Last news in Fakti

21 Юли, 2023 09:23 13 286 22

Драстично увеличение на земеделските земи

  • земеделска земя-
  • цена-
  • фотоволтаици

Проекти за фотоволтаици вдигат цените на пасища и ливади

Драстично увеличение на земеделските земи - 1
Снимка: М. Богданова ©

Земеделската земя е поскъпнала с 21% през последната година. По данни на НСИ през 2022 г. средната цена при сделки с ниви достига 1428 лв. на декар като предната година е била 1174 лв.

Традиционно най-скъпи са нивите в Североизточна България, където е и житницата Добруджа. Там средната цена на декар достига 2 043 лв., което е 32% ръст за година, уточнява в-к "Сега". Област Добрич е лидер с 2 832 лв. на декар, следват областите Варна с 2022 лв., Силистра – 2 007 лв., Монтана – 1 810 лв. и Русе – 1 632 лв. на декар.

За последните осем години земеделската земя в страната е поскъпнала с близо 90%, показват още данните на НСИ. Така например през 2015 г. средната цена е била 761 лв.

Скок на цените на нивите се наблюдава във всичките шест статистически района на страната.

В Северозападния район сделките с ниви вече се сключват средно за 1 525 лв. на декар, което е с 19% увеличение за година. Само преди пет годините земеделските земи в Северна България се продаваха под 900 лв. на декар.

В Северен централен район поскъпването е по-голямо - с 24%, а най-слабо се покачват цените в Югозападния район - с 0.7%.

Почти навсякъде търсенето надвишава предлагането, особено на плодородните земи, което води и до ръст на цените. По данни на брокери търсенето през последните години расте, защото земята е добра инвестиция за хората със свободни пари, а за разлика от жилищата, за земята не се плаща данък.

Поскъпват и необработваеми затревени площи - ливади, мери и пасища. През 2022 г. средно за страната цената на декар достига 369 лв. - с 15% повече от предната година.

На много места в страната се забелязва динамично изкупуване на необработваеми земи и частни имоти в малките населените места, върху които се изграждат фотоволтаични мощности. В Сливенско например това е довело до 13% ръст на цените на необработваемата земя в последната година.

Общинските съвети са притискани от инвеститори да променят предназначението на терените, върху които може да се изграждат соларни паркове, алармираха неотдавна от Националното сдружение на кметовете на кметства и кметските наместници.

РЕНТИ

С над 20% по-високи са наемите на ниви. Средната рента на декар за страната достига 63 лв., докато предната година е била 53 лв.

Отново Североизточна България е с най-високи нива на рентите - там арендаторите плащат средно по 93 лв. за декар, като най-скъпи се оказват терените близо до морето. В Балчишка община например брокери посочват, че ожесточеното състезание между кооперациите и частни производители е предизвикало нереално високи ренти, които не отговарят на направените разходи. В същото време високите ренти карат собствениците да се въздържат да продават.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А1 МОШЕНИЦИ

    24 2 Отговор
    Майтап ли си правите? В ямболско дават 2300-2500 на декар и на мен малко ми се виждат.
  • 2 бай Иван

    23 2 Отговор
    Монтана – 1 810 лв.Преди две години продадох земя в Монтана на 2600лв.а сега е 3600лв.На кой да вярвам???
  • 3 мммм

    15 0 Отговор
    А в София замеделска земя от категория 4 е 22 000 евро за декар. Сигурно нещо бъркам, но така го видях в имот.бг

    Коментиран от #14

  • 4 Марк

    6 7 Отговор
    ЗЗ още ще поскъпва. Качествената българска земеделска земя на добро място /не рисково/ ще поскъпва и няма таван. Особено сега след като вкараха България във война онези по черноморието стават рискови и цената отива по дяволите надолу. Същото е и за южната част надолу от Стара планина.
  • 5 купуй народе

    6 12 Отговор
    кат спрат субсидиите от ЕС пак ше приказваме

    Коментиран от #15

  • 6 Варна

    18 3 Отговор
    Цитираните цени или са нещо усреднени или им е стара информацията . Специално за Добруджа цените са над 4000 лв за декар , но никой не продава .
  • 7 През 2013г. пътувах

    31 1 Отговор
    за Пловдив и минавайки покрай село Черноземен се удивих на наистина черната току що разорана земя. След около 500м. видях върху земята поставени на десетина, а може би и повече декара слънчеви панели. Понеже съм от планински край и там земята е жълта и глинеста ме хвана яд защо на тази хубава земя, а не в планината, над пътищата, по покривите не слагат панелите? Оказа се като поразпитах в ТУ- филиал Пловдив, че там било просто удобно - хем равно, хем до главен път и близко до града. Направо сме безотговорни!
  • 8 123456

    6 0 Отговор
    Това което казваш за глинестата почва , всички там еколкози , зелени балкани и тн го обявиха за зашитени зони , затова се получава така .

    Коментиран от #9

  • 9 Ето това

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "123456":

    имам предвид, най-голямата соларна станция у нас - "Верила".

  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    17 3 Отговор
    Обяснил съм ви....Земеделската земя на декар ще стане като Гарсониера в софия.Ощеее мнооого ще се вдига.
  • 11 Вуй

    5 1 Отговор
    Еми много ясно ве
  • 12 Доктора

    12 2 Отговор
    Хахахаха вие се майтапите. Средна цена на дкр в Добруджа 5 к лева, ренти по 200 кв... Айдеее у лево. Милионер см
  • 13 Марк до #10

    2 8 Отговор
    Вярно е това което пишеш. Обаче земята в Добруджа е рискова като инвестиция, щото ако я избомбят и отива по дяволите и цена и всичко.
  • 14 Да ти кажа

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "мммм":

    Не бъркаш. Имам над 50 дка., лична земя в близост до Нови хан и ми предлагаха на два пъти около 35000€, на декър. По точно това беше подобрената оферта. Първата беше за 30000€. Това обаче изобщо не ме устройва и ще чакам. Едни в същата местност искат 80000€, за декър. Тя само се води земеделска. Който иска да строи си минава процедурите и си я превръща в строителна площадка.
  • 15 Пълен хейт

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "купуй народе":

    И какво като спрат субсидиите. Те и сега тия ли 22 лв., на декър, ще оправят земеделието. В централна Дунавска равнина и в Златията, цената е 3800—4000 лв., декъра. Преди сто години, земеделск земя стотина декъра там е била по скъпа, отколкото една чорбаджийска къща в Плевен. Без субсидии.

    Коментиран от #16

  • 16 Тепърва данъци

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "Пълен хейт":

    след това и други задължения ще има, за да насилят тези с 50 до 100 дка земи
  • 17 Елани мелани

    2 5 Отговор
    цената я вдигат разни фондове , а алчните зърнари арендатори им се вързаха на акъла и хвърлят грешни пари за надценена стока, скоро ще пищят
  • 18 Матей

    7 2 Отговор
    Земеделската земя в България и то в определени области само ще поскъпва за ужас на хейтърите и лузърите.

    Коментиран от #19

  • 19 Не бе Вуй

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "Матей":

    Само твоята земя ще поскъпва, другата ще бъде конфискувана от ЧСИ на власта

    Коментиран от #20

  • 20 Вуй

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Не бе Вуй":

    Ривере,навсякаде ти се привиждам.Аз не съм Матей,аз съм Тошо, и ше те радвам лошо, дечкоооооо

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Позитивен

    1 0 Отговор
    Освен, че не можете да чете грамотно, но не можете и да пишете без правописни грешки.