Last news in Fakti

1 Септември, 2023 14:21 2 729 10

Градовете с най-бързо поскъпване на жилищните наеми

  • knight frank-
  • анализ-
  • жилища-
  • лукс-
  • наем

Луксозните имоти в Сингапур, Лондон и Сидни са в ТОП 3 на класацията

Градовете с най-бързо поскъпване на жилищните наеми - 1
Снимка: Shutterstock

Наемите на първокласни жилища продължават да растат по целия свят. Според Knight Frank Prime Rental Index през второто тримесечие на 2023 г. средният ръст на този показател в световен мащаб е 8,5% на годишна база.

Наемите в Сингапур започнаха да се покачват с отварянето на границите му в края на 2022 г., позволявайки на чуждестранните работници да се завърнат. Според Knight Frank, увеличението на ставките на гербовия налог - до 60% за някои чуждестранни купувачи, е повишило цените на имотите, оставяйки мнозина сега зависими от имоти под наем.

Оукланд, Нова Зеландия и Хонконг са единствените два пазара в доклада на Knight Frank, които отчитат годишни спадове на наемите съответно с 0,8% и 3,6%. И в двата града обаче наемите са се увеличили за период от три и шест месеца.

„Въпреки забавянето на растежа, цените на наемите удрят нови рекорди, тъй като работниците се завръщат в икономиката на града. Тъй като обемите на жилищното строителство остават ниски поради недостиг на материали и високи строителни разходи, се очаква наемите да продължат да се покачват доста над тенденцията до 2023 г.“, каза Лиам Бейли, ръководител на глобалните изследвания в Knight Frank.

„Ключовият въпрос за инвеститорите е как правителствата ще реагират на нарастващите наеми. Засега горните граници на наемите изглежда са премахнати на повечето пазари и фокусът на политиката се измества към насърчаване на растежа на новите жилища, построени под наем“, добави експертът.

ТОП 8 на градовете с най-силно повишаване на наемите на луксозни жилища

град държава изм. %
1 Сингапур 31,50%
2 Лондон Великобритания 16,90%
3 Сидни Австралия 11,70%
4 Торонто Канада 10,30%
5 Ню Йорк САЩ 10,30%
6 Монако 8,10%
7 Токио Япония 4,80%
8 Женева Швейцария 3,40%

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 и поради наплива на пришълци и барчеди

    3 1 Отговор
    Тъй като обемите на жилищното строителство остават ниски поради недостиг на материали и високи строителни разходи, се очаква наемите да продължат да се покачват доста над тенденцията до 2023 г

    Коментиран от #2

  • 2 Аз Кочо

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "и поради наплива на пришълци и барчеди":

    Наемите могат да се покачват в зависимост от способността на хората да ги плащат. Докато инфлацията в заплатите расте и наемите ще растат до момента в който не дОДи рецесията и тогава ще е интересно да се наблюдава какво ще се случи.
  • 3 БгТопИдиот🇧🇬

    2 2 Отговор
    Укропарцала ли виждам на оградата ................
  • 4 София

    4 8 Отговор
    В София , Русе , Пловдив също има нарастване на цените на наемите и имотите. Все пак това са трите града със най висок БВП в България. - Пловдив (32,3 хил. лв.) и Русе (32,1 хил. лв.). - Така ще бъде в близките 100 години . Свиквайте.

    Коментиран от #9, #10

  • 5 София

    3 4 Отговор
    Корекция - Не БВП , а стойност на произведена продукция на калпак.

    Коментиран от #6

  • 6 Каспичан

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "София":

    Мечтател
  • 7 райберЪТ

    1 1 Отговор
    А нещо за Барселона или поне за Банкя ? Че там вилнее нашенското божество барабар с най-близките му моми !

    Коментиран от #8

  • 8 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "райберЪТ":

    А нещо за Лена и парапета
  • 9 Баща ти

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "София":

    И като се събуди,чаршафът мокър!
  • 10 Аз Кочо

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "София":

    Евтините пари просто направиха възможно да отложим трудностите за утре. Ключовата характеристика на фалита - липсата на средства - сега внезапно отново е актуална ”, казва Робин Найт, партньор в консултантската фирма AlixPartners

    Краховете на компаниите винаги оказват влияние върху икономиката, натоварвайки пазара на труда със съкращения и уволнения, което от своя страна забавя потребителско харчене, а оттам и производствената активност на всички останали предприятия. Получава се порочен кръг. В сегашната ситуация вълната от фалити само ще се увеличава. Ерата на високите лихви ще продължи дълго време, парите ще бъдат много по-скъпи, а просрочията и процедурите по несъстоятелност вероятно ще обезсърчат кредиторите да поемат рискове. Според някои наблюдатели най-лошото тепърва предстои.