Last news in Fakti

11 Април, 2023 09:21 2 782 23

Вълната от поскъпване продължава

  • colliers international-
  • жилища-
  • цени-
  • тенденции

Средно с 38% са се увеличили цените на жилищата в Европа

Вълната от поскъпване продължава - 1
Снимка: Shutterstock

През последните 10 години цените на жилищата в ЕС бележат устойчива тенденция на нарастване. Общо в ЕС-27 между 2015 г. и 2021 г. се регистрира скок от 38%. Някои от най-големите увеличения се наблюдават в Централна и Източна Европа – на първо място в това отношение е Унгария (+108%), следвана от Чехия (+84%) и Словакия (+54%), България (+49%), Полша (+48%) и Румъния (+34%). Най-нисък ръст сред страните от ЕС има в Италия (+3%) и Кипър (+4%), сочи анализ на Colliers посветен на жилищния сегмент.

Нарастваща роля на енергийно ефективните сгради

Ролята на зелените и енергийно ефективни сгради за наемателите силно нараства, не само в резултат на политиките за ESG, но и поради финансовите ползи. Вследствие на това скоро ще очакваме да видим нарастваща разлика между цените на наемите на зелените, енергийно ефективни сгради и останалите в страните от групата ЦИЕ-6. Това би трябвало да се отнася за всички сектори на недвижимите имоти, включително за жилищния.

Чехия е лидер на пазара на жилища под наем

Ако разгледаме наличностите от съществуващи имоти за отдаване под наем от предприемачи и инвеститори, Чехия заема водеща позиция с близо 62 500 единици (+10% спрямо 2021 г.), следвана от Полша с около 10 000 единици (+217% спрямо 2021 г.). През миналата година се наблюдаваше значително увеличение на предлагането и в страни като Унгария (+301%), Румъния (+244%), Словакия (+173%) и България (151 единици в рамките на последните две години).

Пазарът на студентски жилища и споделеното съжителство са във възход

Пазарът на частни студентски жилища отново набира скорост след забавянето по време на пандемията. В страните от ЦИЕ-6 той включва предимно студентски общежития, принадлежащи на университети. Частните студентски имоти все още са сравнително нов и нарастващ сегмент на пазара. Пазарът на жилища за споделено съжителство в страните от ЦИЕ също е ново явление, но бавно се разраства. Сред шестте държави от ЦИЕ, обект на доклада на Colliers, тази форма на настаняване е позната главно в Чехия, Полша и Словакия.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    19 1 Отговор
    Не е вълна. А глобално потопление. Затъвате. В дългове. Работете повече. Не работите ефективно. Нямате си БВП. Всъщност нямате производителност. Но това е защото не произвеждате. Но пък добре консумирате. Консумирайте. И си плащайте. Дори на кредит. Лихвите са най сладкото. Благодаря.
  • 2 Колчо слепеца

    7 2 Отговор
    Ся в Испания да купувам от ЧСИ апартамент или да си търся споделено жилище под наем в Чехия?

    Коментиран от #3, #7

  • 3 Най-добре

    19 3 Отговор

    До коментар #2 от "Колчо слепеца":

    в кочината София. Скъпо но за сметка на това некачествено.

    Коментиран от #21

  • 4 Аз Кочо

    22 4 Отговор
    Тая глупост сигурно е писана 2021, сега е 2023. Нещо е сбъркано в тази агитация. Цените по цял свят вървят надолу, сделките са се сринали. Предстои банкова и кредитна криза а може би и рецесия. Лихвите са на най високото им ниво от 15 години. Тази статия е за балъците чиито мозъци са превърнати в каша от безплатните пари, които свършиха преди около година. В момента а и в в близките 5 до 10 г, може и повече, инвестицията в имот ще е куца инвестиция, по простата причина че лихвите и инфлацията ще са високи а и доходите от депозити ще са по доходоносни от отдаването на имот под наем. В САЩ това вече е реалност
  • 5 бл.134 в Zап. парк

    11 0 Отговор
    Супер! Нека купувачите на първо жилище чакат още 70 години .Сега увеличете с 20 процента пенсиите , вземете милиарди заеми , дайте на богатите да си плащат тока и горивото . .....и дръжте лихвите отрицателни за да могат да и купят поредното 10-то-20-то жилище .

    Коментиран от #6

  • 6 Аз Кочо

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "бл.134 в Zап. парк":

    Лихвите са все още отрицателни спрямо инфлацията, но и заплатите не я догонват. Тоест жилищата са недостъпни за масата. В един момент това ще счупи и цените, защото сделките вече са счупени. Хората масово се преориентира към наемане. А ако банките не вдигнат лихвите над инфлацията то тя ще остане за дълго както и високите лихви. И това май е по добре отколкото да видим тежка рецесия последвана от QE и нулеви лихви. Централните банки явно разбраха колко скъпи са безплатните пари
  • 7 Шаро

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Колчо слепеца":

    Имам познати които след 15г. се върнаха тука.Ако си кфалифициран и знаеш език и си млад става.Ако нямаш стабилен занаят/не говориме за строителството щото там безработицата е най яка/ си стой тука, а в Чехия е същото.
  • 8 Данчо

    6 3 Отговор
    Аз си купих в Обеля за 200 Хил евро
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Вар

    8 1 Отговор
    Браво ,Данчо! Отлична инвестиция си направил и само трябва да почерпиш. Така ни перчиха през 2007г. онези инвеститори, които теглиха кредити в швейцарски франкове. :)

    Коментиран от #11

  • 11 Мен

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "Вар":

    Хахахах, точно така беше... и сега ще е така

    Коментиран от #12

  • 12 Вср

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мен":

    Циркът е един и същ, както и циркаджийските номера. Само маймуните са други - в смисъл по-млади с десетина петнадесет години.;)

    Коментиран от #13

  • 13 Аз Кочо

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "Вср":

    Така е, по време на събитията от 2007 днешните млади са били деца и юноши. Сега е време да получат техният урок, които ние по възрастните научихме, поне по голямата част от нас
  • 14 Много удобна стакмистика

    16 2 Отговор
    Що не кажете как е последните три месеца, или нещо не ви изнася, миуенке

    Коментиран от #15

  • 15 Аз Кочо

    14 0 Отговор

    До коментар #14 от "Много удобна стакмистика":

    Още не са излезли резултатите от Агенцията по вписвянията, но вече се чува от агенции за недвижими имоти че в София сделките са минус 38 пр. а в Бургас минус 25 пр. Чакам с нетърпение резултатите
  • 16 СМЕШНИЦИ

    4 1 Отговор
    Кой европеец,или кандидат-европеец, ще купи жилище в Чехия за толкова пари
    Я вижте пазара в Испания, или Австрия, кой ти гледа енергийна ефективност, като по цял ден си на работа, но
    възможностите за работа са по-вече и добре платени, а не като във Финландия по 5-6 евро на час за 10-12 часов работен ден, а плащали за 8, и сега търсили над 58 хиляди работници. Та шарен свят де

    Коментиран от #17

  • 17 БАЙ ДАНЬО

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "СМЕШНИЦИ":

    Прав си, четохме за Финландия
    Но си по-прав за Испания, много българи работещи там си накупуваха и продължават да купуват жилища там,
    А добра и платена работа имало, стига да ти се работи
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гост

    12 1 Отговор
    Кои цени растат, бе? Онези, на които няма продажби ли? Това ли наричате цени? Цената е онази, на която е сключена сделката. Другото не са цени, а са мечти.
  • 20 Гост

    11 2 Отговор
    Не растат цените, а расте алчността, но като няма продажба и алчността бива поместена в статистика за цените.
  • 21 Софянец

    3 6 Отговор

    До коментар #3 от "Най-добре":

    Има толкова хубави градове,като ви е скъпо ходете да живеете там

    Коментиран от #22

  • 22 Аз Кочо

    11 2 Отговор

    До коментар #21 от "Софянец":

    Проблемът който ти явно не разбираш е, че той е и в хубавите градове както и в България. Тези цени бяха изкуствено надути чрез печатане на пари защото политиците се опитват да изключат рецесията от икономическият цикъл и това вече 20 години. Това вече свърши. Не се печатат пари, напротив изтеглят се пари и се унищожават. А това вече влияе на цените на имотите, акциите, биткойн и т. Н
  • 23 Гост

    10 1 Отговор
    Истината е, че хората вече не могат да спестяват, както преди. Не могат да отделят от заплатата си за да плащат ипотеки и заеми. Разходите се свиват до наложителният минимум и пари за кухи и рисковани инвестиции няма. Освен това, на купувачите вече им е обидно да ги правят на глупави.