Last news in Fakti

28 Септември, 2023 11:11 3 291 2

Тук чужденците плащат до 60% по-скъпо за имот от местните

  • португалия-
  • цени-
  • сделки-
  • чужденци

Цените в Португалия спадат за трето поредно тримесечие

Тук чужденците плащат до 60% по-скъпо за имот от местните - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на жилищата в Португалия се понижават три тримесечия подред. Това обаче не означава, че търсенето отчита спад, особено в големите градове и сред чуждестранните купувачи.

Според данни, публикувани от Националния статистически институт (INE), през второто тримесечие на тази година средната цена на семеен дом, закупен в Португалия от клиенти с данъчен адрес в чужбина, е била 2411 EUR/кв.м. Това е със 7,7% повече от предходното тримесечие и с 58% по-висока от средната цена, регистрирана за купувачи с данъчен адрес в Португалия (1524 EUR/кв.м).

Сред 14-те региона, в които са регистрирани сделки с недвижими имоти с участието на чуждестранни купувачи през второто тримесечие на 2023 г., само три са били на стойност по-ниски от средната. А в три области разликата е над средната за страната (58%).

Така в Лисабон средната цена на квадратен метър жилище при сделки, извършени от купувачи с данъчен адрес в чужбина, е със 71,8% по-висока от цената, записана при сделки на купувачи с данъчен адрес в Португалия. А в Порто тази цифра е 70,2%.

Нищо обаче не може да се сравни с района на Централен Алентехо. Според INE средната цена на транзакциите с чужденци е 2,5 пъти (почти 148%) по-висока от средната цена на сделките, извършени от местни купувачи.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    0 1 Отговор
    Да ама България що се вдигат
  • 2 "Кредит Маркет ООД"

    2 1 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма