Last news in Fakti

22 Септември, 2023 09:21 12 496 6

Въведоха таван на наемите

  • португалия-
  • наеми-
  • увеличение-
  • таван

В Португалия той важи само за жилища, които се отдават повече от 5 години

Въведоха таван на наемите - 1
Снимка: Shutterstock

Португалският парламент одобри ограничения върху увеличенията на наемите по програмата Mais Habitaçᾶo. Първоначалната наемна цена за нови договори за наем за имоти, които са били на пазара през последните 5 години, не може да надвишава сумата, посочена в предишния договор за наем.

Има някои допълнения. Властите в страната са взели предвид влиянието на инфлацията и цената на наема в новите договори за наем може да бъде увеличена с 2%.

Договорите за наем, които не са били подновявани през последните 5 години, ще могат да прилагат ставките за автоматично подновяване за предходните 3 години. През 2023 г. тази стойност е била 5,43%

За имоти, които тепърва навлизат на пазара за наеми, няма ограничения в цените.

Стойността на договорите за наем на недвижими имоти, които са били реставрирани или реконструирани, е разрешено да се увеличи с 15%, за да покрие разходите за ремонт и да гарантира, че наемната ставка съответства на пазарната стойност на имота.

В допълнение към ограниченията за увеличаване на наемните цени, държавата одобри редица мерки по програмата Mais Habitaço.

Наред с други неща, заслужава да се отбележи краят на издаването на „златни визи“ за инвестиции в жилища и освобождаването от данък върху капиталовата печалба на имоти, продадени на държавата.

През пролетта на 2023 г. правителството на страната публикува окончателната версия на закона „Повече жилища“, който предвижда и промени в програмата „Златна виза“. Окончателното решение обаче все още не е взето и това е само междинен етап от гласуването в парламента.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Питане

    19 3 Отговор
    Ко стана с пазарната икономика бре, нали беше пазара определя цените и бла бла бла.
  • 2 Ами там само комунисти

    9 0 Отговор
    би възкликнал местния сороски актив
  • 3 Аз Кочо

    13 2 Отговор
    А подтискането на лихвите и печатането на пари в продължение на 15 години за да изхвърчат цените на имотите пазарна икономика ли беше?
  • 4 Да бе

    8 1 Отговор
    Дрън , дрън та пляс. Собственикът определя наема. Ако не ти отърва, прав ти път.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 врата о поле

    2 2 Отговор
    Абе, нали уж развиваме "пазарна икономика"? Какви са тия ТАВАНИ, дето все правят?