Егмонт Якимов, управител на Строителна фирма "Бокар" в предаването "Портфейл" на Дарик радио.
"В момента недвижимите имоти в България са около 4 пъти по-евтини, в сравнение с тези в Западна Европа. Към 2007 г. цените на българските жилища трябва да се доближат до тези в Европейския съюз и да останат например около една трета по-ниски", прогнозира Егмонт Якимов.

Днес изтича срокът за погасяване на задълженията към "Топлофикация" - София, напомня заместник-изпълнителният директор
"Топлофикация" - София проведе сериозна програма за ремонти и инвестиции във връзка с новия отоплителен сезон. По тази причина през август бяхме прекъснали процедурата, предвидена в Закона за събиране на просрочени плащания. Удължихме срока, в който хората със задължения към "Топлофикация", да могат да ги погасят до 15-ти септември". Това заяви Емил Антонов, заместник-изпълнителен директор на "Топлофикация" - София в предаването "Портфейл" на Дарик радио.
52 000 абонати на "Топлофикация" са предупредени заради закъснения в заплащането, очаква се към 40 процента от тях да погасят задълженията си, съобщи още той. "Ще подхождаме индивидуално към тези потребители, които не заплатят задълженията си към дружеството след днешния срок. Ако междувременно докато преглеждаме задълженията на клиентите, някой абонат погаси дори частично задълженията си, към него законовата процедура за събиране на задълженията, може да не бъде прилагана. На другите, които не са заплатили сумата, която дължат, ще бъде спряна доставката на топлинна енергия и съответно - на топла вода. След това се внася документацията за събиране на задължения по съдебен път", предупреди Емил Антонов.

Столичният общински съвет отмени забраната за влизане на пътни превозни средства около посолството и на САЩ
Столичният общински съвет реши да отмени временната забрана за влизане на пътни превозни средства около посолството и консулството на САЩ, Американския културен институт и резиденцията на американския посланик в София, съобщи БНР Около тези обекти беше засилена охраната заради войната в Ирак. От 20 септември ще бъдат махнати и бариерите и при посолствата на Германия и Великобритания и министерствата на отбраната и правосъдието. Столичният общински съвет прие и актуализация на бюджета си с 12 500 000 лв., които ще бъдат използвани за отбрана и сигурност, здравеопазване и култура.

Столичният общински съвет иска държавата да изплати парите за градския транспорт до края на месеца
Столичният общински съвет възложи на кмета на София Стефан Софиянски да преговаря с Министерството на финансите парите за пътуванията на държавни служители в столичния градски транспорт с преференциални карти да се изплатят до края на месеца, съобщи Дарик радио. Ако това не стане, на всички полицаи, данъчни служители, военни инвалиди и ветерани от войните ще се спре издаването на карти за пътуване с намаление. Близо 24 милиона лева не достигат в бюджета на столицата за пълното компенсиране на пътуванията с преференциалните карти.

Столичният общински съвет не избра заместник на Антоан Николов
Столичният общински съвет не избра председател на мястото на подалия оставка Антоан Николов, защото двамата кандидати - Андреас Енгибаров от ОДС и Мичо Райковски от БСП получиха равен брой гласове, съобщи Инфо радио. Резултатите от проведеното тайно гласуване в Столичния общински съвет са по 20 "за", 2 "против" и 3 недействителни гласа. Предстоят консултации с правния отдел на общината и вероятно ще последва второ гласуване. За да бъде избран нов председател на общинския съвет, той трябва да получи 31 гласа.

Международна конференция за функциите на инспекциите по труда ще се проведе в Боровец
От 21 до 23 септември в хотел "Самоков", Боровец, ще се проведе международна конференция "Интегриране функциите на инспекциите по труда, ефективност и обучение", организирана от Министерството на труда и социалната политика на Република България и Международното бюро на труда (ILO) съвместно с Международната асоциация на инспекциите по труда (IALI), информират от пресцентъра на Министерство на труда и социалната политика. Участие в конференцията ще вземат г-жа Христина Христова, министър на труда и социалната политика, г-н Фридрих Бутлер, директор на Международното бюро на труда за Европа и Азия, г-н Ейдриан Елис, президент на Международната асоциация на инспекциите по труда, ръководителите на синдикалните и работодателските организации в България, както и над 80 делегати от Европа, Азия и Африка.

Долорес Арсенова обяви, че ще спира градоустройствени планове, ако в тях не са предвидени алеи за велосипедисти
Министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова обяви, че ще спира общите и териториалните градоустройствени планове, ако в тях не е предвидено построяването на алеи за велосипедисти, при наличие на такава възможност, предаде БНР. Министър Долорес Арсенова заяви, че е важно да успеем да повишим информираността на населението за въздействието на транспорта върху параметрите на околната среда и да им предложим алтернативни начини за предвижване. Акцент в тазгодишната кампания за Седмицата на мобилността са начините за предвижване на хората с увреждания, съобщи БНР. В деня без автомобили 22 септември ще се спре движението по централните булеварди, без градския транспорт. В същия ден ще се открие състезание за хора с увреждания и младежко колоездачно състезание.

МДокументи за регистрация на независими кандидати може да бъдат обявени за недействителни
Има опасност документите за регистрация на независимите кандидати да се обявят за недействителни, предупреди председателят на ОИК Добрич Флорентина Борисова, цитирана от радио Добруджа. Ако в подписката от 500 души едно и също лице фигурира зад различни кандидати, то документите са недействителни. Тя призова за коректност от страна на избирателите. За адрес, по който могат да подадат вота си гласоподавателите се счита постоянния адрес, вписан до 8 август тази година, напомни Борисова.

Неплатените данъци са за над 1 млрд. и 315 млн. лв., съобщиха от Главната данъчна дирекция
Над 1 млрд. и 315 млн. лв. е общият размер на неплатените данъци в държавата, съобщиха от Главната данъчна дирекция, предаде БНР. На 49 длъжници е забранено да напускат страната, а 50 души са предадени на органите на МВР за отнемане на задграничните им паспорти. Според данните на данъчните служби общият брой на юридическите и физическите лица, които дължат над 5 хил.лв. на бюджета са 2656 души.

Подготвя се Наредба за отчитане на потребената топлинна енергия в жилищните сгради
Работна група подготвя Наредба за отчитане на потребената топлинна енергия в жилищните сгради, съобщиха от Министерство на Енергетиката и енергийните ресурси. При изготвянето на наредбата са обобщени предложенията, получени от отделни потребители, предложенията по решения на събрания на етажната собственост и на Федерацията на потребителите. Предвижда се да бъде въведена задължителна документация, която да се съхранява от домоуправителя или друго лице от сградата, избрано от общото събрание. Тя да включва архитектурния план на сградата, проекта на отоплителната инсталация, настъпилите промени в него, броя на лицата, които ползват топла вода в жилища без водомери. Тази наредба е свързана с управлението на етажната собственост и необходимостта от създаване на особен ред, свързан с ползването на отоплителната инсталация на сградата, задълженията и правата на отделните потребители, на топлофикационните дружества и на фирмите за дялово разпределение, се казва в съобщението на МЕЕР.

Сдружението за защита собствеността в Сандански ще протестира срещу началника на служба "Земеделие и гори"
Всеки първи понеделник от месеца протестиращи от Сдружението за защита собствеността, земята и производството в Сандански ще демонстрират пред сградата на поземлената комисия в града, а хората от селата - пред кметството, съобщи радио Гея.
На събрание бе взето решението да се започнат протестни действия срещу работата на общинска служба "Земеделие и гори" в Сандански. Председателят на сдружението инж. Георги Деков съобщи, че действията ще продължат докато не се отстрани от служба началникът на службата Бойко Лалев.

ВАС даде ход на делото за приватизацията на Атоменергоремонт"
В 30-дневен срок Върховният административен съд ще излезе с решение по делото, образувано по протест на заместник-главния прокурор Цони Цонев срещу решението на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация, с което е одобрен проектодоговорът за продажбата на "Атоменергоремонт", съобщи Дарик радио. Съдът даде ход на делото днес.
През пролетта Агенцията за приватизация сключи договор за продажбата на 70 % от дружеството. Купувач е Българската енергийна компания. Според информациите в медиите зад това дружество стои Константин Димитров - Самоковеца.Нито един от останалите участници в тази приватизационна процедура не е обжалвал решението на Изпълнителния и Надзорния съвет на АП за избор на купувач.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА