Last news in Fakti

12 Април, 2023 20:37 7 469 2

Нова тенденция на пазара на жилищата под наем

  • чехия-
  • жилища-
  • стая-
  • наем

Все по често се наемат стаи вместо жилища в Чехия

Нова тенденция на пазара на жилищата под наем - 1
Снимка: Shutterstock

Нова тенденция се наблюдава на пазара на наемния пазар на жилища в Чехия - все по-често се наемат стаи, вместо жилища. Основната причина е, че повишаването на цените на тока и високия процент инфлация затрудняват все повече хора и те са принудени да наемат колкото се може по-малка жилищна площ, коментират посредници.

„Броят на предлаганите стаи и части от еднофамилни къщи на места е четирикратен спрямо миналата година. Първоначално базата беше малка, но сега офертата става доста атрактивна”, казва Хендрик Майер за Bezrealitky.

Според най-голямата платформа за недвижими имоти Sreality.cz търсенето също расте правопропорционално, защото не само студентите са готови за този начин на живот. „Не само студентите търсят отделни стаи под наем, така че нямаше рязък спад на затварянето на университети по време на пандемията. Миналата година видяхме значително по-голямо увеличение на интереса към стаите в сравнение с предходните години“, казва Шарлота Смутна, анализатор на данни в Seznam.cz.

Според нея търсенето е сезонно и винаги е пиково през лятото, особено през август. Но въпреки сезонните колебания, интересът непрекъснато нараства. Миналия август платформата Sreality.cz регистрира 42% повече заявки, отколкото през август 2021 г.

Значителният ръст на интереса към наемането на самостоятелни стаи се дължи преди всичко на цената и желанието да се спестят максимално много в условията на рекордна инфлация и растящи цени. Според Хендрик Майер рязкото покачване на цените на енергията и общото увеличение на наемите играят решаваща роля за решението за избор на общински апартамент като постоянен начин на живот. И така, миналата есен той се увеличи в цялата Чехия с почти 20%.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русенец

    4 2 Отговор
    Звучи ми като обедняване.
  • 2 Аз Кочо

    3 1 Отговор
    Рано или късно ще дойде черен лебед в икономиката, която е поддържана на изкуствено дишане вече 15 години. Все нещо ще се счупи. Този огромен балон няма бъдеще.