Last news in Fakti

11 Септември, 2013 01:27 4 848 2

11 септември и най-високата кула в западното полукълбо

  • 11 септември-
  • ню йорк-
  • сащ-
  • кулите близнаци-
  • тероризъм

Новият небостъргач на мястото на двете разрушени кули близнаци по време на терористичния атентат от 11 септември 2001 г. е готова. Последният елемент - металната мачта, която служи като антена и е с височина 124 метра (тежи 758 тона), беше поставен още в началото на лятото. Въпреки това One World Trade Center няма да бъде открит днес, когато се навършват 12 години от трагедията, при която загинаха 2996 и бяха ранени над 6000 души. Пускането й в експлоатация е предвидено за 2014 г. Преобладаващата част от офисите ще бъдат наети от финансови корпорации.

One World Trade Center е висок 541 метра, което прави сградата най-високата в западното полукълбо на планетата. Височината не е избрана случайно. Във фунтове това прави 1776 фута, а през 1776 г. Щатите отвоюват независимостта си от Великобритания. Инвестицията възлиза на близо 4  млрд. USD.

Бурж Халива в Дубай, чиято височина е 829 метра и хотел „Маках ройъл клок тауър” в Саудитска Арабия с височина 601 метра са двата небостъргача, които към момента са по-високи от One World Trade Center.

Какво се случи с кулите близнаци на 11 септември 2001 година?

От комплекса на Световния търговски център се срутват три сгради в резултат на структурни повреди. Южната кула пада в 9:59 ч. след като 59 минути е обхваната от пожар, в следствие на врязал се в нея самолет Boeing. Северната кула пада в 10:28 ч. след като гори 102 минути. При срутването й от нея падат отломки върху покривите на съседна сграда от комплекса, което поврежда постройката и предизвиква пожар. Огънят, който гори с часове компрометират конструктивната цялост на сградата, в резултат на което тя се срутва в 17:21 ч. Окончателното разчистване на терена приключва през месец май 2002 г.

Редица инженери и архитекти оспорват тезата, че срутването на двете кули е станало в следствие на възникналия от врязването на самолетите в сградите, пожар. Те обясняват, че кулите близнаци са проектирани така, че да устоят на сблъсък с Boeing 707, който е почти толкова голям колкото Boeing 767 (типът самолети ползвани на 11 септември).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Хубав е и лесно може да бъде ударен сьс самолет.Американците явно не са си взели поука.

    Коментиран от #2

  • 2 Milen Georgiev

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Иван":

    Те сега на арабите не им е до кормуване на самолети....Ама знаели човек...