Last news in Fakti

23 Март, 2004 00:00 1 631 0

От 1 април цената на лихвоточките става 4 стотинки

  • които-
  • жилище-
  • коментират-
  • лихвоточките-
  • влогове-
  • поскъпването-
  • промяната-
  • покупка-
  • числа-
  • държавата
Ако сметнем, че средно един дългогодишен жилищен спестител има 100 000 спестовни числа / лихвоточки/ от поскъпването на лихвоточката от 3 на 4 ст. държавата ще му даде допълнително 1000 лв., пресметна "Монитор". До вчера спестителят при покупка на жилище можеше да получи за "лихвонулите" си 3000 лв., а след промяната ще може да вземе 4000 лв. По този начин държавата подобрява справедливостта на възмездяването на хората, които в продължение на десетилетия предоставиха на държавата суми от порядъка на десетки хиляди евро по сегашния курс, коментират потърпевши.

Новината за поскъпването с една трета на спестовните числа съобщи в неделя финансовият министър Милен Велчев, а вчера късно след обяд управителният съвет на Националния компенсационен жилищен фонд /НКЖФ/ се събра на заседание, за да гласува промяната. До редакционното приключване на вестника решение не беше взето, но според запознати почти сигурно е, че от поскъпването ще тръгне от 1 април т.г.

По данни от 1990-та г. жилищните спестители в ДСК са били около 315 000 души. Към края на 2003 г. официално са регистрирали лихвоточките си в НКЖФ 118 000, от които 70 000 са успели да си ги осребрят, казаха от фонда. Въпреки че броят на гражданите, които регистрират спестовните си числа в НКЖФ непрекъснато се увеличава, а част от регистриралите се си вземат парите, можем приблизително да кажем, че промяната засяга 38 000 души, каза специално за "Монитор" Гаврил Митов, изпълнителен директор на НКЖФ.

Преди дни беше гласуван бюджета на НКЖФ за тази година, който е 18,05 млн. лв., допълни той. С тези пари ще се плаща на хората с дългогодишни жилищно спестовни влогове, когато решат да си купуват жилище или се включат в строеж.

ТРИКОВЕ
Три са легалните трикове за осребряване на лихвоточките без реална покупка на жилище, разказаха през "Монитор" препатили дългогодишни вложители.
Фиктивен предварителен договор със строител, формално участие в жилищно-строителна кооперация или самоизключване от нея това са "хватките" да се прибере левовата равностойност на лихвочислата без да се прави закононарушение. Освен това законът не забранява да се получат левове срещу точки и при продажба на родител на дете с уговорка примерно родителят да остане да живее в жилището до края на дните си.
Иначе в закона за лихвоточките са записани 6 вида придобиване на жилище, при които се обезщетяват притежателите на "лихвонули" при покупка на държавно, общинско или на свободния пазар жилище, от индивидуално или групово строителство, чрез участие в ЖСК или от търговец строител регистриран по търговския закон.


ЧИСТА ЗАГУБА
Ако навремето някой е внесъл 20 000 лв. за тристаен апартамент, то сега влогът му е 20 лв., а същият апартамент струва по днешни цени 20 000 долара. Реално, като, се изчисли към днешен курс на долара, Гражданинът е "на червено" с около 37 хил. лв. Освен това в тази сума не влизат лихвите, които гражданинът е загубил.
Цената от няколко стотинки е подигравка, коментират спестители. Хора, правили детски или работнически влогове десетилетия наред, обаче им завиждат, защото получават само обезценени в хиляди пъти левчета. Единствено притежателите на влогове за леки автомобили бяха справедливо възмездени, коментират познавачи.



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА