Last news in Fakti

9 Август, 2023 11:26 3 139 5

Голям чуждестранен интерес към имоти в голям балкански

  • хърватия-
  • дубровник-
  • жилища-
  • цени-
  • инвестиции

Цените на жилищата в Дубровник продължават да растат

Голям чуждестранен интерес към имоти в голям балкански - 1
Снимка: Shutterstock

На пазара на недвижими имоти в Дубровник през 2023 г. цените на жилищните имоти продължават да растат. „Важно е да се признае, че градът постепенно претърпява пазарна сегментация. Това е нова тенденция. Напоследък цените на апартаментите варират значително в зависимост от фактори като гледка към морето и други характеристики, годината на строителство и състоянието на обекта. Идването на чуждестранни купувачи, липсата на нови строителни проекти и отличният туристически сезон са фактори, които оказват влияние върху тази ситуация. Дубровник навлезе в нова фаза. Като се има предвид текущата динамика на световния пазар на недвижими имоти, Дубровник подчертава своята привлекателност като инвестиционна дестинация“. Това каза Нада Бурум, вицепрезидент на Професионалната група на агентите за недвижими имоти в Дубровник и член на Съвета на Асоциацията на брокерите към Хърватската икономическа камара.

Луксозните недвижими имоти в Дубровник все още са много търсени. Заможните купувачи търсят луксозни вили за частно ползване и за висок клас туризъм, който набира все по-голяма популярност на Адриатическото крайбрежие. Тези вили се отдават под наем на изключително високи цени на вечер.

Съществени промени има и по отношение на земята за застрояване; интересът рязко се повиши, което доведе до високи цени на земя близо до или с изглед към морето. Наскоро граждани на ЕС започнаха да идват в търсене на недвижими имоти, където биха могли да живеят в Дубровник за около шест месеца. Те остават известно време, запознават се с града и потвърждават намерението си да закупят имот. Те знаят точно какво искат, смята експертът.

„Дубровник е известен като един от най-скъпите градове в Хърватия по отношение на цените на недвижимите имоти, но това се влияе от различни фактори. Първо, това е исторически и брандиран град. Той обаче има отлична репутация сред чуждестранните инвеститори поради друга причина: все още е по-евтин от други популярни дестинации по света. Затова той е привлекателен за тях както като цена, така и като спокоен град, където често създават втори дом. Нашият офис все още регистрира около 40% от чуждестранните купувачи, някои от които са хърватски експати“, каза Бурум, собственик на агенцията за недвижими имоти IMB.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Аз Кочо

    1 1 Отговор
    Ето едно заглавие от 3 ноември 2008.

    Сделките с имоти намаляват, но цените се запазват.

    3 ноември 2008 17:40 от mediapool

    Същите глупости които се пишат сега едно към едно за бг и за голяма част от света

    Четете икономически публикации свързани с имотният пазар, а не брокерските фантазии финансирани от банките и строителите

    Всички знаем какво се случи след 2008
  • 5 Приятелко,

    3 1 Отговор
    поправи си, моля те, грешката. Явно е неволна. Миналата година се видяхме случайно в Загреб.