Last news in Fakti

20 Април, 2023 13:30 4 544 7

Новата атомна централа при съседите ще издържа на земетресение от 9-та степен

  • akkuyu-
  • аккую-
  • аец-
  • турция

Първото ядрено гориво за АЕЦ Akkuyu ще бъде доставено на 27 април

„АЕЦ Akkuyu, която се изгражда в Южна Турция от руската „Росатом“, ще издържа на земетресение с магнитуд 9 по скалата на Рихтер“, каза турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Донмез в интервю за TRT. „Ние сме пред нейното завършване. Първото ядрено гориво ще бъде доставено на 27 април. Проектирането е така направено, че съоръжението да може да издържи земетресение с магнитуд 9. Но ако погледнете сеизмологичната карта, ще вижте, че в близост до АЕЦ Akkuyu няма разломни линии на земната кора“, подчерта той.

Донмез предположи, че през текущата година могат да приключат преговорите за сключване на договор за изграждането на втората АЕЦ в страната, чиято „първа копка“ може да бъде направена в рамките на две до три години близо до град Синоп на брега на Черно море. По-рано беше отбелязано, че в момента Анкара обсъжда подобна възможност с Москва.

Akkuyu е първата атомна електроцентрала в процес на изграждане в Турция. Проектът се изпълнява въз основа на междуправителствено споразумение за сътрудничество, сключено между Руската федерация и Турция на 12 май 2010 г. То предвижда изграждането на четири енергоблока с руски реактори ВВЕР от поколение 3+. Мощността на всеки енергоблок на АЕЦ ще бъде 1200 MW. След въвеждане в експлоатация и достигане на пълен капацитет, Akkuyu ще генерира около 35 милиарда kWh годишно. Заводът ще се управлява от голям брой местни специалисти, които са завършили и продължават да получават практическо и теоретично обучение в Русия.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОМЕНТАР

    38 1 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ ПЪК АТОМНАТА ЦЕНТРАЛА БАВНО НО СИГУРНО ЗАТВАРЯТ БЛОКОВЕТЕ, УМНИ ПОЛИТИЦИ
  • 2 честен ционист

    9 4 Отговор
    Ама Бургас няма да издържи и на 6-а дори
  • 3 Ердоган пак показа как се прави

    28 1 Отговор
    Сега продаваме ток на Турция и Гърция, като си напрявят 2 централи след 10 години нито ще им трябва нашия ток, а на Гърция ще продават те, а не ние. Шах и мат.

    Коментиран от #4

  • 4 Ал Тъпоне

    12 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ердоган пак показа как се прави":

    Да ама те си няамт "зелена сделка" . Знаеш ли какво ще стане, като минем на фотосинтеза по европейска директива а? Освен това какво толкова? Нали си имаме ЕЦБ. Там има печатница. Влизаме в еврозоната, трупаме борчове и после ЕЦБ ги изкупува, като количесвени улеснения и печата още евра, с които да си купуваме ток и готово. Ще въртим колелото, както американците го правят от Втората световна та чак досега с печатане на пари !
  • 5 Пипо

    8 2 Отговор
    И ние построихме нова атомна централа.Със същото име,но за по- благозвучно за нашата използваме само последните три букви.
  • 6 12345

    32 3 Отговор
    След 30 години евро-атлантическо управление и блясък, ще си купуваме газ, ток, селскостопански продукти от Турция, а преди беше обратното.

    Кой се развива?? Ние или те.

    Едните ще имат икономика, ние евро-атлантически ценности и сме слуги.

    Пак Руснаците са ви виновни.
  • 7 Зелков Дойчо

    23 2 Отговор
    А така,а за нас светло евроатлантическо бъдеще,още 20-30г.и може да станем по малко от трите милиона,ако я бъде бг.