Last news in Fakti

19 Април, 2023 10:21 9 887 27

Важна новина за панелните блокове

  • панел-
  • срок на годност-
  • назърски

След края на експлоатационния срок на панелните блокове са необходими превантивни мерки за поддържането им

Важна новина за панелните блокове - 1
Снимка: М. Богданова ©

Първите панели са построени в средата на 50-те години на XX век, а последните - около 1990. Много сгради имат същия вид, който са имали, когато са били построени. Съвсем естествено в обществото се вихри спор за годността и остатъчния живот на панелните жилища. Темата излезе на дневен ред при българите след тежкото земетресение в Турция, където стотици сгради рухнаха като вафли.

Специалисти, участвали в строежа на панелни жилища, разказват, че при социализма имало наредба, в която амортизационният срок на годност на сглобяемите панелни блокове бил определен на 70 години. Но на много места ще срещнете посочен срок на годност 50 години, а на други - 100, припомня БНР.

Според действащата Наредба №3 от 21 юли 2004 г. за основните положения за проектиране на конструкциите на строежите и за въздействията върху тях "проектният експлоатационен срок на конструкции на жилищни, обществени, производствени и други сгради и съоръжения" е 50 години. Срокът е валиден за всички типове строителство - включително тухла и панел.

Близо 2 млн. българи притежават жилища в сгради в жилищни комплекси, изградени върху държавни или общински парцели. Но те не притежават земята под блоковете и ако сградите се срутят по някаква причина, хората няма да имат право да вдигнат нова сграда върху парцела.

След края на експлоатационния срок все пак не означава, че на секундата сградите ще паднат, а просто ще са необходими превантивни мерки за поддържането им. Една от тях е санирането на сградите.

Според проф. д-р инж. Димитър Назърски панелните сгради нямат краен срок на годност, те са дълготрайни и най-безопасните сгради при силни земетресения.

"Санирането означава обновяване на сградата - както конструкцията, така и нейните системи - топлоизолационни, електро, вентилация да отговарят на изискванията и нормите. Досега максимум 8-9 процента са санираните сгради у нас", обяснява той пред БНР.

Друго, което трябва да се отбележи - много панелни блокове в България вече са с изтекъл срок на годност, но хората продължават да си живеят там, и да плащат данъци като за нов. Асансьорите, ВиК, и Ел. инсталациите вътре в сградата са силно амортизирани. Санира се само външно, без да се прави вътрешно обследване, което собствениците не бива да го допускат.

"Във всички случаи трябва да се следи състоянието на заварките между отделните панели“, казва и проф. дан арх. Борислав Борисов. "Тази проверка не е сложна за хора, които разбират. При тази операция най-добрият вариант е хората временно да не обитават жилищата си. Така строителната фирма може да провери абсолютно всичко в блока и да види цялостното състояние на конструкцията. За съжаление обаче в България не се прилага“, добавя той.

Експерти съветват, ако имате проблем с конструкцията, да не чакате някой друг да ви я оправи. Решението е да се направи събрание на входа и да се съберат пари за ремонт. Колкото и да е трудно да се постигне съгласие между многото собственици - това е най-адекватният начин.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Москвича

    59 4 Отговор
    А тухлените блокове в центъра от 1920 година?

    Коментиран от #13, #14

  • 2 факт

    53 2 Отговор
    Допусната е неточност в статията. Хората, които притежават жилища върху държавна или общинска земя, притежават и правото на строеж върху нея. В рамките на пет години от пигаване на старата сграда, те имат право да построят на същото място нова сграда със същите параметри.

    Коментиран от #8, #15

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Лукреция

    51 4 Отговор
    Панелните блокове са много здрави,какви съборетини има в Центара на столицата от 1911г. и не са мръднали
  • 5 Клаус Швааб

    33 14 Отговор
    до 2030та ще притежавате нищо и ще сте щастливи като ирландска пастирка!
  • 6 Перо

    50 4 Отговор
    Поредната платена статия за поредната далавера за усвояване на пари по европейски и бюджетни програми! Видяхме изолацията на сградите от тиквата как се извърши: усвоени милиони, изолирани жилища 8%! Сега идва новия план на ЕС за развитие и агитацията започна!

    Коментиран от #7, #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тошко

    28 1 Отговор

    До коментар #2 от "факт":

    Дойдохме си на думата.
    Ей така банките лъжат някои хора.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    11 43 Отговор

    До коментар #7 от "!!!":

    С фенерче ше го търсят Баце ама ше е късно.Промяната за 7м. тегли 11милярда дълг който ше го връщат наще деца и внуци.Служебното и то тегли на два пъти няколко милярда и кво - едно голямо нищоооо.Баце ви остави магистрали,пътища,пречист. станции,на шопите метро,детски градини,зали,колко църкви се разпадаха и ги стегна,абе всичко

    Коментиран от #16

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 СофиянецО

    34 3 Отговор
    У нас санирането представлява една 3 или 5 см кръпка, която освен да задържа влагата и да мухлясва, за друго не става. Отдолу какво има, няма значение, нещо като с пътищата... Само че надушвам нещо друго, по-притеснително. В София се строи като за последно. Парцелите свършват... или някой иска да строи нещо друго на мястото на старите блокове, или ни подготвят нова тесла, свързана с бъркане в джоба естествено. Май не ни казват нещата докрай. Защо са се сетили и за тухлените блокове? Нали имаха съвсем различна конструкция? На Запад има тухлени сгради, които не са мръднали с векове!
  • 13 Практически

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "Москвича":

    това е поредната реклама на така нареченото "саниране".
    А единият от професорите е на възраст - разхождане на малко куче.

    Коментиран от #25

  • 14 Тъп, по-тъп, най-тъп

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Москвича":

    За да пишеш трябват мъничко знания И себеуважение ! Какви блокове през 1920г за 2011 да не говоим ?!?! Първата тухлена къща в София на 2 етажа е построена от Стамболов подарък за роднините му на улица "Георги Сава Раковски" номер 65 !? Малко да бяхте почели !!!

    Коментиран от #17

  • 15 Дюлгер

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "факт":

    Абсолютно точно си го написал,но се намери един умник да сложи минус.
  • 16 Недю

    11 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Посмали малко.От такива като тебе Баце се оказа жилав.
  • 17 Тула

    13 4 Отговор

    До коментар #14 от "Тъп, по-тъп, най-тъп":

    Ника ти напълно отговаря на това което си.Точно през 1920-40год.са построени множество 4 и 5 етажни блокове които ще надживеят всички построени след това.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    20 2 Отговор

    До коментар #17 от "Тула":

    понятие си нямате от панелно строителство - ЕДИНСТВЕНАТА СТРОИТЕЛНА СИСТЕМА СЪС СПЕЦИАЛНО ЗАЛОЖЕНИ ЕЛЕМЕНТИ ЗА ПОЕМАНЕ НА ЗЕМЕТРЪС - СТОМАНОБЕТОННИТЕ ДЮБЕЛИ.
  • 19 С АТ А Н А !!!!!!

    3 8 Отговор

    До коментар #17 от "Тула":

    Оооо мурзилко да почетежж история ! Ника "тъп по-тъп най-тъп" се отнася за скромните знания на .........! ХАХАХА юнаци с умни калпаци! Питай собственика.
    Панятна таварисТче?

    Коментиран от #27

  • 20 Да писна ми от дрънкалки

    2 6 Отговор
    Никовете: "Москвич","Тула" Поклоник на злощасните имитации на пътно-транспортни средства! Какво общо имат с панелното строителство !? Освен думата "ЗЛОЩАСТЕН"!
  • 21 Ръжда

    4 6 Отговор
    Като падне някоя панелка другите ще ги бутат. Няма нищо вечно.
  • 22 Рихтер

    3 11 Отговор
    Ако стане земетресение първо панелните ще падат, заради изкъртените стени...
  • 23 Гост

    9 0 Отговор
    Да, наистина всяка сграда трябва да се поддържа, да няма вътрешни и външни течове и когато се правят ремонти да не се нарушава конструкцията. Но да твърдят , че всички стари сгради са за разрешаване това е под натиска на строителната камара и то се отнася само за атрактивни места, а тези които в действителност са опасни, но не са в харесани от строителните магнати места, не са обект на интерес. Важното е гробаджийските любимци да получат,каквото искат, защото са щедри към властимащите.

    Коментиран от #26

  • 24 Гост

    1 0 Отговор
    И защо не го обяснихте това на хората, преди да почнете програмите за саниране? Защо сега ще налагате насилствено саниране на бедният и изтормозен до крайност народец? Защо ще разбичкате направените шпакловани апартаменти на данъкоплатците, за да ръчкате старите заварки? Ако бяхме мигани, щяхте да ни отпуснете средства от държавния бюджет, под някой параграф за равноправие и интегриране, нали? Но, нали сме само едни данъкоплатци - ще ни стрижете по вяка алинея, в която намерите пролука.
  • 25 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Практически":

    Не ми звучи като реклама. По-скоро, като прелюдия към наближаваща задължителна мярка, по задаващ се нов законопроект.
  • 26 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Обясни ми, как се паднахме аз и ти с еднакви имена и да пишем баш един след друг в една и съща статия?
  • 27 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "С АТ А Н А !!!!!!":

    Абе, не го знам той дали трябва да чете история, но ти, определено трябва да понаучиш граматиката и правописа.