Last news in Fakti

31 Октомври, 2023 09:21 17 516 7

Бум на съдебните дела за изгонване на наематели

  • турция

За първото полугодие техният брой в Турция е бил 47 000, а за цялата 2022-ра – 22 000 дела

Бум на съдебните дела за изгонване на наематели - 1
Снимка: М. Богданова ©

През първото полугодие на текущата година в турските съдилища са заведени 47 000 дела за изгонване на наематели. Това е ръст от 113%. За сравнение, през цялата 2022 г. те са били 22 000.

Средната цена на жилищата се е повишила до 5-10 милиона TL (168-337 000 EUR). В днешните икономически условия малко местни жители могат да си позволят да купуват. Съответно търсенето на наеми рязко се е увеличило.

Подгонени от високата инфлация, собствениците на жилища решиха да компенсират част от загубите си, увеличавайки значително месечните наеми. Повишението е от 4000-5000 турски лири на 10 000-15 000 турски лири, което е между 350 и 400 EUR. И това определено не се отнася за най-известните турски градове.

Собствениците рязко увеличават наема - наемодателите протестират, цитирайки "максимум 25% увеличение на година". Много от собствениците измислят различни оправдания, за да прекратят договорите на наемателите.

Вълната от дела предизвика истинска суматоха в турските съдилища и част от тях се насрочват за след 8-9 месеца, а други – дори след година.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 10 Отговор
    Аз затова не ДАВАМ ништо под НАЕМ.
  • 2 да не сте объркали нещо?

    41 7 Отговор
    нас какво ни интересуват турските наеми???
  • 3 Уса

    12 6 Отговор
    Системата за толерантност засяга и наемателите в сащ,които ти унищожават имота и не можеш да ги изгониш,защото нямали пари и щели да те съдят.Подочувам,че в България се е случвало същото и ако стане пандемия нямате и най-малката представа,какво ще се копира от американците.Ако вашият наемател е съвестен и пази жилището и плаща редовно не му вдигайте наема

    Коментиран от #4, #6, #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Току що

    14 3 Отговор
    Се разделих с един наемател. Почна да си измисля причини да бави изплащането на наема и консумативите.
    Съжалявам, но и мен никой не ме пита как оцелявам. Един съвет: Ако бъдещият наемател чака от заплата на заплата да Ви плати наема не е добър вариант. Винаги наема в предплата! Включете в договора първи, последен наем и голям депозит. Пак в договора изискване да се плащат останалите разходи: Ток, вода, топло до определена дата.
    Аз лично съм живял на квартира повече от 15г. и никога не съм закъснявал и ден с плащанията. Въпрос на финансова дисциплина.
  • 6 Да бе да

    1 6 Отговор

    До коментар #3 от "Уса":

    Няма да му вдигам наема. При тези инфлация няма как да се получи.
  • 7 Мои познати имаха този проблем

    5 6 Отговор

    До коментар #3 от "Уса":

    Оказа се, че най - бързия и лесен начин е да продадат имота за да се отърват от такива наематели.
    Така и направиха.