Last news in Fakti

8 Май, 2023 09:21 2 408 1

По-строги правила в строителството

  • турция-
  • земетресение-
  • сгради-
  • възстановяване

Близо 47 000 сгради с 211 000 жилища в тях са били разрушени от силното земетресение през февруари в южната ни съседка

По-строги правила в строителството - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че "срутените сгради в резултат на разрушителното земетресение през февруари са напомнили на правителството за необходимостта от по-строги строителни разпоредби". Според него властите продължават да подвеждат под отговорност строителни компании, за които се твърди, че са свързани с разрушени от земетресенията сгради. Вече са арестувани десетки строителни работници, а за десетки други има издадени заповеди.

Министерството на правосъдието обяви създаването на бюро за разследване на престъпления, свързани със земетресението, за да идентифицира изпълнителите и други, отговорни за строителните работи. То събира доказателства, запознава експерти, включително архитекти, геолози и инженери, и проверява разрешителните за строеж и разрешителните за строеж.

Близо 47 000 сгради, съдържащи 211 000 жилищни единици, са разрушени или толкова тежко повредени, че е необходимо доразрушаването им в резултат на земетресенията. 98% от всички разрушени сгради са били построени преди 1999 г., когато масивно земетресение удари района на Мармара в Турция, убивайки 18 000 души, а по-късно бяха въведени нови, по-строги и устойчиви на земетресения строителни норми.

„Ще възстановим всички домове и работни места, разрушени или станали необитаеми от земетресението, и ще ги предадем на законните им собственици“, добави Ердоган.

„Нашата цел е за 1 година да завършим изграждането на качествени и сигурни сгради, за да задоволим жилищните нужди в цялата сеизмична зона. В южната провинция Хатай половината от сградите са или срутени, или са силно повредени, или трябва да бъдат съборени бързо“, каза турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу.

„Искаме гражданите да проследяват състоянието на своите сгради в онлайн системата и да се върнат в сгради, които са получили етикет за безопасност от Министерството на урбанизацията, за да започнат да се връщат към нормалния начин на живот“, каза министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой на конференция в Малатия, на около 160 км от епицентъра на земетресението.

„Бързо ще съборим това, което трябва да бъде разрушено, и ще изградим стабилни къщи“, написа в своя профил в социалната мрежа Twitter министърът на околната среда, урбанизацията и изменението на климата Мурат Курум.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуй

    0 0 Отговор
    В строителството и в секса, винаги трябва да има строги правила