Last news in Fakti

28 Ноември, 2023 09:45 6 479 40

Ситуацията на пазара на имоти остава сложна

  • пазар-
  • недвижими имоти-
  • ситуация-
  • габор борбели-
  • cbre

Габор Борбели: Бързият растеж, който наблюдавахме в началото на десетилетието 2010-2020 гг. ще се повтори

Ситуацията на пазара на имоти остава сложна - 1
Снимка: М. Богданова ©

През последните 20 години пазарът на недвижими имоти претърпя значителни промени. След растеж на световния и съответно на българския пазар, последва кризата от 2008 г. След това на пазара му бяха необходими няколко години, за да се усети стабилност през 2015-2016 г. и възход, продължил до 2020 г, когато дойде пандемията причинена от коронавируса. Около година пазарът на имоти работеше, но при различни и доста трудни условия и на доста по-бавни обороти. Тъкмо отмина пандемията, започна да се усеща стабилизиране и ръст на имотния пазар, инвеститорите започнаха отново да се оглеждат и последва нова промяна – войната в Украйна, която също повлия (макар и не в световен мащаб) на пазара на имоти.

Каква е днес ситуацията на световния, европейския и в частност на българския пазар на имоти? Каква е разликата на пазара днес спрямо тази например от 2008 г.? „Живеем в много сложна и тежка ситуация – военна. Историята се повтаря. Воини е имало и ще има, но тази е много близко до нас и сме силно ангажирани с нея и последствията за сектора са много по-тежки за Европа, отколкото за САЩ. Китайската икономика не процъфтява. Очакванията че ще се вдигне на крака сред коронавируса не се оправдаха и това налага нов подход как да работим с Китай. Китай е в проблематична ситуация. За съжаление и САЩ са в подобна ситуация. Американската икономика нараства с огромни темпове, което в Европа никой не очакваше, докато не се забави американския растеж и обемът на инвестиции не се понижи значително. Бумът при вложенията беше преди 4 години“. Подобна картина очерта на форум за недвижими имоти, проведен в София Габор Борбели, директор „Проучвания“ в консултантската компания CBRE.

Централно европейския пазар, и в частност този на Чехия и Унгария се справят по-добре, но това до голяма степен се дължи на активността на местните купувачи. Това се оценява, когато чуждестранните купувачи намаляват.

„Сривът е голям и навсякъде, но най-много пострадаха индустриалния и жилищния сегменти. Те бяха най-силни през 2021 и 2022 г. Виждаме ръст при хотелския и ритейл сегментите“, отбелязва Борбели.

Анализаторът обаче не е оптимист за инвеститорската активност на европейския пазар. „Надявахме се на бързо възстановяване, подобно на това след коронавируса. В момента проектите, които са напът да се реализират, са за около 150 млрд. EUR. В сравнение с предишните 370 млрд. EUR е доста голям спад. В бъдеще може да се очаква малък ръст в рамките на 5-7%“, прогнозира Борбели.

До края на 2023 г. максимум 6 млрд. EUR инвестиции могат да бъдат реализирани в региона на Черно море, което е спад от 45% спрямо миналата година.

В България спадът не е толкова голям, но лошата изненада е Полша, където пазарът се срина с над 60%. „Причините за това е, че пазарът там се ръководи от международни играчи, а те в момента са доста плахи“, отбелязва анализаторът. Ритейл сегментът все още е тук, оцелява и се държи в сравнително стабилно състояние.

„Отговорът на големия въпрос кога ще се възстановят пазарите и значително ще се увеличат обемите, е когато собствениците започнат да продават. В момента няма такава тенденция, но виждаме началото ѝ, особено на западния пазар. Разходите по финансиране са около 6%. Там където на пазара разходите за финансиране са под 5%, сегментът не се развива“, коментира Борбели.

Какво ще се случи с пазара в дългосрочен план? Отговор на този въпрос Борбели се опитва да даде, отчитайки това, което се е случило в миналото. „Ще сме свидетели на кумулативен напредък. Пазарите се разрастват неимоверно много. За един 20-годишен период Полша, например отчете ръст от 90%, а България – от 50%. В началото на десетилетието от 2010 г. до 2020 г., нямаше индикации за значителен растеж, но след това пазарът набра скорост и бързо се придвижи напред. Това ще се случи и сега“, прогнозира Борбели.

Относно сегментът на офис площи, то хибридният модел има бъдеще. Основна роля за тяхното развитие ще има качеството, което предлагат. „Трябва да направим онези площи, които са подходящи за наемателите, околната среда и обществото като цяло. Трябва да спазваме всички стандарти и може да се каже, че за София и други столици има потенциал за растеж и да достигнат нивата на други европейски столици. В някои пазари няма такъв потенциал, но тук има“, отбелязва анализаторът.

При индустриалните и логистични пазари се наблюдава леко свито търсене и както при офисите, то и тук е малко по-ограничено и се натрупва излишен капацитет, но и този сегмент стабилно нараства. Има силна корелация между БВП на глава от населението и индустриалния сегмент.

Пазарът на хотели върви нагоре, не само от инвестиционна, но и от потребителска гледна точка. В Унгария и Чехия този сегмент води до силно развитие в курортните региони. За България също е много важен.

Не трябва да пропускаме и фактора климатични промени. Те неминуемо оказват влияние върху пазара на имоти, макар на пръв поглед да не виждаме пряката връзка между тях. През 2050 г. климатът у нас ще е като този в Мароко, а този в България ще се прехвърли към Литва. Това ще промени търсенето, а оттам и начина на строителство.

 

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ситуацията

    39 5 Отговор
    Ще става все по сложна..В ЕС чакали на инвестиции от Китай? Икономиката им била зле? Вижте си вашата! На Китай икономиката не е зле, просто пренасочва капитали от инвестиции във вражески пазари като ЕС към развитие на вътрешния си пазар и приятелски страни. А в ЕС локомотивът Германия се деиндустриализира със зашеметяващ темпове, инвестиции от Китай няма, фирмите бягат в САЩ и другаде...въобще положението не е розово. Нищо добро не ни чака.

    Коментиран от #2, #10

  • 2 И да добавя :

    29 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ситуацията":

    От какъв зор Китай да инвестира в ЕС? Утре като ви кажат САЩ покрай спора за Тайван да откраднете и техните пари както на руснаците? Ще има да чакате! Вече цял свят разбра колко му са сигурни инвестициите в Запада..

    Коментиран от #3

  • 3 СЕЛЯНИН

    22 2 Отговор

    До коментар #2 от "И да добавя :":

    София далеч не изчерпва понятието Европа.
    Китайските инвестиции са много повече отколкото можеш да си представиш, но в повечето случаи са замаскирани, зад европейски имена и корпорации.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 "Кредит Маркет ООД"

    16 2 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма

    Коментиран от #29

  • 7 Голям бизнес

    45 1 Отговор
    Не знам, но почти всички "бизнес сгради" са празни, брокерчетата на имоти, гледам пушат нервно пред офисите в този студ.
    Ясна е работотат, пари няма.

    Коментиран от #9

  • 8 Аз Кочо

    22 4 Отговор
    Това се нарича икономически цикъл.
    Пандемията не е икономически цикъл. Затова и цените не се сринаха. Войните също не са икон. цикъл. От тях дори се печели.
    Спрете да търсите причините там където не са.

    Това което се случва сега е високи лихви и относително висока инфлация и изтегляне на пари от обръщение.

    Тъй като банките печатеха пари през последните 20 години това наду изкуствено цените на всички активи. Сега цените падат поради причините които изброих по горе. Това ще продължи дълго ИЛИ ще видим всеобхватна рецесия след което банките ще намалят лихвите но едва ли ще печатат пари отново. И в двата случая цените на активите ще намаляват. В единият случай ще е бавно и продължително а в другият ще е рязко и хаотично.
    Това е икономическият цикъл и през последните 20 години правителствата и централните банки се опитваха да заобиколят рецесията като част от цикъла. Сега това няма как да стане защото инфлацията ги спира да спасяват пазарите

    Коментиран от #37

  • 9 Аз Кочо

    23 5 Отговор

    До коментар #7 от "Голям бизнес":

    12.7 пр от офисите клас А и 17 пр. клас Б в София са празни.
    В сащ вече има сделки с офис кули на 88 пр загуба. Тоест цената е паднала с 88 пр от покупната цена преди 20 години.
    Вече никой там не знае колко струват старите офис сгради. Пазарът в Европа с офис сгради е в огромна рецесия. Предстоят фалити защото много от собствениците им предстои рефинансиране през следващите 2 години.
  • 10 Аз Кочо

    14 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ситуацията":

    Голяма част от икономиката на почти всяка държава с изключение на сащ се крепи на имотният пазар. Китай не прави изключение.
    Когато те разбрах че това е опасно и се опитаха да променят този факт имотният пазар там почти се срина. Най големите строителни фирми в Китай го закъсаха а най голямата фалира.

    Китайската икономика в момента изобщо не е добре.

    Освен това след ковид запада започна да изтегля инвестициите си от там, защото видя как за миг могат да рухнат веригите за доставка.
  • 11 Алфа херинга

    26 3 Отговор
    Във Варна става страшно. Вчера мернах обява за уж обзаведен апартамент 50кв за 150к. 3000 евра/кв за някакъв мишкарник, на който трябва да правиш обзавеждане на обзавеждането.

    Коментиран от #13, #16, #38

  • 12 Вуй

    29 4 Отговор
    Истината е , че пазара умре, вече ги нема льольовците дет купуваха , доде им акъло у главата
  • 13 Някой ти беше казал

    24 2 Отговор

    До коментар #11 от "Алфа херинга":

    Пазара там е изкривен, заради големия наплив от украинци, които в момента запълниха празните от години апартаменти , като ги наеха. Очаква се тая идиотщина - войната да свърши съвсем скоро, така че тези "гости" ще си тръгнат, а това ще освободи много имоти. Отделно, във Варна има съглашателство между няколко големи строителни босове и те допълнително задържат цените нереално високи. На какво се надяват, освен на временните укри незнам. Трябва ти търпение, но щом ежедневно си в обявите, значи си пред провал

    Коментиран от #14, #21

  • 14 Алфа херинга

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "Някой ти беше казал":

    Не съм чак ежедневно в обявите, просто съм в две групи за продажби на имоти уж без посредник, и ми изскачат разни обяви във фейса. Не е като да съм се върнал да купувам.

    Коментиран от #15

  • 15 Браво

    29 0 Отговор

    До коментар #14 от "Алфа херинга":

    умната, имотите няма да свършат, хората измират, апартаменти се освобождават, строят се нови, ако се отдръпнеш от медийното облъчване , ще си и по-спокоен и ще си намериш имот, когато му дойде времето
  • 16 Не съм гагаузин

    17 1 Отговор

    До коментар #11 от "Алфа херинга":

    Интересно пък в тоя заспал град кой купува че се дървят на такива цени. Има нещо сбъркано в тая провинция
  • 17 Пернишки сникърс

    7 4 Отговор
    е ситуацията на БГ имотния пазар...
  • 18 Брокер

    6 9 Отговор
    Който купил добре.Останалите остават в децката

    Коментиран от #19

  • 19 Гост

    10 3 Отговор

    До коментар #18 от "Брокер":

    Който продал добре, останалите си остават в копторите.

    Коментиран от #30

  • 20 Къде?

    6 1 Отговор
    Къде давърше журналистика милена?
    Кой я е излъгал,че е журналист?
  • 21 Абре варненецо?

    13 1 Отговор

    До коментар #13 от "Някой ти беше казал":

    Щом комшиите украинци започнаха да се изнервят вече и да се карат на етажа всеки ден,значи ще си ходят. Нагледаха се на хубавата ни Варна.Наситиха и се.Ще бягат.
    Наистина се и на България.Ориентирани са хората.
    Не чакай повече на тях да купуват.
  • 22 12345

    17 2 Отговор
    Вчера гледам обява във фейсбук за един имот който се продава от поне 5 години. И последната обявена цена беше 320 хил.лв. Спомних си че преди 1-2 години същият имот беше обявен на цена от 84 000лв. Наистина имота е луксозен и инвестицията която е направена в него е добра, но чета коментарите и ми прави впечатление че има само едно или две запитвания всички други са от недоумяващи хора!? Дори последният беше- по-спомен " ти за 160хиляди не можа да го продадеш, а сега за 320 хиляди ли търсиш някой да се набута". Такива ти ми работи! Нещата с имотният пазар са страшно извратени! Прекалено много алчни и гладни продавачи и липса на купувачи! Което е нормално! При тази стагнация и несигурност, на никой не му трябва излишен тормоз, стрес и грижи на главата пък било то имот, особено за луксозен

    Коментиран от #23, #26

  • 23 Страшното е

    5 5 Отговор

    До коментар #22 от "12345":

    да не пуснат мутрите насила да ни карат да купуваме, защото и това го има в зара , в тая бананова республика

    Коментиран от #24, #25

  • 24 12345

    13 3 Отговор

    До коментар #23 от "Страшното е":

    и как ще те накарат да купуваш насила, ми е интересно? Та ние нямаме пари и имоти! Не сме арабски шейхове, работим за едната заплата и 90% от хората са затънали до гуша в кредити! Какво ще направят мутрите със автомат на челото ли, ще те накарат да ходиш още да се набутваш със заеми! Истината е че народа е беден и живее на ръба на оцеляването.
  • 25 Аз Кочо

    12 3 Отговор

    До коментар #23 от "Страшното е":

    Едва ли някой ще те накара на сила да продадеш имот. Макар че има и такива случаи.
    Но ако спрат европейските субсидии и държавните поръчки тогава съм сигурен че ще видим времената от 90те. Когато няма пари за крадене рекетът на малките бизнеси ще се възстанови. По морето той не е спирал.
  • 26 Аз Кочо

    14 3 Отговор

    До коментар #22 от "12345":

    В сащ има индекс наречен Кейс Шилер.
    Той проследява цените на една и съща къща продавана и купувана през годините. Той обхваща всяко тримесечие. Отчита инфлацията, подобренията и т.н. Но информацията закъснява с 3 до 4 месеца.

    Това е най точният начин за проследяване на цените.

    В бг това не съществува. Изобщо няма как да съществува защото масата сделки се изповядват на занижени цени за да се намалят данъците при прехвърлянето. Тук никога никой няма да разберем ценообразуването.
    Ганя става сутринта и решава да вдигне цената защото така е сънувал.

    Този пазар е толкова смешен и нереален че просто не е пазар. Той е като крипто, като игра на руска рулетка. Но желаещи да играят все още не липсват.

    Коментиран от #36

  • 27 Линда

    7 7 Отговор
    Над 85% от българите са собственици на земята си и панелките си. Без кредити. В българските банки има депозити на фирми и граждани за над 100 милиарда лева. Това е .

    Коментиран от #28, #32, #34, #35

  • 28 12345

    12 1 Отговор

    До коментар #27 от "Линда":

    А дали е така! В предприятието в което работя има персонал от 207 човека. От тези 207 души, 183 човека със кредити и ипотеки! Това прави близо 90%! Факт! Така че, точка мочка, народа е здраво заборчнял, това че, на вас не ви се иска, да е така, е друг въпрос!
  • 29 Зло куче

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от ""Кредит Маркет ООД"":

    То ако нема балъци,нема да има терикати
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Алфа херинга

    7 0 Отговор

    До коментар #27 от "Линда":

    На какъв % от хората са тези 100 млрд? Защото може да са на 2000 човека по 50млн всеки. Тези хора не са представителна извадка за цялото население, нали се сещаш.
  • 33 Гост

    1 1 Отговор
    "Американската икономика нараства с огромни темпове" -------- Ха ха ха х ах ах ах ахха ха ха ха, това ли ви спуснаха от с0п0лств0т0? През 1999 г, доларът представляваше 75% от активите на световната банка. Две десетилетия по-късно, той е паднал на ниво 58%. Нищо де, давайте още санкции! - ха ха ха ха ха.
  • 34 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Линда":

    Над 80% от всички спестявания на българските домакинства в банките са концентирани в едва 15% от депозитите. Прей си сметка.
  • 35 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Линда":

    В 2,9% от депозитите са близо половината пари, а цели 67% от депозитите са до 2500 лв.
  • 36 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Аз Кочо":

    Правителството всячески се чуди, как да одере обикновеният българин с поредното повишение на някой данък. Ако просто наложат накакъв контрол, продажбите на имоти да стават на реалната им цена, обявена на пазара или спазарена преди сделката, приходите от данъци ще са чутовни. Има само един проблем: техните хора са онези, които купуват най-скъпите имоти и ще плащат най-много, а това не им изнася.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Варна

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "Алфа херинга":

    Варна е скъп град. Ако това което, което си гледал е в участъка от Червен площад, до Бриз, не се учудвай на никаква цена.

    Коментиран от #39

  • 39 Гошо от добрич

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Варна":

    И аз сам варналия, а цялта махла дет живейа е от силистра и толбухин

    Коментиран от #40

  • 40 Ха ха ха...

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Гошо от добрич":

    ха ха ха...