Last news in Fakti

23 Август, 2023 13:21 9 352 7

Най-доброто време да се купува имот с инвестиционна цел

  • испания-
  • купувачи-
  • имоти

Актуални рискове при покупка на имот с цел отдаване под наем

Най-доброто време да се купува имот с инвестиционна цел - 1
Снимка: Shutterstock

Сега е най-доброто време да се купуват жилища с цел отдаване под наем в Испания. "Средната доходност от наеми през 2022 г. е била 6,5% годишно, много по-висока от облигациите или акциите, които са съответно около 0,7% и 2,5%%, и трябва да се добави инфлация към това, тъй като самите пари се обезценяват", казва Хесус Дуке, вицепрезидент на Alfa Inmobiliaria.

Експертът обаче добавя, че фактори като ръст на Euribor и инфлация могат да повлияят на тези доходи: „Винаги препоръчвам извършването на задълбочен анализ на пазарната ситуация в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план, както и разглеждане на различни фактори, преди да решите дали покупката е изгодно апартаменти под наем", подчертава Дуке.

Важно е не всички имоти да предлагат една и съща норма на възвръщаемост. Във всеки случай ще е необходимо да се оценят фактори като местоположение, търсене на жилища за наем в района, покупни и наемни цени, разходи за външно финансиране и общи разходи за имоти, за да се вземе най-доброто решение.

Актуални рискове при покупка на имот с цел отдаване под наем:

* Промени в инвестиционния пейзаж: Промените в лихвените проценти, както и всяка ситуация, която засяга общото състояние на икономиката, може да повлияе на доходността на инвестициите в недвижими имоти. Особено когато правим това придобиване на базата на външно финансиране.

* Грешка при избора на къща за закупуване. Инвестирайте в къща, в която може да се живее, вместо да се фокусирате върху доходността. При вземането на инвестиционни решения е важно да се използва обективен и базиран на данни подход.

* Непредвидени обстоятелства. Важно е да се вземат предвид всички възможни непредвидени събития, като ремонти и поддръжка и т.н., и да се установи граница на безопасност, в случай че възникнат.

* Местоположение и търсене. Местоположението на дома е от ключово значение за рентабилността на наема. Лошото местоположение или липсата на търсене може да има много отрицателно въздействие върху очакваната възвръщаемост, тъй като може да има периоди, когато имотите не са налични за отдаване под наем.

* Проблеми на кварталната общност. Препоръчително е да проучите и получите информация за сграда, а не само за къща, преди да я купите под наем.

* Грешка в изчисляването на доходността: Друг от най-често срещаните рискове е, че получената доходност не достига средното ниво, което в момента се оценява на 4%.

Най-добрите градове в Испания. Като общо правило трябва да вземете предвид онези градове, в които цените на жилищата все още не са скочили до небето. Според Хесус Дуке, в много случаи инвеститорите се изкушават да инвестират в много атрактивни градове като Мадрид, Малага, Валенсия, но чиито цени затрудняват краткосрочните печалби.

Други по-малки, но също толкова привлекателни и активни градове, като главните столици на Кастилия и Леон, Мурсия, Уелва, Лейда или Канарските острови, „могат да станат много печеливши за по-кратък период от време“.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Новичок

    14 1 Отговор
    Сега е моментът вика и отдолу е сложила ценоразпис.Пфу... реклама.
  • 2 Госあ

    17 0 Отговор
    Испания и Гърция първи ще се превърнат в пустини в недалечното бъдеще. После сме ние.
  • 3 Аз Кочо

    20 3 Отговор
    Най добрият момент да се инвестира в имот е когато цените с ударили дъното дори лихвите по кредитите да са високи. Сега цените все още са много високи а лихвите ще растат и ще останат високи да дълго

    Коментиран от #5

  • 4 индиец

    9 0 Отговор
    Сега е момента за покупка на имот в Бангладеш, испанските имоти не са интересни защото там има пожари .
  • 5 Гост

    3 6 Отговор

    До коментар #3 от "Аз Кочо":

    Имам приятели и колеги които чакат вече най добрия момент 20г.,но той така и не идва и още си живеят под наем и при родителите си.Живота е такъв,какъвто си го направиме

    Коментиран от #6

  • 6 Аз Кочо

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Това което казваш е плод на твоята фантазия.
    От 2009 до 2017 можеше да се закупи имот с 45 процента по евтино от колкото от 2004 до 2008.
    Същото за от 1996 до 2001.
    Тоест ти лъжеш или си бил малолетен тогава

    Коментиран от #7

  • 7 Не , просто аз съм Вуй

    1 4 Отговор

    До коментар #6 от "Аз Кочо":

    И изкам да си продам моа читиристайнь, ама нема купуачи