Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 13:21 2 285 6

Профил на чуждестранния купувач на имоти

  • испания-
  • чужденци-
  • купувачи-
  • ипотека-
  • профил

В Испания най-много британци, германци и швейцарци придобиват недвижимост със заем

Профил на чуждестранния купувач на имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Кой е типичният чужденец, кандидатствал за ипотека в Испания чрез услугата Idealista/mortgages през третото тримесечие на 2023 г. Отговор на този въпрос дава анализ на специализирания сайт Idealista.

Британците, германците и швейцарците са националностите, които оглавяват броя на молбите за разглеждания период, което представлява 42,5% от общия брой. След тях се нареждат американците, холандците, французите, ирландците, белгийците, италианците и шведите.

Международни клиенти, които се интересуват от получаване на финансиране за закупуване на имот, имат среден месечен доход от 5933 EUR, търсят имоти на цена близо до 210 000 EUR и искат заем средно от 151 200 EUR. Във всички случаи тези цифри са по-високи от средните за страната за кандидатите за ипотека.

Цифрите обаче варират в зависимост от националността. При кандидатите, идващи от САЩ и Швейцария, средният месечен доход надхвърля 9000 EUR, докато от Италия и Белгия не достига 5000 EUR. Има и разлики в покупната цена на жилищата, като отново САЩ и Швейцария са на върха списъка, този път заедно с Германия, със средна цена над 240 000 EUR.

Що се отнася до размера на искания ипотечен кредит, същата тенденция продължава. Швейцария оглавява класацията със средна сума от над 180 000 EUR, докато САЩ са на второ място с молби за ипотечни кредити на стойност около 175 400 EUR. Заявките от Белгия и Франция обаче регистрират средна цена под 130 000 EUR.

Средното изискване за финансиране на чужденците е около 70%, което съответства на лимита, който обикновено се определя от испанските банки за финансиране на покупката на ваканционни жилища.

Заявките са насочени предимно към финансиране на покупката на жилища, разположени в крайбрежните райони. Според доклада idealista/mortgages общността на Валенсия е била най-популярна (29,4% от общия брой заявления), следвана от Андалусия и Каталуния (съответно 21,3% и 14,1%).

Оказа се, че над 70% от ипотечните кредити, поискани от чужденци, са с фиксирана лихва.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В ЕС и в частност България

    4 5 Отговор
    вече.е по важен профилът на чуждестранният продавач на имот. По точно на руският продавач.
  • 2 Аз Кочо

    4 2 Отговор
    Централните банки определят цените на активите. Когато те печатат пари и потискат изкуствено лихвите и това в продължение на 40 години, цените излитат в космоса.Сега обаче има инфлация и те не могат да поддържат цените на активите защото трябва се се борят с инфлацията. Високите лихви за дълго ще свалят цените на активите така както ниските лихви ги повишиха. Никоя държава не прави изключение, защото политиката на затягане на паричната политика е световно явление с изключение на японската централна банка. Но тя също ще повиши лихвите защото инфлацията расте и там

    Коментиран от #3

  • 3 Плачко

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Аз Кочо":

    миналия месец имаше дефлация,и ставай да гърбиш,че Криптомир мрази скатавките
  • 4 "Кредит Маркет ООД"

    2 1 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от ""Кредит Маркет ООД"":

    Кажи как си ял дръвото, кажи,не ни мъчи

    Коментиран от #6

  • 6 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    То ако нема балъци,нема да е интересно,иначе тука всеки от всичко разбира