Last news in Fakti

22 Май, 2023 10:35 1 654 2

Двойно поскъпване на жилищата в най-пострадалите от земетресението региони

  • турция-
  • жилища-
  • цени-
  • земетресение-
  • пазар

В засегнатите от природното бедствие турски провинции броят на жилищата, обявени за продажба, е намалял средно с 53%

Двойно поскъпване на жилищата в най-пострадалите от земетресението региони - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Чрез изчисляване на стойностите на недвижимите имоти с помощта на изкуствен интелект и анализ на голям обем от данни, технологичната платформа Endeksa проучи влиянието на земетресението върху цените на жилищата в Турция, като сравни периода преди и след природното бедствие.

Според проучването, цените на жилищата за продажба в засегнатите от земетресението провинции са се повишили средно с 14%, докато ръстът при наемите е със 17%. В същото време продажните цени на жилищата в съседните провинции са се повишили със 7%, а наемите на жилища с 4%.

В засегнатите от земетресението провинции броят на жилищата, обявени за продажба, е намалял средно с 53%, а този на апартаментите, обявени за отдаване под наем, е намалял средно с 59%.

„Според нашите изследвания продажната цена на жилищата и наемите се покачват поради изчерпването на запасите в провинциите след земетресението. Обратно, в почти всички близки провинции броят на жилищата за продажба в Мерсин се е увеличил с 36%, а на жилищата под наем с 31%. Хората, които имат летни къщи в Мерсин, отдават под наем или продават тези домове, така че инвентарът е нараснал с повече от 30%“, казва Гьоркем Огут, съосновател и главен изпълнителен директор на Endeksa.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малко е,още требе...

    4 5 Отговор
    Хак да им е....срамота,да продължават да гласуват за Ердоганя....

    Коментиран от #2

  • 2 Русенец

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Малко е,още требе...":

    Това са хора. Обикновени хора. Ходят на работа, плащат данъци, хранят си семействата..... А да използват нещастието им за насочване мисленето на масите е меко казано безчувствено.