Last news in Fakti

18 Август, 2023 11:47 4 217 9

Една от най-големите компании за недвижими имоти поиска защита от кредитори

  • evergrande group-
  • китай-
  • сащ-
  • строителство

Дълговете на Evergrande за 2 години възлизат на 80 млрд. USD

Една от най-големите компании за недвижими имоти поиска защита от кредитори - 1
Снимка: Shutterstock

Една от най-големите компании за недвижими имоти в Китай – Evergrande, поиска защита от кредитори в САЩ. Това ще позволи на гиганта да защити активите си отвъд Океана, докато води преговори за преструктуриране на многомилиардните си задължения.

Evergrande има над 1300 проекта в над 280 големи китайски града. Също така има и завидно място в автомобилостроенето в Китай. Компанията обаче е натрупала задължения в размер над 300 млрд. USD, което е своеобразен рекорд в сегмента на недвижимите имоти в световен мащаб.

Проблемът, който строителният гигант изпитва към момента, е липсата на достатъчно средства за завършване на започнатите проекти.

Evergrande беше обявена в несъстоятелност още през 2021 г. За последните две години от тогава до сега загубите ѝ възлизат на 80 млрд. USD.

Като цяло пазарът на недвижими имоти в Китай е в доста лошо състояние. Друга голяма компания в сектора - Соuntrу Gаrdеn, обяви преди седмица загуби за първото полугодие на текущата година в размер на 7.6 млрд. USD. В същото време китайската икономика показва слаб растеж, поради слабото търсене на световно ниво. През юли износът на Китай се срина с 15„4.5%, а вносът – с 12.4%. С цел съживяване на икономиката Централната банка на Китай свали лихвените проценти за втори път в рамките на третото тримесечие.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 умен

    21 12 Отговор
    айде сега русофилите да обесняват как китай щели да видят сметката на долара и на сащ. Ако не е западния свят да дава поръчки и технологии на китай, тея ще дялкат камъни и ще претапят лъжици за металургията им.

    Коментиран от #4

  • 2 умен

    9 7 Отговор
    само минуси без отговори. Явно се чакат опорките от посолството!

    Коментиран от #3

  • 3 умен

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "умен":

    за неразбралите, имам предвид руското посолство. Че нали русофилите все за едно посолство приказват ама пропускат да кажат кое.
  • 4 ХА ХА

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "умен":

    Те са ше се бриксират и ше им потече лой из гъ.о.

    Коментиран от #5

  • 5 умен

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "ХА ХА":

    тоя брикс ми звучи като масонска ложа в някое ромско гето. Хем се обединяват и си помагат ама хем са бедни и без потенциал за развитие. Все едно 2 клошара да направят съюз и да кажат, че ще станат по-богати от джеф безос и илон мъск! С други думи тоя брикс е клошарски съюз!

    Коментиран от #6, #9

  • 6 12345

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "умен":

    Страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) официално имат по-голям дял от световното БВП спрямо Г7 (САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Япония, Италия и Канада). Изчисленията са направени спрямо паритет на покупвателните стойности в долари.

    Данните, публикувани от Международният валутен фонд сочат, че от началото пандемията през 2020 година, 5-те икономики от БРИКС, често описвани като „развиващите се“ икономики, започват да задминават индустриализираните Г7.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 умен

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "12345":

    глупости на търкалета. БВП само на САЩ е почти колкото на Китай+Бразилия+ Индия. Откъде е това "официално". А при БВП на човек е смазващо в полза на САЩ. От 5-те страни само Китай е що годе развита, но силно зависима от поръчки от Г7 и вноса/краденето на технологии пак от тях. Китай и Индия са врагове. Даже по границата преди 2-3 години беше станал мини конфликт в Кашмир.
  • 8 Аз Кочо

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "12345":

    Боже, човече, не говори глупости. Да не говорим че всичките им валути без юана са гола вода
  • 9 Аз Кочо

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "умен":

    Абсолютно си прав