Last news in Fakti

23 Февруари, 2023 12:47 6 214 19

Цените се покачиха, а търсенето не намаля

  • бгсклад-
  • русе-
  • габрово-
  • пазарджик-
  • складови площи-
  • логистични площи

Очакваната рецесия се отразява негативно на пазара на складови и логистични площи

Цените се покачиха, а търсенето не намаля - 1
Снимка: М. Богданова ©

Кризата от коронавируса неминуемо се отрази негативно на пазара на складови и логистични площи във Велико Търново. През 2021 г. сегментът започна да се възстановява, но с идването на войната в Украйна, високата инфлация, очакванията за рецесия в Европа и за повишаване на лихвите по кредитите, накараха инвеститорите да са по-предпазливи.

„Голямата динамика в цените на строителните материали, ръстът на цените на енергийните ресурси създадоха усещане за обща несигурност на пазара. Във Велико Търново и региона се наблюдаваше постепенен спад на търсенето на складови и индустриални площи, като в последното тримесечие се осети пълната му липса“, коментира Любомир Филипов от БГСклад.

Офис пазарът запази активността си, основно със сделки с по-малки сгради със спекулативен характер и за собствено ползване. Въпреки лошата икономическа среда и липсата на интереси, наемните цени продължиха да се повишават, дори и с малки темпове.

„Очакванията ни през текущата година са на пазара на инвестиционни имоти да са активни предимно местните инвеститори, най-вече тези от тях, които разполагат с достатъчно средства или наличен изгоден кредитен ресурс. Засилен интерес ще се наблюдава и към подценени активи, бизнес имоти на атрактивни локации или такива със стабилна доходност и ясни перспективи“, прогнозира Филипов.

В условията на очаквана рецесия много сектори ще забавят или спрат своя растеж, което ще влияе негативно на търсенето, въпреки това пазарът ще остане активен, но при по-слаби обеми спрямо предходните години.

След кризата предизвикана от коронавируса Русе и региона започна 2022 г. с надежда за относително нормализиране на пазарната ситуация, въпреки покачващата се инфлация и драстичния скок на цените в редица отрасли. „Това неминуемо покачи ценовите стойности на индустриалните имоти, но това не намали особено търсенето. Най-сигурната защита срещу инфлационните процеси е инвестиране на свободните парични средства в недвижими имоти. Но войната в Украйна изненада всички“, коментира Юрий Дудев от БГСлад.

„Първите дни на разразилия се военен конфликт между Украйна и Русия „смрази” имотният пазар. Но за разлика от ситуацията с пандемията, сега нещата се раздвижиха много по-бързо. Още месец след започването на войната ръстът на търсене на индустриални имоти както за закупуване, така и за наемане бързо се възстанови. Може би една от причините за това са украинските фирми, които търсят варианти за прехвърляне на бизнеса си в България, която е много подходяща локация за тях, защото сме далеч от конфликта“, обяснява Дудев.

През изминалата година пазарът на индустриални имоти в Русе получи силен тласък, отчасти заради засиленото търсене на площи за складиране покрай пандемията и ръста на онлайн търговията. Увеличи се дефицитът от нови складови площи, независимо, че в последните години се построиха няколко големи логистични бази.

Географското положение на Русе е друг важен фактор, който превръща града в логистичен център. През Русе се пресичат два Паневропейски транспортни коридори – №№ 7 и 9. Това стимулира много предприемачи да инвестират в строителството на логистични проекти под наем.

„Има повишен инвеститорски интерес към закупуването на парцели за строителство на складови площи, но до реални сделки се е стигало много рядко, тъй като все още предлагането е на цени, които значително превишават възможностите на купувачите. Има близо 10% увеличение спрямо предходната година на наемните цени за складови площи клас „А“. Те са в диапазона 2-4 EUR/кв.м, а за по ниския клас в диапазона 1-2 EUR/кв.м“, уточнява Дудев.

В началото на 2023 г. в Русе в строителна фаза са над 40 000 кв.м производствени и складови площи и в проектна над 60 000 кв. Тези площи ще задоволят търсенето и очаквам това да нормализира този пазар. Но войната в Украйна, нарастващите цени на енергийните ресурси и инфлацията ще продължават правят пазара на индустриални имоти през 2023 г. доста непредсказуем.

Пазарът на наеми и продажби в сектора на недвижимите имоти в Пазарджик, не се различаваше особено от предходната 2021 г. „Поради липсата на качествени имоти, сделките по продажба се реализираха трудно, и то след направени компромиси и от двете страни. Повечето от тях, когато говорим за терени, се реализираха за УПИ-та, поради въведените ограничителни мерки за промяна на статута и предназначението на земеделски земи. Най-търсените терени бяха от порядъка на 500-1500 кв.м за бизнеси в сферата на услугите (автосервизи, фотоволтаици и други). За складови и промишлени сгради – в повечето случаи сделките бяха за стари и амортизирани сгради, които имат нужда от основна реновация и ремонтни дейности“, казва Благо Иванчев от БГСклад

Несигурността с оглед политико-икономическата обстановка в България, а и в глобален мащаб, накара много от купувачите да заемат изчаквателна позиция, но имаше и такива които купуваха с инвестиционна цел, без крайна необходимост и нужда. Вълната от покачващите се цени на имотите, повлия върху офертните цени от страна на продавачите, които на няколко пъти актуализираха цените на предлаганите от тях имоти. Покачващите се цени на строителните материали, накараха доста от инвеститорите закупили терени, да заемат изчаквателни позиции и се въздържат от строителство и изграждане на собствени бази. „Много от тях минаха от страната на наематели, отлагайки този процес за по-късен етап. Динамиката на цените, позволи на купувачи с кешови наличности, да реализират спекулативни сделки, купувайки на по-ниска цена и препродавайки след това на по-висока, в рамките на няколко месеца. Активни на наемният пазар бяха някои търговски брандове като Sport Vision, DM, Kik, LC Waikiki, House, Cropp, New Yorker и други, които се позиционираха в новооткритият Ритейл Парк в града“, допълва Иванчев.

За настоящата 2023 г., с оглед обръщането на ценовият тренд, вероятно пазарът на имоти временно ще се поуспокои, в очакване от страна на купувачите цените да паднат и от там да търсят изгодната за тях сделка. Преобладаващи като цяло ще бъдат наемателите, които биха желали да закупят сгради и терени за собствени нужди, от средите на малкият и среден бизнес.

„През 2022 г. се наблюдаваше ръст в търсенето за покупка и наемане на индустриални имоти в Габрово. Липсата на подходящи площи е спирачка за по-висок ръст на сделките. Най-засилено остава търсенето при площи за изграждане на фотоволтаични системи“, казва Михаил Сеферов от БГСклад.

Последствията от коронавируса, ситуацията в Украйна и несигурността произтичаща оттам кара всички участници на пазара да бъдат предпазливи. Въпреки това не очакваме понижение на цените, нито драстични промени нагоре.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    17 5 Отговор
    Цените само напред и само нагоре! Простите да мрат,умните и красивите да пируват - това разбрах за 33 години..

    Коментиран от #3

  • 2 Българин

    9 14 Отговор
    Ако не бяхме в ЕС и НАТО щяхме да ядем пак корени както през 1996 година при хиперинфлацията

    Коментиран от #6

  • 3 Гост

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":

    Писах ти + ,макар,че съм сагласен само за цените.Другите не трябва да мрат,защото някой трябва да бачка,за нас/не съм особен красавец/ УМНИТЕ.
  • 4 Темерутченко

    10 4 Отговор
    Като спрат Матриците и АЕЦ Козлодуй всичко ще приключи.
  • 5 МНЕНИЕ

    3 3 Отговор
    но собствено. Ами в така нареченото натрупване на кпитали, никой бранш не търпи кухо, А с увеличаване на онлайн търговията, в световен мащаб, напр АМАЗОН, такива имоти вече са необходимост, макар до скоро да са били обикновенни складове и развъдник на мишки.А нови къде се строят, върху бивши обработваеми площи, просто малко парички и статута им е променен и,... ТОЧКА
  • 6 БРАВО

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    БРАВО БЕ, бАлгЪрино...иди да те почерпят едно празно
  • 7 Аз Кочо

    8 1 Отговор
    Продавачите никога не повишават цените – може да искат, но не могат. Те се нуждаят от купувачи, за да направят това. Ако купувачите не искат да купуват, защото цените са твърде високи, продавачите не могат да продават и цените трябва да паднат, докато купувачите не започнат да купуват. Но ако купувачите се борят помежду си за това кой може да плати най-много за къща, тогава цените скочат. просто e

    Коментиран от #9

  • 8 Мен

    3 1 Отговор
    ЕЦБ се отказа от дивидентите, след като покачващите се лихви унищожиха печалбите
    Централната банка на еврозоната рискува загуби през следващите години, тъй като отменя политиките за количествено облекчаване
  • 9 Вуй

    1 5 Отговор

    До коментар #7 от "Аз Кочо":

    Вечер си голям професор,а през деня си як бачкач и ти свирят а ..те.Има млади хора с мечти,които идват в столицата и предпочитат да изплащат 20г. ,НО да живеят в София,вместо някой западнал град и да не се развиват

    Коментиран от #10, #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ЗА ТРИЕНЕ

    1 1 Отговор
    Вечер си голям професор,а през деня си як бачкач и ти свирят а ..те
  • 13 Аз Кочо

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Вуй":

    Още дълго ще мечтаеш да ти дадат кредитче и да не плащаш наем. И кредити вече не дават особено на безработни брокер чета дошли от село.

    Коментиран от #14

  • 14 Вуй

    1 4 Отговор

    До коментар #13 от "Аз Кочо":

    До сега купонихме и няма кой да изчисти,ако искаш да изкараш някой лев се обади

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мен

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Вуй":

    Купонихте ли до сега, хахахах, малииии диФ диФ селски човек. Аиде сега иди да купони на пиците
  • 17 Брокер

    1 0 Отговор
    Рева, рева, гладена съм, ревай, дайте ми комисионна.

    Коментиран от #18

  • 18 Вуй

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Брокер":

    Ти освен да ривеш многострадална Геновево,друго какво правиш

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.