Last news in Fakti

1 Октомври, 2003 00:00 450 0

Избират инвеситор за строежа на АЕЦ "Белене" през 2004 г.

  • реактор-
  • централата-
  • мегаватов-
  • белене-
  • близнаков-
  • руски-
  • ковачев-
  • аец белене-
  • 1000 мегаватов руски
Конкурсът за избиране на инвеститор и на фирмата, която ще строи АЕЦ"Белене" ще бъде обявен в началото на 2004 г. Това съобщи министърът на енергетиката Милко Ковачев на семинар за възможностите за изграждане на нова ядрена мощност.

Според шефа на парламентарната комисия по енергетика Веселин Близнаков АЕЦ"Белене" ще бъде завършена през периода 2009- 2010 г. Ковачев обясни, че до края на 2003 г. ще бъде решено какъв тип реактор ще се монтира в Белене. От общо пет фирми, кандидатки, четири предлагат да се довърши вече съществуващия проект с 1000-мегаватов руски реактор от типа ВВЕР.

От "Шкода холдинг" обещават да построят централата до 2008 г. с експортен кредит от чешки банки. Компанията, която през 1989 г. достави реактор и оборудване за АЕЦ"Белене", предвижда да създаде холдинг с НЕК, а български фирми да участват като подизпълнители.

От руската "Атомстройекспорт" също предвиждат пускане в експлоатация на първи блок на централата в Белене в края на 2008 г. с руски реактор с мощност 1000 мегавата. "Уестингхаус" пък предложи два варианта - централата да работи с 1000 мегаватов руски или 620-мегаватов американски реактор. От консорциума ФРАМАТОМ обещават да доставят системи за контрол и диагностика на ядрено оборудване. "Атомик енерджи ъф Канада" пък е готова да достави 630-мегаватов реактор "Канду". С такива блокове е снабдена румънската АЕЦ"Черна вода". Канадска банка предлага да отпусне пари за закупуването на нов реактор, каза Веселин Близнаков.

Няма да се отказваме от "Белене" независимо от решението за 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй ", борбата за спасяването на двата реактора е национален приоритет, каза той.

Според Близнаков българската страна възлага големи надежди на партньорската проверка на малките реактори в Козлодуй. Резултатите ще зависят от нейния обхват и дали експертите на ЕС ще искат да се убедят на място в постигнатото световно ниво на безопасност на централата или ще се задоволят с преглед на документацията, парламентарният шеф.

Той и министър Ковачев казаха, че още нямат информация какво е решила за обхвата на проверката Групата по ядрени въпроси на ЕС, която заседава в Брюксел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА