Last news in Fakti

2 Март, 2023 11:11 2 662 0

Ръстът при наемите на жилища се забавя

  • чехия-
  • жилища-
  • наем

Търсенето на имоти между 40 и 60 квадратни метра нараства

Ръстът при наемите на жилища се забавя - 1
Снимка: Shutterstock

Ръстът на наемите в Прага и Бърно се забави в края на 2022 г. През годината наемът в регион Либерец, Карлови Вари и регион Оломоуц е нараснал минимално. В Острава наемите на апартаменти са спаднали, сочат данните на анализ, базиран на данни от порталите Bezrealitky.cz и Sreality.cz.

„Търсенето на наеми нарасна. Спрямо 2021 г. средните наемни цени на апартаменти с площ 40-60 квадратни метра са се увеличили с 4% през миналата година. Но през последните два месеца на 2022-ра ръстът на наемите в обявите на портала Sreality.cz повече или по-малко спря“, казва анализаторът на данни на Seznam.cz Шарлот Смутна.

Според агенти за недвижими имоти, работещи в Моравия, наемът е достигнал тавана главно поради сметките за ток. В Прага обаче цените на наемите може да наваксат инфлацията през следващата година поради силното търсене.

„Движението на наемните нива през 2023 г. ще зависи основно от поведението на енергийните дружества по отношение на общите разходи и покупателната способност на наемателите. Що се отнася до наема, желанието на собственика е едно, т.е. офертната цена, а друго е дали наемателят ще може да плаща постоянно“, казва Владимир Бруна, ръководител на B&K Nemovitostní investice.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА