Last news in Fakti

23 Февруари, 2004 00:00 641 0

Глупост и алчност определят лицето на София

  • изменения-
  • които-
  • много-
  • парцел-
  • защото-
  • изменение-
  • прави-
  • архитект-
  • софия-
  • какво-
  • архитекти-
  • преди-
  • строи-
  • градът-
  • искате-
  • закон-
  • заповеди-
  • частични-
  • частичните-
  • стане-
  • плана-
  • момента-
  • планът-
  • трябва-
  • досега-
  • площи-
  • зелени-
  • направите-
  • решение-
  • частично

Арх. Павел Попов беше общински съветник от "Гергьовден" в миналия мандат на СОС. Преподава във ВИАС от 1974 г. Лекциите му са свързани главно с архитектурна композиция и история на архитектурата. През 1990-1991 г. прави заданията за тогавашния конкурс за общ план на София.



Г-н Попов, какво мислите за общия устройствен план на София, който трябва да бъде гласуван от Народното събрание?
- Екипът, който го направи, е дълбоко анонимен - там всеки е дал това, което е поискано от него. А скелетът, философията на плана е на главния архитект на София арх. Стоян Янев. Това, което е представено в Народното събрание за одобрение, няма елементите на план - няма концепция, изводи, прогнози, цели, срокове. Става дума за 60 шарени табла, от които не може да се разбере нито какво ще стане, нито кога ще стане. Това е план, който допуска всичко - от Подгумер до Железница.
Последният опит планът да се възложи според резултатите на конкурс беше през 1990 г. Оттогава досега софийското градоустройство е беззаконие. То ще продължи по законен ред, защото НС може да го приеме - по липса на алтернатива.
В момента става ето това: фирма купува парцел в нивите, строи, прави си сама инфраструктурата (която е задължение на общината) и в замяна иска следващ парцел. Общината пак дава, г-н Софиянски се радва. Това ще продължи - градът ще расте и старее.


Как се правят промените в подробните градоустройствени планове - например как един парцел, определен за озеленяване, се дава за строителство?
- С частични изменения на плана. Всеки може да назначи проектанти, които да му изготвят частичните изменения. Много често проектантите са директно свързани с общината. След това се намира начин частичното изменение да се одобри. Именно затова толкова дълго нямаше план. Предполага се, че планът не допуска частични изменения - всеки чиновник има плана пред себе си и прави това, което той позволява. Новият план нищо не забранява. Частичните изменения ще продължат.
Нещо повече - за да няма съмнение, че ще бъдат развързани ръцете на всички глупаци и разбойници, проектът разрешава 100% застрояване на парцелите от транспортния възел "Надежда" до Орлов мост - без празно място, без дръвче, без нищо. Целият град може да бъде плътно застроен. Така е по плана, внесен в НС. Депутатите трябва да са престъпници, за да го одобрят.


Има ли нужда София от толкова бензиностанции?
- Нашите опоненти свиват рамене и казват: "След като бензинът е на сметка, защо не?". Ако трябва, ще има двойно повече бензиностанции. Докато тон продаден бензин носи 300 лв. печалба, очевидно е на сметка. Някой ден ще се нормализират цените, конкуренцията ще доведе до по-ниска печалба. Какво от това, след като вече са заети възловите места в града. Покажете ми един хубав парцел, на който още няма бензиностанция. Тя е евтино съоръжение, лесно се прежалва, но собствениците й вече са стъпили там. На терена, който са купили, може да се направят нещо друго.


Смятате, че бензиностанциите след време ще станат нещо друго?
- Естествено. Те и без това ще остареят морално и физически след известно време. Ако един ден градът се замогне, започне да строи ценни сгради, няма да ги направи там, където им е мястото - то е на възловите кръстовища.
Преди 200-300 г. австрийската империя, като се е разпростряла върху Централна Европа, направила по главните кьошета във всички градове ценни сгради. Те и досега стоят добре.

Как се взима разрешение за бензиностанция - чрез Дирекцията по градоустройство и архитектура ли?
- Да. Преди края на моя мандат имаше разлика в процедурата дали става дума за частен или за общински парцел. Когато ставаше дума за частен парцел, арх. Янев даваше или не разрешение по собствено усмотрение и на своя отговорност - който си е купил парцел, строи. Но за общинските терени трябваше да се пита съвета. Някои заявки минаваха, други не. Преди 2 години арх. Янев предложи и за частните парцели да се иска решение за бензо- и газостанция от общинския съвет - за да не отговаря лично. Колективното решение е безотговорно решение. Тримата архитекти в СОС - Огнян Симеонов, Борислав Борисов и аз бяхме против размиването на отговорността, но демаршът на Янев мина, прие се.


Наскоро арх. Янев се опита да внесе в съвета предложения за разрешаване на строеж върху зелени площи, въпреки че има мораториум. Оправданието е, че са частни терени.
- Когато са станали частни терени и още преди да бъдат реституирани, е имало план, който е преценил, че градът се нуждае от градини. Тази нужда не е намаляла.


Не се ли ползва за вратичка обяснението, че се строи върху зелени площи, защото там не е направена градинката, която е по план? Как точно се решава, че не е направена градинката?
- Преценка на съвета. За една акациева горичка в Банкя досега ме боли. След половин година кандърми и извиване на ръце в комисията позволиха на новите собственици да строят. Въпреки че гората (както и да погледнеш) е осъществено "мероприятие". Тази беше едра, хубава, пази свлачище. Прекрасна придобивка. Някога е била нива. Реституирана е. Преди това обаче където са пасли козите, пораснала гора. На нейно място, с благословията на кметове, архитекти и СОС ще се построят вили. Които ще се съборят, защото няма да има гора да крепи свлачището. Само мутанти могат да приемат тази действителност.


Екипът, който подготви общия градоустройствен план, се хвалеше, че е предвиден много голям процент зеленина. Къде ще е тя, след като се застроява масово?
- Проектът за Общия план обяви междублоковите пространства за зелени площи. Това е планът. Обществото не бива да има никакви илюзии, че планът е една мъгла. Затова трябваше да се смени градската власт и новата градска власт да предложи алтернатива.


Имате предвид кметът?
- Кметът, съветниците.
В момента, в който проектът стане закон, ще стане страшно. Ако досега говорим, че законът се нарушава, тогава никакъв закон няма да се нарушава. Това ще е законът. Действителността, която ни "харесва" и "въодушевява", ще е законът.


Т.е. безразборното строителство ще бъде разрешено?
- Точно така.


В момента има ли някакви санкции, норми, които да го забраняват?
- Няма, защото старият закон - общият план, е отменен. Той е приет 1961 г. и към 1994 г. е отменен. Чака се да се приеме този.


Това означава, че градът се развива по усмотрение на Стоян Янев и екипа му.
- Точно така. Именно затова главният архитект е несменяем. По-добър няма да намерят. Краткосрочните интереси на хората с пари са той да продължи по същия начин. Дори да се намери друг като него, ще му трябва време да влезе в утъпканите коловози.


Какво мислите за прегласуването на хилядите заповеди на главния архитект, на районните кметове и архитекти за разрешаване на право на строеж, за частични изменения, които СОС препотвърди?
- Това беше неизбежно. Благовидният предлог да бъде поискано такова гласуване бе, че ако не се приеме, всички заповеди - и смислени, и не, и законни, и не, и логични, и не, ще бъдат атакувани в съда. Отначало администрацията охотно залага капан. Прави закон - т.е. капан, който е широко отворен, за да може да влезе вътре. Когато той наближи да щракне, казва - ама чакайте сега, ние с бълхите ще изгорим и юргана. Нека сега да постъпим соломоновски. Да, вероятно има някакви много големи грешки, да не кажем престъпления. Но няма заради няколко престъпления да си отменим цялата практика. Това е схемата.


Не можеше ли да се даде по-дълъг период и да се проверят тези заповеди?
- Никой не е искал да проверява. Че това си е работа.


Все ми се струва, че 7000 заповеди са твърде много, за да се препотвърдят анблок.
- Разбира се. Можеха да се извадят най-фрапантните - тези, за които знаем. Хайде, да кажем тези, за които знам аз - 20.


Частичните изменения ли са най-големият проблем на София?
- Големият проблем са глупотата и алчността. Частичните изменения са формата, под която те влияят на нашия живот.


За какво най-често се правят частични изменения?
- За всичко. Ако искате да си направите едно етажче отгоре - частично изменение. Ако искате да се приближите до съседа - частично изменение. Ако искате да построите нещо, различно от това, което е било по стария план - пак частично изменение. Изменение е смяната на предназначението, преместването на границите, нарушаване на отстоянията.


Защо се позволява гъсто застрояване в центъра, след като има накъде да се разраства?
- "Взимай парите и бягай" е доста сериозен принцип. Ако искате да си направите офис на жълтите павета, сте готов да рискувате, да нарушите закона, да платите луди пари, но да сте там. Защото този офис ще си върне парите за 5 години. А ако си направите офис на другия край на "Тодор Александров", въпреки че е идеално място, има метро, въздухът е чист, застройката е по-ниска, инвестицията ще се върне след 25 г. Просто защото още потребителят не е отишъл там. За жилищните блокове важи същото.


Какви са правомощията на главния архитект и не са ли те прекалено големи - всякакви неща минават през него, а не през районните архитекти?
- Така са решили общинските съветници. Свестните и кадърни хора са кът. За администрацията винаги е удобна централизация. Много по-удобно е да зависи всичко от един човек, а не от 20 души. В момента, в който някой от районните архитекти започне да прави бели, е много по-лесно да бъде спрян и белите още не са повсеместни. Да се намери и използва "по предназначение" един главен архитект е много по-лесно. Особено ако има кой да му поеме пасивите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА