Last news in Fakti

24 Януари, 2024 09:15 8 040 31

Земите на стотици собственици са откраднати

  • пазарджик-
  • имоти-
  • земеделска земя

Имотите се намират в община Пазарджик

Собственици на стотици декари земеделска земя в Пазарджишко са сезирали полицията и прокуратурата, че имотите им са откраднати.

Те установяват, че вече не разполагат със земите си, когато се опитали да ги продадат. Вече има и съдебни решения в полза на хората. БНТ разполага с нотариални актове, с които част от тези имоти са придобити от дружество, което строи фотоволтаичен парк. От фирмата заявиха, че винаги са спазвали закона. Сигналът е стигнал и до главния прокурор.

Момчил Момчилов повече от 20 години се занимава с покупко-продажба на земи. Подготвя се за поредната такава сделка през пролетта на 2022 година.

Дружеството, на което е пълномощник, иска да купи 7 имота от местен жител - всички в землището на пазарджишкото село Сбор. Когато отиват при нотариус Момчилов разбира, че два от тези имоти вече са чужда собственост.

"Част от имотите - два в случая, са придобити 4 дни преди нашата сделка. Едното беше 15 декара, другото 18 декара. И извършихме сделка само за част от имотите, за останалите не можахме", заяви Момчил Момчилов.

Неприятните изненади продължават - няколко месеца след тази сделка, става ясно, че един от петте купени имота, междувременно се е сдобил с нов собственик.

И в този, и в предишния случай това е "Риал Стейтс". Справка в Имотния регистър показва, че дружеството има издадени констативни нотариални актове за имотите. Адвокатът на ощетените обяснява как в един момент собственикът се оказва без земята си.

"Схемата е проста. Става дума за член 79 от Закона за собствеността, според който недобросъвестен владелец може да придобие недвижим имот с 10 години с несмущавано и непрекъсвано владение. В случая дружеството е използвало именно тази разпоредба, като имотите са придобивани с констативни нотариални актове, издадени по обстоятелствена проверка. Тази проверка включва проверка дали не са общинска собственост, дали не са държавна собственост, и след това със свидетели се доказва пред нотариус, че те са изпълнили разпоредбите на закона", заяви Борислав Найденов, адвокат.

За т.нар. обстоятелствена проверка при нотариус трябва да се явят най-малко трима свидетели.

"Прави впечатление, че тези свидетели в повечето случаи са служители, бивши и настоящи на дружеството", коментира Борислав Найденов.

Вече има и съдебни решения, които отменят нотариалните актове на фирмата. Две от тях са за клиенти на адвокат Валерий Пейчев. Фирмата не е обжалвала и те са влезли в сила.

"Решението е в полза на моите клиенти. Съдът уважи исковата молба, съответно има осъдителен иск спрямо фирмата", заяви Валерий Пейчев, адвокат.

От дружеството в писмен отговор посочват, че от самото начало на регистрирането си упражняват своята дейност, без да нарушават установения законов ред, както и че законът позволява придобивната давност.

"По силата на придобивната давност собствеността преминава върху владелеца, без да му е прехвърляна чрез сделка. Удостоверяването на собствеността се извършва по правилата на Гражданско-процесуалния кодекс. Компетентната институция за разрешаване на спора е съдът и не смятаме за редно подобни частни гражданскоправни въпроси да бъдат коментирани и подлагани на обществен дебат преди окончателния съдебен акт", заявиха в писмена позиция на дружеството "Риал Стейтс".

Потърсен е и нотариусът, чието име стои под нотариалните актове. В писмен отговор тя посочи, че въз основа на доказателства нотариусът се произнася с мотивирано постановление, както и че е длъжен да пази професионална тайна за обстоятелствата, станали му известни във връзка с работата.

"Производството по издаване на констативен нотариален акт е регламентирано в чл. 587 от ГПК. Протоколът за разпит на свидетелите е част от делото и се разглежда в съвкупност с останалите документи, приложени в производството. Съгласно чл. 26 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност нотариусът е длъжен да пази професионална тайна за обстоятелствата, станали му известни във връзка с работата, и не може да ги ползва за свое или чуждо облагодетелстване".

Потърпевши вече са се свързали и с новия кмет на Пазарджик.

"Съответната фирма се е разпоредила с имоти, които са техни наследствени, тяхна собственост, респективно те са завели дела, доколкото ми е известно всички заведени дела се печелят, правото на собственост се възстановява. Вече съм предупредил общинската администрация да се отнася с особено внимание към всякакви казуси, които възникват с имоти в землищата на село Сбор и село Априлци", каза още кметът на Пазарджик Петър Куленски.

Юристи съветват всички, които имат земеделски земи в района на Сбор и Априлци да проверят собствеността си.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    66 8 Отговор
    Белазелков и жена му нотариуса са членове на имотната мафия.Откраднали са стотици имоти на възрастни хора.
  • 2 Брюксел

    82 2 Отговор
    Да се отнемат правата на нотариуса!
  • 3 какво е демокрация ами кражби баце

    43 6 Отговор
    мой познат се облажинот този крадлив закон! случайно разбра за 10дка нива в неговото село която е на 4-ма наследника и никой от тях не живее в българия от години сключи договор с арендатора да му се плаща рента и след 10 години стана официален собственик на земята тия наследници още незнаят нищо но и ненги имтересува здмята в българия така че всеки може да се облажи стига да може…

    Коментиран от #18

  • 4 Няма такава държава

    69 1 Отговор
    Върху чернозем да строиш фотоволтаици.Зелените п дита къде са?

    Коментиран от #8, #13

  • 5 Мнение

    47 6 Отговор
    Терор над българите с любезното съдействие на посолството, чрез сглобката!

    Един ден народът български няма да има избор и ще трябва да стане, а когато това се случи, тежко и горко на престъпниците и предателите!

    Коментиран от #15, #24

  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    38 1 Отговор
    всички в поземлени комисии и които работят в малки и големи общини крадат яко,очаквайки влизането в ЕС да им узакони кражбите!
  • 7 Аз...

    54 0 Отговор
    Егати закона да си собственик и да ти вземат имота ЗАКОННО. ЛЕЛЕ ЛЕЛЕ ЛЕЛЕ
  • 8 ха ха

    54 0 Отговор

    До коментар #4 от "Няма такава държава":

    В Калифорния има зарязани фотоволтаици в пустинята след като начинанието с парите на данъкоплатците фалира. У нас си остъкляваме планините и полята. После пак ще си платим за разчистването. Калпав матрял обитава територията. Нищо не може да се направи.
  • 9 Чел някъде

    33 0 Отговор
    Тази фирма не е ли свързана с Любомир Павлов и благоверната му съпруга и журналистка Диляна Грозданова?!
  • 10 4386

    34 1 Отговор
    Отново лобистки закон, то и няма други закони освен лобистки
  • 11 Александър Гаврилов

    54 0 Отговор
    Така стана във видинско....на мен ми откраднаха 100 дка.земеделски площи 1ва и 2-ра категория...два пъти се започваше разследване и два пъти беше прекратявано....главните действащи лица са Калина Гашева от Монтана...фалшифицира документи и ги препродава фиктивно през трима нотариуси.......участваха във тази сделка...като трети нотариус, при крайна сделка с плевенска фирма , покойната вече майка на адвокат Момчил Станков, който беше областен управител на Видин и жена му която беше районен съдия...и какво като съм собственик със нотариални актове....10 години. .....едно голямо НИЩО....И какво ми остава като алтернатива....след като няма справедливос и престъпленията се прикриват и от полиция и от прокуратура и от съд....освен да си сложа главата в торбата и да заколя като прасета всички замесени....това ли е правилното действие в тази скапана държава....

    Коментиран от #14

  • 12 Нотариусите са излишни при много ситуаци

    36 1 Отговор
    Така узаконяват хиляди престъпления в държавата , пр това законно
  • 13 Ужас безкрай

    34 0 Отговор

    До коментар #4 от "Няма такава държава":

    Не се позволява изграждането на фотоволтаици върху високопродуктивна земеделска земя. Друг е въпроса дали в рамките на процедурата отговорните институции не си затварят очите. Проблемът е, че повечето институции не си вършат работата и не заслужават заплатите, които получават... Но пък постоянно реват, че не взимат достатъчно...

    Коментиран от #25

  • 14 Българин

    39 0 Отговор

    До коментар #11 от "Александър Гаврилов":

    Когато законът на държавата не действа, накрая се стига до закона на тълпата. Тия разбират само от сила.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ами

    20 0 Отговор
    За тия работи питайте 🐷 прасето, там е заровено 🐕 кучето
  • 17 малко инфо

    28 1 Отговор
    Констативния нотариален акт НЕ Е нотариален акт. Той само констатира упражняването на права.
    Когато се появи законен собственик констативката пада.

    Коментиран от #22

  • 18 Един друг

    23 1 Отговор

    До коментар #3 от "какво е демокрация ами кражби баце":

    Е, как се сключва договор с арендатора, без правно основание?! Нали трябва да представи документ за собственост? Аз така мога да дам под наем Ал. Невски и НДК...
  • 19 фАНТОМасс

    19 2 Отговор
    Еййй , не се наядоха тези от ШАЙКАТА с име ГЕРБ ! И по земите ли плъзнаха ? Уж ШЕФА им бе заложил на Чекмеджета с КЮЛЧЕТА и ПАЧКИ ! Уж ?
  • 20 "Кредит Маркет ООД"

    8 1 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма.
  • 21 А пък

    16 0 Отговор
    в моята земя АПИ си сложи билборд без да ме пита някой.
  • 22 Айде пак

    11 2 Отговор

    До коментар #17 от "малко инфо":

    Прочети законите, ама и добре ги осмисли. Ако става въпрос за жилище си изгърмял след 5 или 10 години, в зависимост от квалификацията за доброъвестен", или "недобросъвестен" ползвател. За да ги го върнат, трябва да докажеш, че е придобит с показанията на трима лъжесвидетели. Има и още подробности, делата се влачат с години.Ако нямаш договор за наем, или за "послужване" /това е думата, ако си го предоставил да живее без наем, най-често между роднини/ изгърмял си и ще има да чакаш да ти го върнат.
  • 23 Рихтер

    11 0 Отговор
    Как собственик на земя дадена под аренда ще бъде открадната ? Това да не е кило банани ?
  • 24 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мнение":

    Боя се, че престъпниците и предателите ще се оттеглят на райските си острови, да си харчат недобросъвестно натрупаните милиони. Тук, пешкирът ще бъде изпран от няколко набедени на мястото на истинските виновници. А техните синове ще се завърнат след десетилетия на бял кон, да ни пробутват новото светло бъдеще.
  • 25 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ужас безкрай":

    То, не се разрешават фотоволтаици върху продуктивна земя, но нали затова у нас дори най-плодородните земи бяха окачествени като трета категория. Хем вървят евтино и ги изкупуват "наши хора", хем могат да си строят фотоволтаици.

    Коментиран от #28

  • 26 Гост

    5 1 Отговор
    С подобни, скалъпени закони, един етнос може много лесно да си узакони заграбените територии. При тях винаги има поне по десети свидетели и са недосегаеми.
  • 27 Безобразно

    9 0 Отговор
    Дружеството което строи фотоволтаичен парк как точно е владяло тези земи необезпокоявано и непрекъснато 10 г?Алчността няма граници вярно ?.Криминална класическа схема.Крайно време е да се промени закона в контекста на земеделските земи да не бъдат придобивани по давност безвъзмездно от разни мошеници ,така както не може да се придобива публична държавна добственост.А тия тарикати по най урдолешкия начин прехвърлят и на трето лице.И представете си на какви цени ще продават ток ?
  • 28 Точно

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Именно ,откъде накъде върху обработваеми земи ще строят фотоволтаици,че и цели паркове ?Ало избраниците ,къде сте !Спирайте тези процедури !Оправяйте законите и по-сериозно със санкциите !
  • 29 Така е

    7 1 Отговор
    Заглавието е точно,откраднати са!Прокуратурата може да се самосезира защото трябва да има спирачка.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ганю

    4 2 Отговор
    България е мафиотска държава управлявана от цървули
    нет людей нет проблемьi
    30 % са за Алкатрас