Last news in Fakti

20 Октомври, 2003 00:00 631 0

Италиански компании имат интерес от инвестиране в енергетиката ни

  • милиарда-
  • българия-
  • италия-
  • италианската търговска камара
Компании от Северна Италия се интересуват от вложения в енергетиката, екологията и производството на текстил и храни у нас. В понеделник се състоя българо-италиански бизнесфорум, организиран от Италианската търговска камара в България. Във форума участваха представители на 50 фирми от Северна Италия. Компаниите биха инвестирали и в земеделието, дървопреработването, хранителната промишленост и производството на обувки.

Председателят на Българския икономически форум Георги Табаков покани италианските бизнесмени да инвестират в енергетиката, транспорта и в опазването на околната сред в България. Той посочи, че през следващите десет години страната ни трябва да вложи около 9 милиарда евро в дейности за опазване на околната среда. "Една втора от средствата за екопроектите ще бъдат инвестирани от българския бизнес, който се нуждае от партньорство с европейски компании", добави Табаков.

По данни на изпълнителния директор на "Булбанк" Алесандро Дечо стокообменът с Италия за м.г. е в размер на 1,6 милиарда долара, а за шестте месеца на т.г. - 1,061 милиарда долара. Ръстът за шестмесечието на 2003 г. спрямо същия период на м.г. е 23 на сто.

"Силната бюрокрация и досадната корупция са сред основните пречки пред италианските бизнесмени у нас", каза председателят на Италианската търговска камара в България Марко Монтеки. Той препоръча да има повече прозрачност в приватизационните сделки и в общуването с администрацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА