Last news in Fakti

6 Април, 2023 11:11 16 459 18

Хиляди имоти преминават в държавни ръце

  • чехия-
  • жилища-
  • парцели-
  • одържавяване

Над 4000 сгради в Чехия нямат собственик

Хиляди имоти преминават в държавни ръце - 1
Снимка: Shutterstock

Приблизително 152 000 парцела и 4000 сгради в Чешката република нямат собственик. Но това ще се промени в началото на 2024 г., когато изтече десетгодишният срок, определен от Гражданския кодекс за намиране на изчезнали собственици. Одържавяване очакват и имоти, за които в кадастъра няма пълна информация.

„Ако собственикът не се яви, коригира или допълни данните, то от 1 януари 2024 г. недвижими имоти без коректно вписан собственик ще бъдат прехвърлени на държавата“, каза Михаела Тесарьова, говорител на Офиса на държавното представителство за Имуществени въпроси (ÚZSVM).

Ако държавните институции не проявят интерес към обектите, ще ги предложим на електронни търгове.

Според Пьотр Земан от организацията Prázdné domy е необходимо да се вземат предвид не само обектите без собственик, но и тези, за които не се грижат собствениците. Според него, продажбата им може да направи имотите по-достъпни.

Експертът вижда историческата причина за големия брой изоставени обекти във факта, че след Кадифената революция редица къщи в Чехия са закупени от чужденци, които по-късно не могат да се грижат за тях. „Те имаха нереалистични очаквания. Тук всичко не е толкова просто: трябва да чакаме дълго време за реконструкция. В резултат на това хората загубиха интерес“, обясни Земан.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 швааб

    29 6 Отговор
    през 30-та няма да имате нищо но ще сте щастливи като ирландската пастирка
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Вуй

    4 4 Отговор
    По някое време Мочо ше ви разясни нещата, той е компетентен по всичко,е след малко да излезе обедна почивка
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 42312

    22 21 Отговор
    Крайно време е и в България държавата да придобие десетки хил. селски къщи, оставени безпризорно. Според мен ако не се грижиш на имота ти, трябва да ти се отнема, както е в много държани. Спокойно може да се взимат от държавата и да се дават на символични цени на бесарабски българи например, така ще си оправим и демографията.

    Коментиран от #9, #11

  • 6 Тото 1 и Тото 2

    26 8 Отговор
    Това важи ли и за къщата в Барселона ? Ако приемем , че е подарена на мис Бикини от ББ , значи ли това , че е в държавни ръце ? Все пак той си е баш държавника у нас !

    Коментиран от #8, #15

  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 1 Отговор
    Паметникът на маршал Конев е близо до "Прoфecoрcкия дoм" в Прaгa, ...Тaзи жилищнa кooпeрaция, нa руcки прoфecoри eмигрaнти cлeд ВOCР, e oбeзлюдeнa oт cъщия Конев, кaтo вcички живущи ca прaтeни в ГУЛAГ...и домът остава без никакви наследници....интересен факт е, че именно руските емигранти са начело в Пражкото въстание срещу германците...
  • 8 Гост

    8 14 Отговор

    До коментар #6 от "Тото 1 и Тото 2":

    С фенерче ще го търсите Бате а ма ще е късно
  • 9 бесарабски

    12 7 Отговор

    До коментар #5 от "42312":

    През 1828 г. руският флот стоварва хиляди пушки в заливчетата на Юг от Бургас...
    Въоръжени с руското оръжие българите от Тракия въстават и освобождават Созопол и редица градове, а по-късно превземат дори и гр. ОДРИН, но.... „руският” ген. Дибич сключва с турците съюз и им връща градовете, като същевременно разоръжава и изоставя Българите...За да се спасят от турските зверства, изоставените Българите бягат отвъд Дунава, чак в БЕСАРАБИЯ...
    Организаторите и предводителят на въстанието кап. Г. Мамарчев са арестувани от....внимание! изпратения за целта руски казашки полк??? В Сибир са заточени близо 500 воеводи от въстанието, а „руският” генерал Дибич, по рождение Ханс Карл Фридрих Антон фон Дибич, е искал да избие Българите с руските топове...?

    Коментиран от #12

  • 10 Вуй

    6 9 Отговор
    Хиляди имоти трябва да преминат в държавни ръце, в ръцете на ЕДИНСТВЕНИЯ успешен строител на магистрали , Човека който години наред създаваше хляб и поминак на строителите и изведе страната до нечувани висоти в имотния пазар

    Коментиран от #14

  • 11 Гост

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "42312":

    Това би решило имотната криза, но би съсипало имотната мафия, а кой държавник би посмял?
  • 12 Гост

    20 6 Отговор

    До коментар #9 от "бесарабски":

    Би трябвало да те подведат под отговорност за разпространение на долни лъжи и извъртане на исторически факти. Ген. Дибич е бил принуден да отстъпи защото, тъкмо руснаците да ни освободят от османците и Австро-Унгария излиза на сцената с ултиматумът, че ако Русия не се оттегли, Австро-Унгария ще застане срещу нея, на страната на султана. Русия е изморена от войните и няма как да се бие с толкова силни и многобройни противници. Решава да отстпи за момента, като се връща чак през 1876 г. Ген.Мамарчев не разбира опасната ситуация с подлото изнудване от страна на Авство-Унгария и настоява военният поход да продължи. За да не предизвика международен конфликт Ген. Дибич заявява, че ако не се усмири ще обърне топовете срещу българите. Руснаците не са имали друг избор, а ние просто не сме осъзнавали как запада ни е прецакал за пореден път.

    Коментиран от #13, #18

  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    ...браво молодец!
  • 14 Аз Мочо

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Вуй":

    Мочо не пиши от мое име
  • 15 Гост3

    3 12 Отговор

    До коментар #6 от "Тото 1 и Тото 2":

    Ти знаеш ли кой обра българският нарад?
    Ами тези същите дето клеветят Борисов!
    Народа си заслужава мизерната съдба!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Другият един

    9 0 Отговор
    Да използват българския челен опит Тук дето няма имоти без собственици ами и държавни и общински не останаха Месните кметове феодали всичко опоскаха и никой не ги търси Документите изрядни от всякъде
  • 18 Мда

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Много малко осъзнават кои са ни враговете и кои ни натискат непрекъснато .