Last news in Fakti

26 Юни, 2023 11:11 1 622 3

Навлизането на този жилищен пазар е трудно за купувачите и продавачите

  • финландия-
  • жилища-
  • цени

Спадът на цените във Финландия може да насърчи купувачите

Навлизането на този жилищен пазар е трудно за купувачите и продавачите - 1
Снимка: Shutterstock

„Навлизането на финландския жилищен пазар сега е трудно както за купувачите, така и за продавачите“. Това мнение изразява Йоона Видгрен, икономист в OP Financial Group. Той посочи, че падащите цени на жилищата могат да насърчат мнозина да отложат покупката с надеждата, че цените ще продължат да падат. Но това е решение, което може или не може да се изплати.

„Разбира се, купувачът може да влезе на пазара в точния момент и да намери своя мечтан дом на ниска цена. Най-малкото е напълно възможно, докато чакате подходящия момент, да забележите, че виждате възстановяване на цените на жилищата “, казва той.

Намаляването на цените на жилищата вероятно ще насърчи много потенциални купувачи да навлязат на пазара от една страна, а от друга страна ще убеди потенциалните продавачи да изчакат промяна в ценовата тенденция, преди да обявят имотите си. Резултатът може да бъде намаляване на броя на транзакциите.

Моментът за навлизане на пазара може да изглежда особено труден, ако купувачът иска да се отърве от стария си дом в същото време: ако цената на къщата, която наблюдава, падне, същото вероятно се отнася и за стария му дом.

Видгрен изчислява, че ситуацията е особено благоприятна за хората, които купуват първия си дом и хората, които искат да надстроят до къща с по-голяма площ. Инвеститорите, които по една или друга причина са принудени незабавно да се отърват от активи, напротив, са в неизгодно положение.

„Когато искате да се преместите от по-евтин дом в по-скъп, намаляването на цените вероятно е нещо добро. В дългосрочен план е вероятно номиналните цени на жилищата да се покачат, особено в центровете на растеж“, казва той.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз Кочо

    3 2 Отговор
    На имотните пазари в света в момента хората аизлизт а не влизат
  • 2 Вуй

    3 1 Отговор
    Аз имам читиристайнь , а на селу - коннь

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.