Last news in Fakti

15 Март, 2023 11:11 5 250 16

Тук цените на жилищата спадат

  • финландия-
  • жилища-
  • цени

С близо 5% по-евтини са апартаментите във Финландия

Тук цените на жилищата спадат - 1
Снимка: Shutterstock

Средната цена на жилищата във Финландия падна с 4,96% през 2022 г. спрямо година по-рано. Според Статистическата служба на Финландия през 2021 г. общият обем на сделките със стари жилища се е увеличил силно с 16,1% спрямо миналата година, до 82 865 единици. Но през първите три тримесечия на 2022 г. броят на транзакциите е намалял с колосалните 22,6% до 48 855 в сравнение с миналата година.

Броят на разрешителните за строеж на жилищни сгради през първите десет месеца на 2022 г. е спаднал с 18,1% на годишна база до 31 495 единици, докато въведените в експлоатация жилища са намалели с 12,5% до 34 135 единици.

Европейската комисия очаква икономиката на Финландия да нарасне със скромните 2,3% тази година и с още по-малките 0,2% през 2023 г. на фона на неблагоприятното въздействие на ситуацията в Украйна, съчетано с нарастващите цени на енергията. Икономиката нарасна с 3% миналата година, след като се сви с 2,2% през 2020 г.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мерси за инфото

    17 1 Отговор
    Във Финландия има и безплатни апартаменти за социалното слаби, всъщност наема го плаща държавата при доказани ниски доходи. Но...какво от това че там били по-евтини жилищата. Нас какво ни засяга. Там е студено, влажно, небето е сиво и говорят един такъв странен език - финландски, с много падежи.
    Финландците били най-щастливата нация, нека, поне докато имаше евтина руска водка.
  • 2 Вуй

    13 0 Отговор
    Там стандарта наистина е голям,но има и много негативи.Денят е много къс а ноща дълга.Това води до много депресии и самоубийства,иначе е много соцялна страна.Преди минаваха границата и ходеха на алкохолен туризъм щото беше тънкана, сега не знам как е
  • 3 Вуй

    8 2 Отговор
    В Русия да си поркат
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Брокер

    9 2 Отговор
    Неееее ..... ривъъъъъ, гладна съмммммм.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 МирО

    17 1 Отговор
    Те банки почнаха вече да фалират, а спадането на цените на жилищните имоти е няколко етапа по-рано в икономическия цикъл. Ще гледаме серия две "2023" на сериала "2008", с повече екстри и ефекти (по-тежка криза, война, застаряло и намаляло население, нов световен ред, правителствена криза и други)
  • 8 Гост

    10 0 Отговор
    Не е само там, но щом не ви се говори.
  • 9 Аз Кочо

    9 1 Отговор
    След спад на сделките следва спад на цените. Но ако продължат да фалират банки пак ще има QE и нулеви лихви.
  • 10 Кирчо

    6 3 Отговор
    Заливат ни с преведени новини които въобще не ни интересуват
  • 11 На Софията

    2 2 Отговор
    И тук може да спаднат с 5%. След като поскъпнаха със 150% за 3 години

    Коментиран от #12

  • 12 Софянец

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "На Софията":

    В столицата по скоро ще се дигат макар и с малко.Защото всеки изка да се изтупа от сламата по ушите и да дойде да живее в София

    Коментиран от #13, #14, #15

  • 13 На Софията

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Софянец":

    Софиянецо, ти като си имал време да учиш в Софията, защо не си се научил как да пишеш грамотно бе. Бива ли ние със сламата, които сме се трудили на полето и в кочината с животните, да сме по-грамотни от височаешия столичен елит, хахахах! Бива ли?

    Коментиран от #16

  • 14 На Софията

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Софянец":

    Какво да направим селяните, след като ни избиха животните, заради измисления ШАП по добитъка, измислената африканска чума по свинете. Убиват ни производството, ликвидираха ни цялото стопанство, а селски мутри и сводници колят и бесят в малкия град. Сега идваме и ние на Софията да купуваме в Лидл и Била, да пречим в задръствания, да се бутаме по Вади, Ливади и Малинови долини, да се реализираме и да се конкурираме за работа. Идват и Араби, циганите се множат, идват и новите поколения деграданти…
  • 15 Мен

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Софянец":

    Гладна кокошка просо сънува
  • 16 Уфчар

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "На Софията":

    РРРррррр овси....