Last news in Fakti

10 Април, 2023 15:51 3 859 7

Ръст в предлагането на жилища

  • жилища-
  • наем-
  • colliers international

Унгария води класацията с увеличение от 301%

Ръст в предлагането на жилища - 1
Снимка: Shutterstock

В сравнение с края на 2021 г. и 2022 г. се наблюдава значително увеличение на предлагането на жилища под наем на годишна база в държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), като Унгария (+301%), Румъния (+244%), Полша (+217%) и България (+173%), сочи анализ на Colliers посветен на жилищния сегмент.

"Пазарът на жилища под наем в ЦИЕ е по-слабо развит, отколкото в Западна Европа, а преобладаващата част от тях все още е собственост на частни лица или общини. През последните години се наблюдава разрастване на институционалния пазар на наеми в региона, особено в столиците Варшава, Прага, Будапеща и Букурещ, но също и в София и Братислава, макар и в по-малка степен. Регионалните пазари също започнаха да се разширяват, предимно в Полша и Чехия", казва Дорота Високинска-Куздра, старши партньор Корпоративни финанси и жилищно строителство, Colliers CEE.

Основни движещи сили на пазара на жилища в ЦИЕ

Урбанизация и миграция

Тъй като градовете в ЦИЕ продължават да растат, търсенето на жилища под наем в градските райони се увеличава. Много хора се преместват от провинцията в по-големите населени места в търсене на работа, образование и други възможности, което води до повишено търсене на апартаменти под наем.

Недостиг на предлагането

Друг двигател на пазара на жилища в ЦИЕ е недостигът в предлагането, а оттам и нарастващият брой институционални инвеститори, като например частни фирми, фондове, както и тръстове за инвестиции в недвижими имоти, които започват да влагат средства в региона. Те са привлечени от относително ниските разходи и по-високата потенциална възвръщаемост в сравнение със Западна Европа, както и от нарастващото търсене на жилища под наем.

Растяща средна класа

Тъй като средната класа в страните от ЦИЕ продължава да расте, все повече хора могат да си позволят да наемат апартаменти и може би са готови да платят и за по-високо качество на услугите по поддръжка, интериорен дизайн, както и за по-добри локации. Преобладаващата част от по-младите поколения предпочитат наем пред покупка на имот. Те правят избор на начин на живот, който благоприятства мобилността и споделената икономика. Институционалният наем, въпреки че е по-скъп от този, предлаган от частни физически лица, носи множество предимства и затова е предпочитан от наемателите - много от съществуващите имоти под наем, притежавани от специализирани в областта компании, имат списъци с чакащи, които искат да се настанят.

Достъпност

Нарастващите разходи за жилищни кредити показват, че част от населението не може да си позволи покупка на апартамент или не иска да се обвързва с дългосрочни кредитни задължения. Институционалният наем често е по-евтин от вноската по кредита и предлага много по-голяма сигурност и гъвкавост за хората.

Война в Украйна

Продължаващата война в Украйна оказва значително влияние върху търсенето на жилища в региона на ЦИЕ, въпреки че степента на въздействие може да варира в зависимост от страната и нейното местоположение. Внезапното нарастване на населението в някои страни от ЦИЕ, предизвика увеличаване на търсенето на апартаменти под наем, особено в Румъния, Полша и Унгария. Макар да изглеждаше, че това ще бъде временно явление, то остава на високо равнище, което води до ограничена наличност на апартаменти и трайно високи наемни цени в големите градове. Очаква се тази тенденция да се запази в дългосрочен план.

Преход към жилища под наем

Исторически погледнато, страните от ЦИЕ имат много силен пазар за покупка на жилищни имоти - значително по-висок от този в страните от Западна Европа, където наблюдаваме превес на дела на наемателите. Очаква се тази тенденция постепенно да се обърне в страните от ЦИЕ. По-младите поколения са склонни да предпочитат наем пред покупка. В тази връзка, наемането на имоти може да се превърне в една от най-важните тенденции, които ще оформят жилищния пазар през следващите години.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сеирджия

    8 3 Отговор
    А за ръста в предлагането и търсенето на ферарита нищо не казвате.
  • 2 Гост

    13 1 Отговор
    У нас предлагането е плачевно. В регионът, където живея аз, предлагането е или за хора с много над средната заплата, или е нещо за събаряне. Това не е пазар. Влизаш и все едни и същи имоти, които от години се опитват да убедят някой, че не са тотал развалина.
  • 3 Подполковник- гр ерал

    0 9 Отговор
    Сам00бявилите се ЛНР и ДНР? Н0у-хау оm Koc0в0. Ако mu се не нрави въпр0сното н0у-хау - жалбите си адресuрай сещаш се к0му.
  • 4 Грал-подпк

    0 6 Отговор
    Сам00бявилите се ЛНР и ДНР? Н0у-хау оm Koc0в0. Ако mu се не нрави въпр0сното н0у-хау - жалбите си адресuрай сещаш се к0му.
  • 5 Ген. подп-к

    3 3 Отговор
    Налага се да припомня на "колегата" ("Полковник") с избирателната памет, обнародвал к-р 34, че "mexнологияma", използвана за създаването на споменатите от него две НР вече беше успешно приложена при изникването на една друга република (призната от България) - бивша територия на днешна Сърбия. Ако любезният колега има претенции към прилагането на въпросната "mexнологuя" - нека omnpaвu критиките си към... той се сеща към кого;-).
  • 6 Аз Кочо

    14 4 Отговор
    Ръста в предлагането, говори за спад в сделките.
    Спад в сделките води до срив в цените
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.