Last news in Fakti

15 Август, 2023 11:11 4 772 4

По-евтини ипотечни заеми за купувачите на първи дом

  • полша-
  • жилища-
  • първи дом-
  • лихви-
  • жилищни кредити-
  • ипотечни заеми

Повишаването на лихвените проценти по ипотеките до най-високите нива от 20 години насам почти замрази търсенето на жилища в Полша

По-евтини ипотечни заеми за купувачите на първи дом - 1
Снимка: Shutterstock

Полският парламент одобри програма за развитие на жилищната собственост, която ще предлага ипотеки с лихва от 2% годишно на купувачите на жилища за първи път, съобщи агенция Bloomberg.

Управляващата партия "Право и справедливост", която се готви за парламентарни избори през есента и растящото обществено недоволство от липсата на евтини жилища, се опитва да улесни достъпа до евтини кредити. Повишаването на лихвените проценти до най-високото им ниво от две десетилетия почти замрази търсенето на банково финансиране.

Планът, очертан от правителството, е да се предлагат заеми с лихвен процент от 2% и до 500 000 PLN (118 349 USD). При гласуване депутатите в долната камара отхвърлиха поправките, направени от контролирания от опозицията Сенат, които биха намалили лихвения процент до нула.

Държавата ще субсидира ипотечните кредити, издадени от търговските банки през първите 10 години от погасяването им. Средният лихвен процент по новите ипотеки в Полша в момента е почти 9%.

Фирмите за жилищно строителство увеличиха цените преди новата програма. Над половината жилищни имоти в Полша могат да отговарят на условията за плана.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опааа

    3 3 Отговор
    да си дойдем на думата, е точно това трябва да се случи и тука. Не хората да ревът че им е скъпо - скъпо е и ще поскъпва, но някой да въведе облекчения за да се стимулира купувача а не спекулата. В Чехия има подобни облекчения за семейства, за първо дете, второ дете - имаш нужда от по широк дом - облекчения ....
  • 2 тропаа

    5 3 Отговор
    а тия облекчения от къде ще дойдат бе мойто, да не мислиш , че парите растат по дърветата като шума. Значи да вземат от мен , да дадат на теб ?!

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.