Last news in Fakti

28 Август, 2023 13:21 3 975 12

Спад в строителството в този голям български град

  • пловдив-
  • строителство-
  • нси

В Пловдив намаляват и броят на издадените разрешителни

Спад в строителството в този голям български град - 1
Снимка: М. Богданова ©

Едва 140 строителни разрешителни са издадени от Община Пловдив от началото на 2023 година до 28 август. Въпреки че е рано да се направи категорична прогноза, изглежда че строителството под тепетата се забавя. Средно за тези 8 месеца, ежемесечно са били издавани по 17-18 строителни разрешения.

За сравнение през предходните две години ежемесечния брой на такива документи, издадени от местната администрация под тепетата, са средно по 25-28, 'уточнява TrafficNews. Макар пандемията да не бе свършила, през 2021 година в Пловдив са издадени 330 строителни разрешения, докато през 2022 година те са били 305.

Войната в Украйна и пандемията бяха сред основните трудности пред строителния бранш през последните три години. Здравната криза доведе до блокиране на веригите от доставки, както и до замразяване на някои инвестиции, докато войната в Украйна рефлектира директно върху цените на основни суровини в строителството като арматурното желязо, дървения материал, консумативи от химическата индустрия и други.

Въпреки сериозните пречки, не се потвърдиха прогнозите за сериозна рецесия на строителния пазар. След пикови цени и несигурна бизнес среда, постепенно се постигна успокоение в сектора, като част от цените на материалите се върнаха в изходни стойности. Високата инфлация обаче доведе до трайно повишаване на разходите на строителите. Бюджетът за ток, газ и вода се повиши драстично, перото за възнаграждения на хората в сектора - също.

За първи път обаче след редицата сътресения има реални последствия върху инвеститорските намерения и подготвените строителни проекти.

Статистиката, която НСИ, изнася покрива области, а не общини, и обикновено Пловдив е сред първенците. Всъщност обаче множеството строителни разрешения идват основно от Община Родопи и се касаят за еднофамилни и двуфамилни къщи и вили.

Обратно - в Пловдив строителните разрешителни са предимно за жилищни сгради. В централните части на града са основно с малки РЗП-та - кооперация върху терени, някога част от къщински квартали. В по-крайните квартали пък се набляга на мащабно строителство на големи комплекси. В рамките на промишленото строителство е минимален процент, тъй като индустриалните зони са извън територията на Общината Пловдив. Няма и особен глад за административни и бизнес площи в града, след като съществуващите на пазара на имоти не настигат търсенето.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гастбайтер

    9 1 Отговор
    Така е . Слава !
  • 2 Брокер

    15 3 Отговор
    Не ее ... ееее ... Ох лошо ми е, ша умра.
  • 3 Аз Кочо

    21 2 Отговор
    Може ли авторът на статията да обясни какво е УСПОКОЕНИЕ НА ПАЗАРА . За мен това е спад в търсенето и спад в цената, меко казано. Има някакъв страх да се използват думи които описват точно реалността, затова се използват синоними с по меко-значение. Не да скова кочинка а да реализирам кочинка

    Другото което не разбирам е че строителите говорят все още за поскъпване на материалите, но те вече паднаха и то отдавна. Също как така строителите в Кърджали например продават по евтино отколкото тези в Пловдив и София при еднаква цена на материалите?.
    И нека не казваме че терените са по скъпи в София, защото много от тези терени са закупени преди години, а много строители не купуват терените а дават няколко имота на собственика на терена в сградата. Освен това старите тухли и панели са строени преди 50 години а сега са по скъпи дори от новото строителство ( не казвам че то е по добро)
  • 4 Браво

    6 0 Отговор
    А какви възможности има например да се застрои и лаута както направиха с гребната база
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 хммм

    4 0 Отговор
    Зико дали няма пръст в това??
  • 8 Хю Тзе

    18 0 Отговор
    Трябваше да спрат разрешителните преди 15 г. Защото Пловдив вече загуби своя красив облик–превърна се в едно пренаселено гето с отвратителна инфраструктура и мръсен въздух.
  • 9 Гагауз

    17 0 Отговор
    е при нас у Варна строят като за световно все едно че света ще се мести у Варна !!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пловдив

    1 0 Отговор
    Като човек, който от 50 години живее в Пловдив, просто недоумявам какво имате предвид... В момента град Пловдив е място, където буквално всяко едно свободно място е застроено или е в процес на застрояване. Даже се посяга на паркове, на сгради - паметници на културата. Къде още може да се строи в Пловдив?!