Last news in Fakti

26 Юли, 2023 14:11 5 243 29

Най-големият соларен парк у нас ще е на мястото на летище

  • соларен парк-
  • силистра-
  • чехия

Той трябва да е готов до началото на 2025 година

Най-големият соларен парк у нас ще е на мястото на летище - 1
Снимка: Shutterstock

Най-големият соларен парк в България ще бъде построен на мястото на бившето летище в Силистра. Мощността му ще е 229 МW. Инвестицията е на чешката компания Rеzоlv Еnеrgу. Строителството на парка е планирано да започне до края на текущата година, а пускането му в експлоатация е насрочено за началото на 2025 г.

Rеzоlv Еnеrgу придоби проекта oт бългapcĸaтa YGY Іnduѕtrіеѕ ЈЅС, ĸoятo e coбcтвeнocт нa Явop Гeopгиeв. Цeнтpaлaтa щe e c плoщ oт 165 xeĸтapa, a ĸaпaцитeтът нa пpoизвoдcтвo нa eнepгия щe бъдe paвeн нa 13% oт нacтoящoтo пpoизвoдcтвo нa cлънчeвa eнepгия в Бългapия.

Щe бъдaт инcтaлиpaни 400 000 cлънчeви пaнeлa, a cpeднoтo гoдишнo пpoизвoдcтвo нa eлeĸтpoeнepгия щe e 313 гигaвaтчaca (GWh). Eлeĸтpичecтвoтo щe ce пpoдaвa нa тъpгoвcĸи и индycтpиaлни пoтpeбитeли чpeз дългocpoчни дoгoвopи зa зaĸyпyвaнe нa eлeĸтpoeнepгия.

Oчaĸвa ce пpoeĸтът щe cъздaдe гoлям бpoй paбoтни мecтa във фaзaтa нa cтpoитeлcтвo. Oĸoлo 500 cлyжитeли щe бъдaт нaeти нa пълeн или нeпълeн paбoтeн дeн зa дeйнocти ĸaтo "лeĸ мoнтaж и cтpoитeлcтвo".

Rеzоlv Еnеrgу реализира подобна инвестиция c oбщa мoщнocт oт нaд 2GW чиcтa eнepгия в Pyмъния, вĸлючитeлнo пpoeĸтa Dаmа Ѕоlаr c мoщнocт 1044 МW, ĸoйтo щe ce пpeвъpнe в нaй-гoлямaтa cлънчeвa цeнтpaлa в Eвpoпa cлeд cтapтиpaнeтo мy.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Къде са зелените

    35 9 Отговор
    Кой разрешава строителството на тези технологични боклуци?
  • 2 от село

    32 7 Отговор
    От плодородна земя ще направим лунен пейзаж ,за да зареждаме електрокарите с екстри !!!
  • 3 Мдааааа

    28 9 Отговор
    Все едни и същи граб... пардон, инвест...итори. ала бала, кой изяде портокала...
    Що пък някой не инвестира в нещо, което да подобри живота на българите?!
    Както след освобождението 44- та, а?!
    Инвеститори, пфффффф
  • 4 Чекмеджан ефенди

    9 2 Отговор
    Лъжа. Вече има ФЕЦ-ове по 400 MW.
  • 5 НАИСТИНА Е ЖАЛКО

    19 12 Отговор
    До какво ни докараха превратаджиите 1989г
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 15 Отговор
    нали скачахте с два пръста и искате да ядете банани, яжте ся бананите
  • 7 ЕВРОСИМПАТИЗАНТ

    35 3 Отговор
    Каква е тази "инвестиция". Да дайдат едни чехи да печелят от българската земя и климат, а за българите пак нищо. Щели да отворят работни места???? Какви работни места търсиш от соларна станция?
  • 8 Не може каравите

    14 5 Отговор
    там да пасат, ами ще слагат някакви баклуци, които да тровят природата! Този АЕЦ и Вецове за какво са?

    Коментиран от #12

  • 9 Сатана Z

    18 4 Отговор
    Бай Ганьо ще яде колците ,щото домати няма да има.
  • 10 хмм

    26 3 Отговор
    През зимата какво ще произвеждат тея панели като повечето време е облачно и мъгливо и ноща дълга. Без АЕЦ не става.
  • 11 Сталин

    21 2 Отговор
    Поредните мародери-инвеститори,никой от така наречените инвеститори не плаща данъци,затова пък държавата дере бедната българска овца по три кожи,тази държава не е на българите
  • 12 Чети бре

    10 13 Отговор

    До коментар #8 от "Не може каравите":

    Ще бъде върху летище. Ако кравите пасат асфалт и бетон, значи живееш в друга реалност. Аз съм за тези инвестиции. И да кажа, фотоволтаиците се строят само върху 7 и 8 категория неполивни земи, демек необработваеми. Проучвайте преди да пишете глупости.

    Коментиран от #14, #29

  • 13 Статистик

    13 3 Отговор
    Дори при 100% слънчеви дни КПД на соларките е малко под 25%. Имайки предвид нашенските условия, от тези 313 гигаватчаса ако докарат до 50, ще е горе долу добре. Хайде сега дайте и прогнозната цена на тока, че ако е пак преференциална, сметките ни за ток хептен ще се озъбят!

    Коментиран от #15, #17

  • 14 Добре бре

    13 3 Отговор

    До коментар #12 от "Чети бре":

    Да приемем, че има полза от цялата тази инвестиция. Ма не можем ли ние да си произвеждаме тока, а харизахме даже старите източници на чужди компании. И къде отива печалбата? За тях парите, за нас последиците за екологията и здравето. Няма по-големи продажници от нашите.

    Коментиран от #16, #18, #23

  • 15 енергетик

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Статистик":

    Не ти се получават сметките. Чел си нещо, от което не разбираш. 25% е КПД при преобразуване на безплатната слънчева енергия към електрическа. Мощността от 229 MW е тази към енергосистемата. Нея могат да ползват консуматорите, а не слънчевата светлина.

    КПД на слънчевия панел е от значение когато имаме ограничения откъм мощност и площ, например в космическите апарати. За летището в Силистра това няма особено значение.
  • 16 Можеш бре

    4 4 Отговор

    До коментар #14 от "Добре бре":

    Можеш сам да си сложиш панели на покрива и на двора и всичката печалба остава за теб. Можеш да си купиш или наемеш нискокатегорийна земя и да си построиш собствен соларен парк. Чехите и ти работите при еднакви условия.
  • 17 Само зелена енергия

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Статистик":

    И какво ако са само 50? Когато се построят още 300 такива централи това не правили 15 000. Отделно от това за конкретната централа средното годишно производство е изчислено на 313GWh с отчитане на местоположението на централата и съответните климатични особености.Пикова мощност която може да се подведе е 229МW така, че 313GWh ще си е реалното средно годишно произведената електроенергия от централата.

    Коментиран от #28

  • 18 КАНДИДАТИРАЙ СЕ ТИ

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Добре бре":

    Да строиш соларната система.....пише че българска фирма се е отказала....що ли??
  • 19 ТВА Е БЪДЕЩЕТО

    3 4 Отговор
    Колкото и да не се нрави на другарите....
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 1 Отговор
    Жалко за летището!
  • 21 Гай Турий

    8 1 Отговор
    НС да измисли закон, с който се забраняват да се правят соларни паркове на земеделски земи, на обработваеми площи, на логистични центрове, летища и т.н. Утре ще поискат от Силистра да летят до София или Малдивите с някое самолетче и от джамлък парка ли ще излитат и кацат?! Мошениците с ел.тока да си монтират джампарковете на баири в каманаци, там където и трева не расте.

    Коментиран от #22

  • 22 Да, бе да

    1 5 Отговор

    До коментар #21 от "Гай Турий":

    Сигурно пустеещите земи на които растат само треви и тръни или отдавна изоставени летища, които никога няма да се използват като такива са по-полезни отколкото един такъв парк който е крачка към осигуряването на енергийна независимост на страната ни.Някой дават всичко само и само да бъдем на пълно зависими и да внасяме горива и уран от любимия им Путлеристан.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 гост

    2 2 Отговор
    Винаги съм казвал, че площите на централата в Белене са чудесни за подобно нещо. Има толкова много необработваеми земи по склонове, складови зони с халета и равни покриви, зоните около АЕЦ Козлодуй също вместо да са пусти поля, може да са покрити с панели и да произвеждат още много мегавати.
    За площадката на Белене - има ги площите, има я електропреносната мрежа, може да се изградят буферни складове и пакринги за стоките от Румъния и региона на северната част на страната, с добра пътна структура. Панели върху складовете, печели се двойно, веднъж от аренда на складовете, втори път от добива на зелена енергия. с парите от реакторите може да се направи всичко това, дори да се монтират и няколко 100мвч батерии из цялата страна, така че да балансират мрежата, не е сложно. вместо това плащат на доганчо по 30-40млн. лв студен резерв, а не ги наливат в системи за стабилизиране, като батериите. корупция, нищо друго.

    Коментиран от #26

  • 25 Ами

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Не е работа на държава да основа държавни фирми. Те винаги се управляват целенасочено неефективно и са само средство да се отклоняват публични средства. Работа на държавата е да създаде само условията които да улеснят максимално такива инвестиции като облекчи максимално административните процедури, но не го прави защото именно тези процедури са удобния източник за корупционен потенциал.От друга страна чрез такива административни процедури се ограничава пазара и така се създават идеалните услови за изкривен пазар до, който са допускани само правилните играчи които са си платили на когото трябва. Разбира се липсата на истински свободен пазар води до монополно положение за допуснатите играчи които почват да диктуват цени и условия поради липса на истинска пълномащабна конкуренция и съответно резултата от това е монополистите производители трупат огромни печалби за, които плащаме всички ние, които сме принудени да купуваме на не пазарна цена. Съответно политиците вместо да решат проблема те се възползват от него като изкривяват още повече пазара и завеждат държавно регулирани цени за които се плаща отново с държавни средства и така си “купуват“ подкрепата на наивните избиратели които избирайки ги им гарантират, че ще продължат да правят същото. Тоест се получава един омъгьосън кръг в които всички освен обикновените хора печелят.
  • 26 Зелена енергия

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Батериите не са решение за дългосрочно съхраняване на произведената енергия.Още по-малко са зелено решение. С батериите може да се компресира неравномерност на генерацията и потреблението в рамките на денонощие.Ако говорим за годишна неравномерност решението е друго и това е производство и складиране на водород получаван с електролиза на вода.
  • 27 Гос

    1 0 Отговор
    ,уеишжгтн
  • 28 Хасковски каунь

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Само зелена енергия":

    Ще се генерира - да. Но ще се продаде ли? Кой финансира , или с помощ на ЕС / сиреч ние/
    В повечето случаи се генерира енергия когато не е необходима. И ако няма държавна субсидия , жив си изгорял.
  • 29 Емо

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Чети бре":

    Нещо не се връзва, едно летище има сериозна стойност за целия, особено като оттам минава и ЖП Линия, а има и пристанище в Силистра. Самата писта е малка, но достатъчна, летял съм много дотам през 80-те години, имаше всеки ден самолет. Билета беше 22 лв., 1 час полет. И брато, проучи дали там земята е 7-8 категория, в Добруджа няма такива земи. Там е най-качествената в България земя, 2-3 категория, декара е 3000 до 4500 лв. А строежа на такова съоръжение се субсидира с пари от таксите на потребителите на електроенергия.