Last news in Fakti

20 Септември, 2023 09:47 18 097 8

И до днес продават хиляди никому ненужни жилища

  • испания-
  • жилища-
  • предлагане-
  • търсене

В същото време дефицитът на жилища в най-търсените дестинации в Испания остава

И до днес продават хиляди никому ненужни жилища - 1
Снимка: Shutterstock

Според последния доклад на испанското Министерство на транспорта, строителството и градоустройството (MITMA) в края на 2022 г. е имало 444 546 новопостроени жилищни единици на пазара на жилищни имоти в кралството, което е спад само с 0,95% спрямо края на 2021 г.

В резултат на строителния бум в Испания през 2000-те, запасите от пазара на ново строителство се увеличиха от 195 000 единици през 2005 г. на 650 000 през 2009 г.

Предлагането на апартаменти от първичния пазар продължи да нараства няколко години, след като търсенето на раздутия пазар започна да намалява.

От 2009 г. насам изобилието от нови жилища на пазара е намаляло само с 32% в края на миналата година, със спад от по-малко от 1% през три от последните четири години.

Най-големият запас на нови жилища в края на миналата година беше в Каталуния (79 721 единици), което представлява 18% от общото пренасищане на пазара на ново строителство и 2% от общия жилищен фонд в Каталуния. Следват Валенсия, Андалусия и Мадрид.

Но на Балеарските острови имаше само 5921 нови оферти за жилища в края на 2022 г., което представлява само 1,3% от общия брой испански нови сгради за продажба.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бетона не е инвестиция

    30 6 Отговор
    Въпреки убежденията на разни какавани от рекламите...тва е схема концлагер да ви заробят завинаги и да няма откачане
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Архитект

    14 6 Отговор
    Има имоти които и да ти ги подаряват не трябва да ги поглеждаш даже. Повечето по селата по света са такива. В градовете е друго . Ако имотът е поддържан , няма значение на колко години е .

    Коментиран от #5

  • 4 Аз Кочо

    17 3 Отговор
    Когато възходът на цените изпревари търсенето следва срив в цените
    Това е положението.
  • 5 Мен

    8 8 Отговор

    До коментар #3 от "Архитект":

    Личи си че не си ходил никъде на запад

    Коментиран от #6

  • 6 Вуй

    2 9 Отговор

    До коментар #5 от "Мен":

    Ривере,сривовете са само втвойта глЪвЪ.Са ако беше буден щеше да изкараш лев,че ми свърши вискито
  • 7 "Кредит Маркет ООД"

    6 1 Отговор
    е най - некоректната фирма с управител Димитър Смиленов
  • 8 И при нас е същото

    13 1 Отговор
    В Пловдив от години има НЕпродадени НОВИ жилища (апартаменти)! Но това не пречи да се строят нови и нови! Тук има нещо мафиотско с привкус на нЕкво връщане на пари към нЕкои височайши особи и/или нЕкво препиране на недотам чисти пари (чии са мръсните пари?)!!! Ще спре ли презастрояването, което освен пране на мръсни пари се оказа и ненужно (след като стои неразпродадено)???