Last news in Fakti

6 Август, 2023 22:07 12 022 28

Търсенето на жилище докарва все повече хора в Германия до отчаяние

  • германия-
  • жилища-
  • проблеми-
  • покупка

Предлаганите квартири са малко, наемите растат, а доходите все по-често не стигат за покупката на дом

Търсенето на жилище докарва все повече хора в Германия до отчаяние - 1
Снимка: Shutterstock

Ако искате хубаво жилище в добър берлински квартал, трябва да си приготвите сериозна сума. При това положение нещата стават бързо. Веднага можете да се нанесете например в предлаганото от една агенция "прекрасно и обширно 4-стайно жилище на 182 квадратни метра в квартал Шарлотенбург", стига да сте готови да плащате наем от 8190 евро на месец. Да не забравяме, че към това трябва да се добавят разходите за ток, отопление и други режийни, което вдига цената до 50 евро на кв.м.

За разумен и социално поносим наем в Германия се смята нивото от 6,50-7,50 евро на кв.м. На такива цени в Берлин не бихте могли дори да се възползвате от "уникална оферта" като тази: 69 кв.м в източните покрайнини, шести етаж без асансьор, поради което като наематели се търсят "хора в добра спортна форма". В обявата се казва още, че наемателите трябва да притежават "сръчност" и други умения, зад което се крие фактът, че жилището явно има нужда от основен ремонт.

Наемите изяждат доходите

Средният чист доход в Германия възлиза на около 2165 евро. Близо една трета от него обикновено отива за наем. Но когато си нов наемател, често и една трета от заплатата няма да ти стигне. Според днешното равнище на наемите в Мюнхен за квадратен метър вече се плащат 19 евро наем, в Щутгарт 18, в Дюселдорф и Кьолн 12-13, а в Берлин 11. Според наблюдатели на пазара, търсенето на жилища с приемливи цени расте, а наемите са достигнали рекордни нива.

В Германия хората по традиция живеят под наем. Докато средно за Европа 70 процента от населението живеят под свой собствен покрив, в Германия свое жилище имат само 46 на сто. Като в големите градове процентът дори е доста по-нисък.

Според едно проучване, в страната не достигат около 700 000 жилища, особено в по-евтиния сегмент. Правителството оповести, че ще строи по 400 000 нови жилища годишно, но през тази година този план ще се осъществи само наполовина. А догодина ще бъде още по-зле, смятат експерти на синдикатите.

Войната на Русия срещу Украйна и инфлацията повишиха много цената на строителството. Специалистите изчисляват, че вече е съвършено невъзможно да се строи за по-малко от 5000 евро на кв.м. Липсват както квалифицирани работници, така и строителни материали, много строежи принудително се замразяват. През май бяха издадени с една четвърт по-малко протоколи за приемане на нови жилища в сравнение с предишния месец.

Социални жилища вече почти няма

За все по-ограничената достъпна жилищна площ се борят все повече хора. През 2015-2016-а година в Германия са пристигнали над един милион бежанци и мигранти, а 25 процента от тях все още живеят в държавни бежански приюти, защото не могат да си намерят жилище. Миналата година дойдоха и над милион бежанци от войната в Украйна, а тази година се очакват още 300 000 кандидати за убежище.

Жилищата с нормирани наеми, построени след 1950-а година, постепенно излизат на свободния пазар, а държавата не успява да навакса със строителството на нови квартири за социално слабите. Затова Лявата партия предлага да се стартира обществена програма за жилищно строителство и да се отпуснат извънбюджетни средства за подпомагане на бедните наематели. Левите искат правителството да инвестира най-малко по 20 милиарда евро годишно за тези цели.

Но правителството иска да пести, бюджетните средства не достигат. Министърката на строителството Клара Гайвиц смята, че може да стимулира строежа на жилища чрез данъчни облекчения. През май бяха увеличени държавните помощи за наемателите с ниски доходи и беше разширен кръгът хора, които имат право на такава помощ. Но това е само капка в морето.

Настоявания за регулация на наемите

Социалните организации предупреждават, че за много хора намирането на жилище вече е въпрос на оцеляване, а това е взривоопасен обществен потенциал. Все по-често може да се чуе напомнянето, че достъпът до жилищна площ е човешко право.

Жилищно-строителната политика трябва да се превърне в първостепенна обществена и държавна задача, гласи един от призивите на деня. Държавата трябва да регулира цените на парцелите и наемите, за да въведе справедливост на жилищния пазар. В същото време критичните гласове предупреждават, че колкото повече регулация се въвежда в този сегмент, толкова по-малко ще се строи, защото инвеститорите няма да бъдат достатъчно мотивирани.

Покрай всички тези проблеми надежда, че пазарът на жилища в Германия може да се успокои скоро, няма. Спадат цените единствено на по-старите сгради, където трябва изцяло да се сменя отоплението - а това е скъпа работа. Онези жилища, които занапред ще продължават да се отопляват с нафта или газ, тепърва ще вдигат наеми и цени, защото ще бъдат допълнително облагани с "данък въглероден двуокис". Това допълнително ще влоши положението на хората със средни доходи, които ще се принудят да живеят на все по-ограничена жилищна площ. И навярно ще четем все повече обяви като тази от една жена, която търси съквартирантка за едностайно жилище в Берлин на 15 квадратни метра срещу наем от 120 евро.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    14 4 Отговор
    На 1 юли Франция актуализира историческия рекорд за броя на затворниците в затворите. Този брой е надхвърлил границата от 74 хиляди души, съобщава телевизионният канал France 24 , позовавайки се на Министерството на правосъдието на републиката
  • 2 123456

    72 5 Отговор
    Ние сме богаташи ! Всеки с два апартамента , един за него и един за децата , или апартамент и къща на село .Сега остава само да си оправим доходите като германците и сме ги минали

    Коментиран от #7

  • 3 Последния Софиянец

    49 7 Отговор
    90 процента от европейците нямат собственост,скоро няма да има и пари а цифровото евро.Червените комисари в Брюксел построиха Комунизма.
  • 4 поради пришълците и барчедите

    57 0 Отговор
    Търсенето на жилище докарва все повече хора в Германия до отчаяние

    Коментиран от #28

  • 5 Един призрак

    43 2 Отговор
    Чука на вратата, историята от 1918 се повтаря по на запад!
  • 6 ха ха

    15 4 Отговор
    Ха! Икономиката объщала гръб на идеологията... Добро утро! Давоският джендърмеризъм е осъден. Феминацистките да поработят и да си спестят за жилище. Може и с дете ин витро или от някого посрещнат с плюшено мече... ;)
  • 7 ха ха

    11 9 Отговор

    До коментар #2 от "123456":

    Ех, колко му е! Само требе да изберем копейкин и да провалим еврото и ще си увеличим доходите 3 до 5 път. Питай сърбите...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Никой

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Нов":

    Аушвиц е в Полша не е Германия!

    Коментиран от #24

  • 11 умен

    7 6 Отговор
    2165 евро предполагам е на човек дохода и е средна стойност т.е. за Берлин по всяка вероятност е много по-висок. Чудно защо в статията е посочено, че в Берлин е най-ниският наем. Още тези цени за наемите не е посочено дали е топъл(с консумативите) или студен(без консумативите). Общо взето статията се опитва да внуши нещо като се премълчават редица неща, които биха потвърдили или отхвърлили тезата й.
  • 12 бл.134 в Zап. парк

    1 4 Отговор
    Слава на Америка
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Айше

    16 1 Отговор
    На мен веднага дадоха апартамент социал без пари .И помощи взима и в Германия и България и Шорош дава има и телк.Асан купи БМВ почти ново
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Правец

    4 3 Отговор
    Ма кой вярва на тия глупости.
  • 24 Цецо

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "Никой":

    Треблинка е в Полша Аушвиц е Германия
  • 25 Ричард Естес

    9 0 Отговор
    Да не се отчайват ! И по-лошо ще стане . Почакайте и ще видите !
  • 26 Олят О тялО

    10 1 Отговор
    Все някой трябва да плати това , което американците им натресоха ! Нали ?
  • 27 Майк Алън Патън

    6 0 Отговор
    Защо си мисля , че метресата на Бойко от Банкя , няма такива жилищни проблеми ?
  • 28 Насо

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "поради пришълците и барчедите":

    То скоро и търсенето на плюскане ще ги довежда до отчаяние,ще лапат пак лучена супа с ерзац леб